Πέμπτη, 01 Οκτωβρίου 2020 08:10

Σήμα κινδύνου εκπέμπει η Μαραθόλακκα - Δεν αντέχει πάνω από 8 μήνες!

Σήμα κινδύνου εκπέμπει η Μαραθόλακκα - Δεν αντέχει πάνω από 8 μήνες!

 

 

Σήμα κινδύνου εκπέμπει η Μαραθόλακκα, καθώς τα χιλιάδες δέματα των επεξεργασμένων σκουπιδιών του Δήμου Καλαμάτας έχουν κατακλύσει το χώρο και το νέο πρόσθετο κομμάτι που εγκρίθηκε χθες, θα αντέξει 6 με 8 μήνες το πολύ.

Στη συνέχεια ο δήμος κι εφόσον δεν έχει ξεκινήσει η ολοκληρωμένη διαχείριση της Περιφέρειας με ΣΔΙΤ, αναγκαστικά θα ζητήσει ειδική άδεια από την κυβέρνηση για να μεταφέρει τα σκουπίδια εκτός νομού κι εκτός περιφέρειας.

Αυτό τόνισαν χθες στην Οικονομική Επιτροπή ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιάννης Μπάκας, όπου αποφασίστηκε να αξιοποιηθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης του δήμου για να μισθωθεί νέος χώρος για την εναπόθεση των δεμάτων

Δριμεία κριτική άσκησαν οι εκπρόσωποι των μειοψηφιών.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Βασίλης Κοσμόπουλος δήλωσε ότι καταψηφίζει τη νέα μίσθωση, γιατί δεν έχει δει μια σοβαρή προσπάθεια αύξησης της ανακύκλωσης, δεν υλοποιούνται τα 5 ρεύματα που ορίζει το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης. Παρατήρησε ότι δεν έχει πάρει τα οικονομικά στοιχεία που έχει ζητήσει για τον εργολάβο της Μαραθόλακκας, καθώς διαπίστωσε ότι δεν τηρούνται όσα ορίζονται στην τεχνική περιγραφή. Σημείωσε πως δεν έχει δει μελέτη αποκατάστασης του χώρου που τοποθετούνται τα δέματα και ζήτησε να γίνει επίταξη, αναγκαστική απαλλοτρίωση για το κοινό καλό και όχι συνέχιση της μίσθωσης.

Ο επικεφαλής του “Πρότυπου Δήμου” Βασίλης Τζαμουράνης επεσήμανε ότι ούτε σε ένα χρόνο δεν θα ξεκινήσει η κεντρική διαχείριση και δήλωσε πως πρέπει να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα με ορίζοντα διετίας. Είπε πως θα έπρεπε να έχει εντατικοποιηθεί το σύστημα ανακύκλωσης με τους 5 κάδους. Εκτίμησε ότι η ασφυκτική κατάσταση στο χώρο οφείλεται στο γεγονός πως νοικιάζουμε και δεν έχουμε προχωρήσει σε αγορά ή απαλλοτρίωση, οπότε θα είχαν εξοικονομηθεί αξιοσημείωτα ποσά.

Ο σύμβουλος της παράταξης “Καλαμάτα Ξεκινάμε” Λεωνίδας Λιάππας παρατήρησε ότι “η κεντρική εξουσία μας δουλεύει ψιλό γαζί και το εργοστάσιο δεν θα είναι έτοιμο ούτε σε ένα χρόνο”. Ζήτησε το υπουργείο και η Περιφέρεια να αναλάβουν τις ευθύνες τους κι εκτίμησε πως θα έχουμε τεράστιο πρόβλημα σε λιγότερο από 6 μήνες.

Ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος επεσήμανε ότι “υπάρχουν διακριτοί ρόλοι, ο ΦΟΔΣΑ και η Περιφέρεια έχουν την ευθύνη διαχείρισης”. Εξέφρασε τη δυσφορία του ότι άλλοι δήμοι με αποκαταστάσεις ΧΑΔΑ, που τους λειτουργούν, πήραν 11 εκ. ευρώ και τα διαθέτουν για να πάρουν απορριμματοφόρα και μηχανήματα. Παραδέχθηκε ότι “θα έπρεπε να έχουμε σταματήσει να ανεβάζουμε σκουπίδια στη Μαραθόλακκα”, επανέλαβε πως το πρόβλημα είναι τα δεματοποιημένα και δήλωσε ότι “έχουμε ηθική και ουσιαστική υποχρέωση να απομακρύνουμε τα δέματα και να γίνει ολοκληρωτική αποκατάσταση του χώρου”. Ενημέρωσε ότι ζητήσαμε να μεταφέρουμε το υπόλειμμα, τα δέματα και το αποδέχθηκαν, στο εργοστάσιο στα Ιωάννινα, όμως με πολύ μεγάλο κόστος, απαγορευτικό για την ώρα. Δεσμεύτηκε ότι θα απαντήσουν για τα χρήματα που έχουν δοθεί στον εργολάβο της Μαραθόλακκας και υπεραμύνθηκε της ανακύκλωσης, καθώς όπως είπε, ο δήμος υλοποιεί όλα τα ρεύματα και μαζεύει το 50% των ανακυκλώσιμων της Περιφέρειας. Για τη μίσθωση των χώρων στη Μαραθόλακκα απάντησε ότι “τότε που μισθώσαμε τους χώρους, ήμασταν με το πιστόλι στον κρόταφο, δεν δέχονταν να τα αγοράσουμε”.

Ο αντιδήμαρχος Γιάννης Μπάκας συμφώνησε ότι ο δήμος είναι αρμόδιος μόνο για την αποκομιδή και βεβαίωσε πως το plan b είναι η ειδική άδεια για μεταφορά των σκουπιδιών, ενώ ανέφερε ότι ο δήμος θα διεκδικήσει χρήματα από την Περιφέρεια.

Γ.Σ.