Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2020 15:40

Αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή του Πηδήματος - Η προμελέτη του “Μορέα”

Γράφτηκε από τον
Αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή του Πηδήματος - Η προμελέτη του “Μορέα”

Παρεμβάσεις πάνω και κάτω από τον αυτοκινητόδρομο περιλαμβάνει η προμελέτη του “Μορέα” για την αντιπλημμυρική προστασία στην περιοχή του Πηδήματος.

Προβλέπει εργασίες στα ρέματα Μαζιά (Μπελογιαννέικο) και Πηδήματος (Μουγγός) και σε χωμάτινες αποστραγγιστικές τάφρους κάτω από τον αυτοκινητόδρομο.
Αναλυτικά, οι εργασίες που προβλέπει η μελέτη του “Μορέα” για την περιοχή του Πηδήματος, η οποία υπέστη μεγάλες καταστροφές, ενώ χάθηκε και μία ανθρώπινη ζωή από τις πλημμύρες της 7ης Σεπτεμβρίου 2016, είναι:

“Α) Ανάντη του αυτοκινητόδρομου
1) Ρέμα Μαζιά (Μπελογιαννέικο): Τα προτεινόμενα έργα αποσκοπούν στη βελτίωση των συνθηκών ροής αλλά και στην όσο το δυνατόν ταχύτερη ανακούφιση της πεδινής περιοχής από την πλημμύρα που επιφέρει σε αυτήν η κυριότερη λεκάνη της περιοχής, αυτή του ρέματος Μαζιά. Το ρέμα αυτό προτείνεται να καθοδηγηθεί χωρίς πρόσθετες λεκάνες μέχρι τον ποταμό Αρι. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η απομόνωση των πεδινών περιοχών διέλευσής του κατάντη του αυτοκινητόδρομου από την κύρια λεκάνη (και κάποιες μικρές επιμέρους) ανάντη του αυτοκινητόδρομου.
- Κατασκευή λεκάνης συγκράτησης φερτών υλικών σε σημείο πριν τη συμβολή του ρέματος με την επαρχιακή οδό που συνδέει το Πήδημα με τον οικισμό Αρφαρών και μόρφωση της υφιστάμενης κοίτης μέχρι το υφιστάμενο τεχνικό (γέφυρα Μπελόγιαννη).
- Καθαίρεση και ανακατασκευή της υφιστάμενης γέφυρας επί της παραπάνω επαρχιακής οδού.
- Διευθέτηση του ρέματος ανάντη του αυτοκινητόδρομου (220 μέτρα) και κατασκευή τεχνικού εισόδου.
2) Ρέμα Πηδήματος (Μουγγός):
- Κατασκευή λεκάνης συγκράτησης φερτών υλικών σε σημείο πριν τη συμβολή του ρέματος με την επαρχιακή οδό που συνδέει το Πήδημα με τον οικισμό Αρφαρών και μόρφωση της υφιστάμενης κοίτης μέχρι το υφιστάμενο τεχνικό (γέφυρα Μουγγού).
- Κατασκευή τάφρου (2,50x2,00 μέτρα) για την καθοδήγηση των ομβρίων από το χαμηλό σημείο (στο μέσο περίπου της απόστασης από την επαρχιακή οδό έως τον αυτοκινητόδρομο) σε μεγάλο δίδυμο κιβωτοειδή οχετό 2x3,00x2,50 μέτρα.
Προσοχή: Η διευθέτηση του ρέματος Πήδημα (Μουγγού) από την επαρχιακή οδό (Πήδημα - Αρφαρά) μέχρι το "χαμηλό σημείο", η οποία χρησιμοποιείται και ως δρόμος, θα πρέπει να γίνει με ορθογωνική τάφρο 4,00x2,00 (κλίση ~2%) ώστε τα όμβρια του ρέματος να μην διαχέονται στις εκατέρωθεν ιδιοκτησίες. Η διευθέτηση αυτή, η οποία θα πρέπει να περιλαμβάνει και οδό πρόσβασης προς τις ιδιοκτησίες, ως εμπλεκόμενη με ιδιοκτησίες και λειτουργίες του οικισμού, δεν είναι σκόπιμο, αλλά και εφικτό να ενταχθεί στα προτεινόμενα για κατασκευή έργα. Το έργο αυτό θα μπορεί να κατασκευαστεί μόνο εάν οι τοπικοί φορείς επιλύσουν τα ιδιοκτησιακά προβλήματα σε συνάρτηση και με τις λοιπές λειτουργίες του οικισμού.

Β) Κατάντη του αυτοκινητόδρομου
- Διευθέτηση ρέματος Μαζιά, σε μήκος ~420 μ., από τον αυτοκινητόδρομο (κανάντη του τεχνικού - κιβωτοειδούς οχετού Ο1Α), έως τη συμβολή του με την υφιστάμενη κύρια αποστραγγιστική τάφρο που διαρρέει την περιοχή και η οποία καθοδηγεί τις όμβριες απορροές του ρέματος, στον ποταμό Αρι.
- Κατασκευή αντιπλημμυρικής τάφρου (κατάλληλη τεχνική διαμόρφωση - διευθέτηση της υφιστάμενης κύριας αποστραγγιστικής τάφρου) μήκους ~1.450 μ., από τη συμβολή της με την υφιστάμενη κοίτη του ρέματος Μαζιά (Χ.Θ. 1+450 ρέματος), έως τη συμβολή της στα κατάντη με τον Αρι (Χ.Θ. 0+000). Ο φάκελος οριοθέτησης του ρέματος Μαζιά (Μπελογιαννέικο) θα καταστεί πλήρης μετά την ολοκλήρωση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης.
- Καθαίρεση υφιστάμενου τοπικού γεφυριδίου διέλευσης πεζών, λίγο κατάντη του σημείου συμβολής της νέας αντιπλημμυρικής τάφρου, με τον ποταμό Αρι.
- Εργα λειτουργικής βελτίωσης (καθαρισμός - διάνοιξη, συντήρηση) υφιστάμενων
χωμάτινων αποστραγγιστικών τάφρων, κατάντη των κιβωτοειδών οχετών Ο3, Ο4, Ο5, Ο6, μέχρι την ανατολική αποστραγγιστική τάφρο, μήκους 130 μ., 153 μ., 180 μ. και 206 μ., αντίστοιχα.
- Εργα λειτουργικής βελτίωσης (καθαρισμός - διάνοιξη, συντήρηση) της υφιστάμενης χωμάτινης ανατολικής αποστραγγιστικής τάφρου, για τη συλλογή των υδάτων από τους κιβωτοειδείς οχετούς Ο3, Ο4, Ο5, Ο6 του Α/Δ, μήκους ~960μ., από την συμβολή της με την τάφρο καθοδήγησης των απορροών μέσω του κιβ. οχετού Ο3, έως τη συμβολή της με τον ποταμό Αρι, σε θέση ~250 μ. ανάντη του σημείου συμβολής της νέας αντιπλημμυρικής τάφρου με τον ποταμό Αρι.
- Εργα λειτουργικής βελτίωσης (καθαρισμός - διάνοιξη, συντήρηση) της υφιστάμενης χωμάτινης δυτικής αποστραγγιστικής τάφρου, για τη συλλογή των τοπικών υδάτων, μήκους ~1.900 μ., έως τη συμβολή της με τον ποταμό Αρι, σε θέση ~400 μ. κατάντη του σημείου συμβολής της νέας αντιπλημμυρικής τάφρου με τον ποταμό Αρι”.

Γ.Σ.

(Φωτογραφία αρχείου)


NEWSLETTER