Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου 2020 13:07

Κάλεσμα σε απεργία στις 26 Νοεμβρίου


Την κυβέρνηση επέκρινε χθες δριμύτατα για τα ζητήματα της υγείας και τα αντεργατικά νομοσχέδια που ψηφίζει, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας Παναγιώτης Κουφαλάκος.  

Ενημέρωσε, επίσης, για τον εορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και για την απεργία της 26ης Νοεμβρίου.
Σε συνέντευξη Τύπου εκ μέρους σωματείων του νομού που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ, ανέφερε ότι “το συνδικαλιστικό κίνημα δεν φιμώνεται, δεν μπαίνει σε lockdown. Δεν αναστέλλουμε τις λειτουργίες μας” και ζήτησε “άμεσα να ενισχυθούν οι δομές της δημόσιας υγείας, να προσληφθεί μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Να επιταχθούν οι ιδιωτικές δομές υγείας”. Παρατήρησε ότι “η κυβέρνηση έχει αναγάγει την προστασία της δημόσιας υγείας σε ατομική ευθύνη, ενώ εκατοντάδες συμπολίτες μας συνωστίζονται στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στους χώρους δουλειάς. Οι ελλείψεις από την υποχρηματοδότηση στην παιδεία αφήνουν έκθετη την κυβέρνηση και το υπουργείο, όπως και το τελευταίο φιάσκο με την τηλεκπαίδευση”. Επέκρινε την κυβέρνηση ότι “εκ του πονηρού μέσα σε γενικό lockdown συνεχίζει να νομοθετεί. Φέρνει στη Βουλή για ψήφιση το εργασιακό νομοσχέδιο, βάζοντας στο στόχαστρο τη λειτουργία του συνδικαλιστικού κινήματος, εφαρμόζοντας την ηλεκτρονική ψηφοφορία για τη λήψη αποφάσεων, στοχεύοντας στην παρεμπόδιση λήψης απόφασης για απεργία, συνεχίζοντας και ολοκληρώνοντας το έργο που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Καθιερώνει το 10ωρο χωρίς πρόσθετη αμοιβή εργασίας, τις ελαστικές σχέσεις και το ελαστικό ωράριο, καταργώντας στην ουσία την πενθήμερη εργασία”.


Ο κ. Κουφαλάκος κάλεσε “τους εργαζόμενους σε γενικό ξεσηκωμό. Να πάρουν αποφάσεις και να τιμήσουν, όπως επιβάλλουν οι σημερινές συνθήκες, τα 47 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, σε κάθε χώρο δουλειάς. Να πάρουν αποφάσεις και να προετοιμαστούν για την επιτυχία της απεργίας στις 26 Νοέμβρη, ημέρα που ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και ΑΔΕΔΥ έχουν αποφασίσει”. Κάλεσε και “την πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου να συγκαλέσει άμεσα Δ.Σ. με εισήγηση για προκήρυξη απεργίας. Και επειδή η πλειοψηφία έχει ονοματεπώνυμο, ο πρόεδρος Σωτήρης Τσώνης και ο γραμματέας Παναγιώτης Μουλάς εκφράζουν τις παρατάξεις που συνδιοικούν στο Εργατικό Κέντρο”.
Τέλος, ενημέρωσε ότι το σωματείο που εκπροσωπεί, “πήρε απόφαση να τιμήσει την εξέγερση του Πολυτεχνείου με εκδηλώσεις στους χώρους δουλειάς και προετοιμάζεται για την επιτυχία της απεργιακής κινητοποίησης στις 26 Νοέμβρη προκηρύσσοντας 3ωρη στάση εργασίας. Καλούμε τα συνδικάτα του νομού να συνεδριάσουν και να πάρουν ανάλογες αποφάσεις”.