Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2020 08:09

Ειδική συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας: Ανακύκλωση ερωτήσεων και απαντήσεων χωρίς είδηση

 

Δεν έβγαλε είδηση η πολύωρη ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας με την πρωτόγνωρη διαδικασία ελέγχου της δημοτικής αρχής από τις μειοψηφίες.

Ομως, έφερε στην επικαιρότητα τα σημαντικότερα από τα εκκρεμή ζητήματα του δήμου, για τα οποία επιβεβαιώθηκε ότι απαιτείται συστηματικός έλεγχος και παρακολούθηση για να ευοδωθούν.

 

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης

 

Στα αξιοσημείωτα ότι ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος απηύθυνε νέα “επίθεση” φιλίας στον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Βασίλη Κοσμόπουλο, μετά από αυτήν για το θέμα των αρχαίων της Υπαπαντής, δηλώνοντας: “Λυπούμαστε που αντιμετωπίστηκε με καχυποψία, εκτός από τον κ. Κοσμόπουλο”.

Από τη διαδικασία που διήρκεσε 5 ώρες και κύλησε γενικά σε πολιτισμένο μέχρι και υποτονικό κλίμα, δεν έλειψαν οι εντάσεις και οι αντιπαραθέσεις, καθώς και η καχυποψία και από τη δημοτική αρχή και από τις μειοψηφίες. Το συμπέρασμα είναι ότι η διαδικασία του ελέγχου πρέπει να γίνεται πιο ευέλικτα και πιο ουσιαστικά.

Υποβλήθηκαν από τους επικεφαλής και τους συμβούλους των μειοψηφιών συνολικά 88 ερωτήσεις(!) και οι 57 απ’ αυτές που ήταν γραπτές και είχαν κατατεθεί τις προηγούμενες ημέρες, έδωσαν τη δυνατότητα στη δημοτική αρχή να μελετήσει και να επεξεργαστεί τις απαντήσεις. Σε τέτοιο βαθμό που ο δήμαρχος που ακολούθησε τους αντιδημάρχους, να απαντάει και να επαναλαμβάνει τα ίδια ακριβώς πράγματα.

Οσον αφορά τις εντάσεις, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κώστας Αθανασόπουλος απάντησε ειρωνικά - προσβλητικά στον επικεφαλής του “Ανοιχτού Δήμου” Μανώλη Μάκαρη για την επίσκεψή του στο λιμενάρχη, χρησιμοποιώντας ιταλικές φράσεις περί διασκέδασης και φαγητού, με αποτέλεσμα ο τελευταίος να αντιδράσει έντονα και ο δήμαρχος να ζητήσει να διαγραφούν από τα πρακτικά οι προσβλητικές αναφορές του συνεργάτη του.

Αλλη ένταση προκλήθηκε όταν ο πρόεδρος της «Φάρις» Παντελής Δρούγας απαντώντας σε ερώτηση του συμβούλου Μιχάλη Αντωνόπουλου για το Μέγαρο Χορού, είπε ότι ο τελευταίος δεν φαίνεται να ζει στην Καλαμάτα και ο κ. Αντωνόπουλος αντέδρασε άσχημα, με εκφράσεις “άντε ρε” και “ντροπή σου”, ενώ έκανε λόγο και για ακροδεξιά πτέρυγα του Συμβουλίου, όταν στον καβγά πήγε να παρέμβει και ο αντιδήμαρχος Γιάννης Μπάκας.

Τα θέματα που τέθηκαν, ήταν τα αντιπλημμυρικά έργα με κυρίαρχο αυτό του «Μορέα», τα αρχαία της Υπαπαντής, η διαχείριση των απορριμμάτων, τα πολεοδομικά ζητήματα, τα προβλήματα υποστελέχωσης του Νοσοκομείου Καλαμάτας, το ζήτημα των σχολείων, το θέμα της ύδρευσης, τα οικονομικά του δήμου.

 

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Από τις απαντήσεις του δημάρχου Θαν. Βασιλόπουλου στα σημαντικότερα θέματα:

Για τα αρχαία της Υπαπαντής: Ενημέρωσε ότι στις 16 του μήνα ζήτησε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και τη Δευτέρα έφθασαν στο δήμο τα αρχεία και το φωτογραφικό σκαρίφημα που αποκάλυψε η διευθύντρια Ευαγγελία Μηλίτση στο Δημοτικό Συμβούλιο της 14ης Σεπτεμβρίου. Είπε πως θα έρθει σε επαφή με το μελετητή Γιώργο Αλμπάνη και με τον ανάδοχο “για να δούμε πώς θα προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα. Ο,τι έχουμε πει ισχύει, θα πάρουμε αποφάσεις”. Πρόσθεσε ότι οι ρόλοι των οργάνων (Δημοτικό Συμβούλιο, Οικονομική Επιτροπή) είναι διακριτοί και πως “πολύ σύντομα θα σας ενημερώσουμε για τα επόμενα βήματα”.

Για τα δεσμευμένα οικόπεδα, αρκετά από τα οποία έχουν αποδεσμευτεί (σε ερώτηση του Βασίλη Τζαμουράνη): Ενημέρωσε ότι έχουν εντοπιστεί σε ψηφιακό χάρτη οι κοινωφελείς και κοινόχρηστοι χώροι και ανέφερε πως έχουν αποκτηθεί 3.000 στρέμματα για κοινωφελείς και κοινόχρηστους χώρους. Παρατήρησε ότι θα γίνουν πράξεις αναλογισμού και πράξεις εφαρμογής όπου απαιτείται, με ιεράρχηση και δήλωσε πως στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” θα ενταχθεί απόκτηση γης και θα συναφθεί και δάνειο, αν χρειαστεί.

Για τη διαχείριση των απορριμμάτων (σε ερώτηση Μανώλη Μάκαρη): Είπε ότι η αρμοδιότητα διαχείρισης ανήκει στον ΦΟΔΣΑ και την Περιφέρεια και παραδέχθηκε πως “δεν ξέρουμε πότε θα ξεκινήσει η ολοκληρωμένη διαχείριση της Περιφέρειας”. Εκτίμησε ότι “το έργο θα προχωρήσει και χωρίς τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης”, επανέλαβε πως το πρόβλημα είναι η μεταφορά του υπολείμματος και παρατήρησε ότι “πρέπει να κάνουμε και άλλη παρέμβαση για να συνεχίσουμε τη διαχείριση στη Μαραθόλακκα”.

Για το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο του “Μορέα” (σε ερωτήσεις Μιχάλη Αντωνόπουλου και Βασίλη Κανάκη): Είπε πως περιμένουμε τους μελετητές και θα γίνει η σύσκεψη που αναβλήθηκε την περασμένη Παρασκευή. Βεβαίωσε πως προβλέπονται παρεμβάσεις και στα 3 ρέματα του Πηδήματος, που το υπουργείο θα τις βάλει σε δεύτερο χρόνο.

Για τα σχολεία (σε ερωτήσεις Μ. Μάκαρη και Γιάννη Χριστόπουλου): Ενημέρωσε ότι θα προχωρήσουν σε προσλήψεις καθαριστριών για 4 μήνες και πως έχουν ενισχύσει το έργο τους με υπερωρίες.

Για το Μέγαρο Χορού (σε ερώτηση του Β. Τζαμουράνη): Απάντησε ότι εκκρεμεί ένα ραντεβού στην Αθήνα, στο υπουργείο Πολιτισμού για “το πώς θα εντάξουμε το Μέγαρο σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με το υπουργείο και την Περιφέρεια”.

Για τα προβλήματα στο Νοσοκομείο Καλαμάτας (σε ερώτηση του Γιώργου Σωφρονά): Είπε ότι η αρμοδιότητα δεν ανήκει στο Δήμο Καλαμάτας, αλλά αποδέχθηκε πως “έχουμε υποχρέωση να βοηθάμε, να πιέζουμε”. Ανέφερε ότι ζήτησε από το Σωματείο Εργαζομένων στο νοσοκομείο, μετά τη σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο να τον επισκεφθούν στο γραφείο του και μετά να οργανώσουν εκδήλωση στο νοσοκομείο, αλλά δεν το έκαναν. Ενημέρωσε ότι συνεννοήθηκε και περιμένει στο γραφείο του τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου και το Σωματείο Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας.

Για το σχέδιο “Δάρδανος” για τις πλημμύρες (σε ερώτηση της Τόνιας Κουζή): Απάντησε ότι συντάσσεται το σχέδιο του δήμου και το δεύτερο 15νθήμερο του Οκτωβρίου θα κατατεθεί.

Για τον αντισεισμικό έλεγχο στα σχολεία (σε ερώτηση του Τάσου Νιάρχου): Είπε ότι “έχουμε προχωρήσει σε προγραμματική σύμβαση με το περιφερειακό ΤΕΕ και μετά θα αναζητήσουμε χρηματοδότηση”.

Για τα ΚΔΑΠ (σε ερώτηση του Χρήστου Αναστασόπουλου): Είπε ότι ο Δήμος Καλαμάτας εξυπηρετεί 435 παιδιά και παρατήρησε πως υπολείπεται ένα ποσό 100.000 ευρώ που θα καλυφθεί από τα χρηματικά υπόλοιπα προηγούμενων ετών. Ανέφερε πως περιμένει πάνω από 100.000 από την ΚΕΔΕ και ότι έχει δεσμευτεί ο υπουργός, ενώ διαβεβαίωσε πως “δεν θα έχουμε απολύσεις και θα πάρουμε όλα τα παιδιά”.

Για το νέο κτήριο της ΔΕΥΑΚ (σε ερώτηση της Μαρίας Οικονομάκου): Είπε ότι υπάρχουν προβλήματα στην αρχική μελέτη και πληροφόρησε πως στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ πέρασε ανακεφαλαιωτικός πίνακας για την αλλαγή εργασιών. Δήλωσε ότι “αν δεν έρθει να ξεκινήσει ο εργολάβος, θα κινηθούμε εναντίον του. Θα συνεχιστεί το έργο”.

 

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΩΝ

Ο αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης για τα αντιπλημμυρικά: Είπε ότι θα έρθουν στο Δημοτικό Συμβούλιο οι αναγκαστικές απαλλοτριώσεις για το αντιπλημμυρικό από τη Θουρία έως το νοσοκομείο. Για το μεγάλο αντιπλημμυρικό του “Μορέα” ενημέρωσε ότι προβλέπει υδραυλική σήραγγα ανάντι του περιφερειακού που θα μαζέψει όλα τα ρέματα από την Αγία Τριάδα έως τον Καραμπογιά και θα τα ρίξει στον Νέδοντα, όπως θα γίνει και για τον Βέλιουρα και το Καλαμίτσι. Ανέφερε ότι το Πολιτέικο 1 και Πολιτέικο θα πέσουν στο Κερεζένια. Σημείωσε πως θα αλλάξει ο Νέδοντας, θα διευθετηθεί από τις εκβολές έως τη γέφυρα της Σπάρτης, ενώ πληροφόρησε ότι προβλέπονται έργα στα ρέματα του Πηδήματος, που όμως έχουν εξαιρεθεί από την πρόσφατη απόφαση του υπουργού Υποδομών για το έργο των 79 εκ. ευρώ. Είπε, ακόμα, ότι προχωρούν οι μελέτες οριοθέτησης των ποταμών Αρι (προβλέπονται γέφυρες σε Ανθεια, Αριοχώρι και Μικρομάνη) και Παμίσου (προβλέπεται γέφυρα στις εκβολές του).

Ο αντιδήμαρχος Γιώργος Φάβας για τα οικονομικά (σε ερωτήσεις Μ. Μάκαρη και Χρ. Αναστασόπουλου): Είπε ότι είναι ελεγχόμενη η οικονομική κατάσταση του δήμου από την υγειονομική κρίση, μέσα στις προβλέψεις που έκαναν το Μάρτιο. Ανέφερε πως η μείωση των εσόδων κατά 11,19% σε σχέση με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού αντιμετωπίζεται με περιορισμό των δαπανών, των λειτουργικών εξόδων.

Ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Μαστραγγελόπουλος για τα έργα στον Ταΰγετο (σε ερώτηση του Μ. Αντωνόπουλου): Είπε ότι έχουν ολοκληρωθεί τα έργα αποκατάστασης στον Ταΰγετο και παραδέχθηκε πως απαιτείται εδαφοτεχνική μελέτη για τα ευπαθή τμήματα, που όμως θέλει πολλά χρήματα. Ενημέρωσε για το έργο των 3 εκ. ευρώ ότι βρίσκεται στο 50% και πως η ανάδοχος εταιρεία “Ανταίος” είναι στα Περιβολάκια, στη θέση “Μούσγα” που θα δώσει λύση σε πρόβλημα με τα όμβρια.

Ο πρόεδρος της “Φάρις” Παντελής Δρούγας για το Μέγαρο Χορού: Είπε ότι το Μέγαρο λειτουργεί κανονικά και πως υπάρχει σχέδιο προγραμματικής σύμβασης για 3 χρόνια που μετέχουν οικονομικά το υπουργείο Πολιτισμού και η Περιφέρεια Πελοποννήσου.