Σάββατο, 24 Οκτωβρίου 2020 14:30

Σφοδρή επίθεση Μάκαρη κατά Βασιλόπουλου

Σφοδρή επίθεση Μάκαρη κατά Βασιλόπουλου

Εντονη κριτική, με κατηγορίες προς τον δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο, άσκησε χθες ο επικεφαλής της παράταξης “Ανοιχτός Δήμος - Ενεργοί Πολίτες” Μανώλης Μάκαρης, σε συνέντευξη Τύπου στο “Πανελλήνιο”, με αφορμή τον απολογισμό που έκανε.

Ο Μαν. Μάκαρης απάντησε σε ερωτήσεις για την ανεξαρτητοποίηση της συμβούλου του Μαρίας Αγγελή και τις επαφές της παράταξής του για συνεργασία με τον δήμαρχο.
Ειδικότερα, ο κ. Μάκαρης μίλησε για υποβάθμιση της λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, για κατάσταση μπάχαλου, όπου “ο πρόεδρος λειτουργεί μεροληπτικά σε βάρος της αντιπολίτευσης”. Παρατήρησε πως “αφήνει να εκστομίζονται ύβρεις, απειλές, και ερμηνεύει κατά το δοκούν τον κανονισμό, και ο δήμαρχος ανέχεται αυτή την κατάσταση”.
Ανέφερε πως ο δήμαρχος προτιμάει την ανάλωση γραπτών απαντήσεων, είπε ότι από το λάπτοπ έδωσε απάντηση σε ερώτησή του και αναρωτήθηκε “ποιος κυβερνάει, ο δήμαρχος ή οι παρασύμβουλοι, το επικοινωνιακό του επιτελείο;”.
Ανέφερε ότι είχαν στηρίξει τη Διαπαραταξιακή Επιτροπή, αλλά ο δήμαρχος επιλέγει ως προνομιακό συνομιλητή την παράταξη Κοσμόπουλου.
Για τις συνεργασίες που ζήτησε ο δήμαρχος, ο κ. Μάκαρης δήλωσε πως δεν ήθελε προγραμματικές συγκλίσεις, ότι επέλεξε συγγενείς πολιτικές δυνάμεις και “επιλέγει μεμονωμένους δημοτικούς συμβούλους μέσω «ανεξαρτητοποίησης»”.
Για τον τομέα της καθαριότητας είπε ότι τα στραγγίδια από τη Μαραθόλακκα συνεχίζουν να φτάνουν στους «Πέντε Δρόμους».
Ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για δαπάνες και εισροές για την πανδημία, ενώ για τις σχολικές καθαρίστριες παρατήρησε πως το κόστος του αιτήματος οι μερικής απασχόλησης να γίνουν πλήρους δεν υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ.
Για τα αρχαία της Υπαπαντής κατηγόρησε τον δήμαρχο για κωλυσιεργία και εκτίμησε ότι δεν θέλει να εφαρμόσει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Τον επέκρινε γιατί δεν εξέφρασε γνώμη για το αναπτυξιακό έργο του δρόμου Καλαμάτα – Ριζόμυλος, και ρώτησε πότε θα ξεκινήσει το αντιπλημμυρικό έργου του “Μορέα” και αν θα καλύψει και το Πήδημα και τον Αγιο Φλώρο.
Ο κ. Μάκαρης κατηγόρησε τον δήμαρχο πως περιφρονεί τις τοπικές κοινότητες, δηλώνοντας ότι “κανένα έργο που είχε εισηγηθεί ο παραιτηθείς πρόεδρος της Μικρής Μαντίνειας Γιώργος Σπίνος δεν έχει προχωρήσει. Αρνείται οποιαδήποτε επικοινωνία με τις Κοινότητες”.
Κλείνοντας, δήλωσε ότι “θέλω να πάει μπροστά ο δήμος”, ζήτησε από τον δήμαρχο “να σταματήσει την αλαζονεία, να δείξει πνεύμα ειλικρινούς συνεργασίας” και ανέφερε πως όλοι πιστεύουν ότι θα είναι μια χαμένη 4ετία και ο ίδιος δεν θα το ήθελε.

“ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΠΟΣΤΑΣΙΑΣ”

Απαντώντας σε ερωτήσεις, για την ανεξαρτητοποίηση της συμβούλου Μαρίας Αγγελή είπε ότι “το πρόγραμμά μας είναι ξεκάθαρο, το γνώριζε και είχε συμφωνήσει” – κι έκανε λόγο για κάλεσμα αποστασίας του δημάρχου.
Ανέφερε ότι η παράταξή του “είναι ανοιχτή παράταξη με ανθρώπους με διαφορετική ιδεολογία στο πλαίσιο του δημοκρατικού τόξου. Αποφασίζουμε συλλογικά. Καμία φορά δεν υπήρξε αρνητική εισήγηση από τη συγκεκριμένη σύμβουλο”.
Για τις συζητήσεις με τον δήμαρχο για συνεργασία είπε πως “ήταν παρόντες και οι σύμβουλοι, εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια για να μη μας πουν ότι δε συζητήσαμε για συνεργασία” και ανέφερε πως το ναυάγιο οφείλεται στη συμμετοχή Κουκούτση, στο ότι δεν υπήρχε σύγκλιση στο πρόγραμμα, και στην εμμονή του δημάρχου να απορροφήσει την παράταξή του, να μην υπάρχει ανεξαρτησία της.
Ακόμα, παρατήρησε ότι “ο προλιμένας πρέπει να διατηρήσει τον χαρακτήρα που έχει, δεν δεχόμαστε μπάζωμα και ανέγερση κτηρίων” και ζήτησε να τοποθετηθούν το Επιμελητήριο και φορείς της πόλης.
Ο σύμβουλος της παράταξης Χρήστος Αναστασόπουλος επεσήμανε πως “η κριτική προς τη δημοτική αρχή δεν αφορά την ανάληψη των υποχρεώσεων, αλλά την αδιαμαρτύρητη, τη χωρίς διαφωνία ανάληψή τους, για λόγους που είναι εύκολα αντιληπτοί, η οποία έχει σοβαρή επίπτωση στην οικονομική κατάσταση του δήμου, μειώνει τη δυνατότητα ανταπόκρισης στις συμβατικές του υποχρεώσεις, περιορίζει τις εναλλακτικές επιλογές χρήσης των σε στενότητα διαθέσιμων πόρων και πιθανόν υποθηκεύει το μέλλον του, αν μια τέτοια πρακτική συνεχιστεί”.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τοποθετήθηκαν ο δημοτικός σύμβουλος Σταμάτης Μπεχράκης και το μέλος της παράταξης Νίκος Χριστόπουλος.
Γ.Σ.