Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου 2020 12:11

3.944 πολίτες εξυπηρέτησε το Κέντρο Κοινότητας Μεσσηνίας

Γράφτηκε από την
3.944 πολίτες εξυπηρέτησε το Κέντρο Κοινότητας Μεσσηνίας

To Κέντρο Κοινότητας Ν. Μεσσηνίας για την περίοδο από Σεπτέμβριο 2019 μέχρι και Αύγουστο 2020 εξυπηρέτησε συνολικά 3.944 πολίτες με ποικίλα αιτήματα.

Αυτό επισημάνθηκε χθες σε ενημερωτική δράση - ημερίδα στο Δημαρχείο Καλαμάτας, όπου παρουσιάστηκαν στοιχεία που αφορούν το Κέντρο Κοινότητας.
Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, έχουν γίνει 1.362 αιτήσεις για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, 551 αιτήσεις για το επίδομα στέγασης, 551 κοινωνικές έρευνες, 115 συνεδρίες συμβουλευτικού και ψυχοκοινωνικού χαρακτήρα, 487 αιτήσεις προνοιακών αναπηρικών επιδομάτων, 40 παραπομπές ωφελούμενων σε προγράμματα κατάρτισης του ΟΑΕΔ και 916 ενημερώσεις πολιτών για ποικίλα ζητήματα.
Επίσης, έχει πραγματοποιηθεί δράση για τον εμβολιασμό παιδιών ρομά με τη συμμετοχή της ΜΚΟ “Υγεία για Ολους” και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ενώ το Κέντρο συμμετείχε στη δράση “Χέρια καθαρά” που πραγματοποιήθηκε στο χωριό Τζίβα του Νομού Αρκαδίας. Ακόμα, ανά τακτά χρονικά διαστήματα γίνονται διασυνδέσεις με δομές και υπηρεσίες του Δήμου Καλαμάτας για τη συνεχή αλληλοενημέρωση των υπαλλήλων.
Στις 4 Οκτωβρίου το Κέντρο έχει προγραμματίσει εμβολιασμό παιδιών ρομά στο προαύλιο του ναού της Αγίας Τριάδας.
Στην ημερίδα, όπου αναδείχθηκαν πτυχές της δράσης και της λειτουργίας του Κέντρου Κοινότητας Μεσσηνίας συμμετείχαν οι εξής φορείς: Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών θυμάτων Βίας, Κέντρο Ημέρας Αυτισμού. ΚΔΑΠ ΜΕΑ. Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Παιδικών Χωριών SOS. Κοινωνική Υπηρεσία του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας. Επιτελική δομή του Κέντρου Κοινότητας Περιφέρειας Πελοποννήσου. Α’ ΤΟΜΥ. Περιφερειακή Ομοσπονδία ΑΜΕΑ Πελοποννήσου. Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Καλαμάτας
Το Κέντρο Κοινότητας Ν. Μεσσηνίας είναι μια δομή που αποτελεί τον βασικό πυρήνα διευρυμένων υπηρεσιών τύπου “One Stop Shοp”, με εξατομικευμένη ολιστική προσέγγιση. Εστιάζει αφενός στην υποδοχή και στην ενημέρωση των πολιτών, ειδικότερα όσων ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, και αφετέρου στην υποστήριξή τους με σκοπό τη βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου, παράλληλα με τη συνεργασία που αναπτύσσει με τις λοιπές κοινωνικές δομές και υπηρεσίες του δήμου.
Αποτελείται από την κεντρική δομή που εδρεύει στο Δήμο Καλαμάτας και είναι στελεχωμένη από δύο κοινωνικούς λειτουργούς και μία ψυχολόγο και από την κινητή μονάδα που αποτελείται από έναν κοινωνικό λειτουργό, μία ψυχολόγο και έναν οδηγό και εξυπηρετεί με επισκέψεις τους άλλους δήμους του νομού.
Το Κέντρο Κοινότητας λειτουργεί υποστηρικτικά της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Καλαμάτας, δεν αντικαθιστά το ρόλο της αλλά συνυπάρχει επικουρικά.
Είναι δομή η οποία παρέχει ολοκληρωμένη υποστήριξη στους πολίτες, μέσα από την παροχή ενός συνολικού πλέγματος υπηρεσιών με στόχο την καταπολέμηση της φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού και κάθε μορφής διακρίσεων, καθώς και την προώθηση στην απασχόληση.


NEWSLETTER