Πέμπτη, 08 Οκτωβρίου 2020 18:54

Μεταλλικές δεξαμενές νερού από το Σύνδεσμο Υδρευσης «Καπετάν Τέλλος Αγρας»

Γράφτηκε από τον

 

Την προμήθεια πέντε μεταλλικών δεξαμενών ύδατος συνολικής χωρητικότητας 1.250 κυβικών θα προμηθευτεί ο Σύνδεσμος Υδρευσης «Καπετάν Τέλλος Αγρας», όπως αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία από το Διοικητικό Συμβούλιο.

Οπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση, οι δεξαμενές θα είναι βαρέος τύπου για την αποθήκευση ύδατος και θα τοποθετηθούν στην Τραγάνα, στους Γαργαλιάνους, στα Κρεμμύδια, στη Μαραθόπολη και στο Βλαχόπουλο, με το συνολικό κόστος να φτάνει τα 180.000 ευρώ. Για το σκοπό αυτό το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε και την τροποποίηση του προϋπολογισμού.

Οπως τόνισε ο πρόεδρος του συνδέσμου Χαράλαμπος Αυρηλιώνης:

«Ο Σύνδεσμος Υδρευσης με απόφαση του ΥΠΕΣ από το 2017 επιχορηγήθηκε με το ποσό των 160.000 ευρώ σε βάρος των πιστώσεων του έργου: «Επιχορήγηση των ΟΤΑ για εκτέλεση εργασιών από τους ΟΤΑ της χώρας για την αντιμετώπιση του φαινομένου της λειψυδρίας». Η χρηματοδότηση του ανωτέρω ποσού θα γινόταν απολογιστικά, σύμφωνα με την πρόοδο των εργασιών με παραστατικά δαπανών που θα υποβάλλονταν στο ΥΠΕΣ. Η διάρκεια ισχύος της απόφασης οριζόταν δύο έτη από την έκδοσή της ήτοι έως 26-11-2019. Το διάστημα αυτό δεν εκτελέστηκαν εργασίες ώστε να δοθούν τα χρήματα απολογιστικά όπως οριζόταν στην απόφαση. Με την υπ’ αρ. πρωτ. 86733/6-12-2019 απόφαση ΥΠΕΣ τροποποιήθηκε η ανωτέρω απόφαση ως προς τη λήξη της και παρατάθηκε η ισχύς της έως 27-11-2020. Επειδή το χρονικό διάστημα είναι περιορισμένο και προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το έντονο φαινόμενο της λειψυδρίας εκμεταλλευόμενοι το ποσό των 160.000 ευρώ στο πλαίσιο αξιοποίησης των παραπάνω χρημάτων, προτείνω: Την προμήθεια προκατασκευασμένων μεταλλικών δεξαμενών βαρέος τύπου για την αποθήκευση ύδατος, οι οποίες θα τοποθετηθούν σε χώρους που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες των οικισμών του συνδέσμου και συγκεκριμένα στην Τραγάνα, στους Γαργαλιάνους, στα Κρεμμύδια, στη Μαραθόπολη και στο Βλαχόπουλο, οι οποίοι είναι παραχωρημένοι από τον αντίστοιχο φορέα.

Οι δεξαμενές πέντε συνολικά, θα είναι χωρητικότητας: 150, 200, 200, 200, 500 κυβικών, διαστάσεων 10x10, 12x12, 12x12, 12x12, 16x16 αντίστοιχα, οι οποίες θα συνδεθούν με το Δίκτυο Υδρευσης με τον αντίστοιχο εξοπλισμό».

Τη διαφωνία του εξέφρασε ο δημοτικός σύμβουλος Τριφυλίας Γιάννης Κατσούλας τονίζοντας:

«Από το Σεπτέμβριο 2019, ημερομηνία ανάληψης της νέας διοίκησης του Συνδέσμου Υδρευσης, μέχρι σήμερα Οκτώβριο 2020, δηλαδή διάστημα 13 μηνών ουδέποτε έχει τεθεί θέμα στο Δ.Σ. του συνδέσμου από τον πρόεδρο, για την αξιοποίηση των 160.000 ευρώ του ΥΠΕΣ. Το θέμα έρχεται δύο μήνες πριν εκπνεύσει η προθεσμία απορρόφησης των χρημάτων (δηλ. 27-11-2020), με μια νέα πρόταση η οποία δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα λειψυδρίας. Οταν υπάρχει λειψυδρία, με απλά ελληνικά σημαίνει έλλειψη νερού, άρα για τη λύση του προβλήματος ψάχνεις να βρεις νερό. Τι νόημα έχει να κατασκευάσουμε δεξαμενές, όταν δεν υπάρχει επάρκεια νερού για να γεμίσουν; Πεταμένα, άσκοπα, χρήματα χωρίς καμία τεχνική μελέτη- χωρίς προϋπολογισμό. Ψηφίζω όχι και προτείνω να παραμείνει η προηγούμενη πρόταση, όπως αναφέρεται στο τεχνικό πρόγραμμα-προϋπολογισμό 2020 του Συνδέσμου Υδρευσης».

Κ.Μπ.