Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2020 14:33

Εγκριση δανείου για διανοίξεις δρόμων στο Δήμο Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον
Εγκριση δανείου για διανοίξεις δρόμων στο Δήμο Καλαμάτας


Θετική άποψη - εισήγηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας εξέφρασε χθες η Οικονομική Επιτροπή του δήμου, για την αναγκαιότητα λήψης δανείου συνολικού ποσού 4 εκ. ευρώ για διανοίξεις σημαντικών δρόμων στην Παραλία και στο κέντρο της πόλης (απαλλοτριώσεις, επικείμενα και κόστος υλοποίησης των διανοίξεων).

Πρόκειται για τις οδούς Βουλγαροκτόνου, Μεγ. Αλεξάνδρου, Μεθώνης, Υψηλάντου, Κορώνης, Παπανικολή και Μαιζώνος.
Η αρχική εισήγηση ήταν για δάνειο ύψους 3.666.587,60 ευρώ, όμως ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης πρότεινε κι έγινε δεκτό να ενταχθούν και τα τεχνικά έργα σε Κορώνης και Μαιζώνος.
Το ποσό του δανείου κατανέμεται: 2.705.618 ευρώ για απαλλοτριώσεις, 359.769,60 ευρώ για επικείμενα και 934.440 ευρώ για τεχνικά έργα.
Ο αντιδήμαρχος διευκρίνισε ότι το τελικό κόστος θα είναι 1.552.858,73 ευρώ, αφού οι συνολικές απαιτήσεις του δήμου είναι 2.113.725,50 ευρώ από τις ιδιοκτησίες που περιλαμβάνονται στις διανοίξεις και που θα εισπραχθούν από το δήμο σε ρυθμιζόμενες δόσεις και όπως ο νόμος ορίζει.
Ανέφερε ότι ο δήμος πληροί όλες τις προϋποθέσεις για δάνειο, “διότι το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης της δημόσιας πίστης δεν υπερβαίνει το 20% των ετήσιων τακτικών του εσόδων και το ανώτατο όριο του συνολικού χρέους δεν υπερβαίνει το ποσοστό 60% επί των συνολικών εσόδων του”. Κι έκανε λόγο για τη σύναψη ενός αναπτυξιακού δανείου, για την υλοποίηση των σημαντικών και αναγκαίων έργων υποδομής στις περιοχές: Σύμπλεγμα των οδών Βουλγαροκτόνου, Μεγ. Αλεξάνδρου, Μεθώνης και Υψηλάντου, μεταξύ των οδών Κρήτης και Ναυαρίνου, νότια του 10ου Δημοτικού Σχολείου. Σύμπλεγμα των οδών Μεθώνης, Κορώνης, Παπανικολή. Και η οδός Μαιζώνος μεταξύ Βασ. Ολγας και Βασ. Σοφίας.
Σύμφωνα με την εισήγηση της δημοτικής αρχής, “με την εφαρμογή των πράξεων αναλογισμού και τις διανοίξεις των οδών: α) Θα επιτραπεί στους ιδιοκτήτες να αξιοποιήσουν την περιουσία τους. β) Η αξία γης των παρόδιων ιδιοκτητών της ευρύτερης περιοχής θα αυξηθεί. γ) Η κυκλοφορία των οχημάτων σε όλη την περιοχή θα βελτιωθεί, ώστε να είναι δυνατή η μείωση της κίνησης στην παραλιακή οδό της Ναυαρίνου. δ) Θα διατεθεί περισσότερος χώρος για τη στάθμευση οχημάτων, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου η επισκεψιμότητα της περιοχής είναι αυξημένη.
Η περίπτωση της Μαιζώνος που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και η εφαρμογή των αναλογισμών
έχει χρονίσει, ενώ η διάνοιξη των τμημάτων της πράξης θα ανακουφίσει την κινητικότητα στην περιοχή και θα επιτρέψει στους ιδιοκτήτες την αξιοποίηση της περιουσίας τους”.
Αναλυτικά, ο προϋπολογισμός των παρεμβάσεων για κάθε περιοχή είναι:
1) Βουλγαροκτόνου σύνολο 1.128.692,20 ευρώ (866.678,50 ευρώ για απαλλοτριώσεις με τιμή μονάδας 650 ευρώ, 82.213,70 ευρώ για επικείμενα, 179.800 για τεχνικά έργα).
2) Μεγ. Αλεξάνδρου - Μεθώνης κ.λπ. σύνολο 1.103.129 ευρώ (667.807,50 για απαλλοτριώσεις με τιμή μονάδας 750 ευρώ, 13.921,50 για επικείμενα, 421.400 για τεχνικά έργα).
3) Μαιζώνος σύνολο 313.719,90 ευρώ (309.224,50 για απαλλοτριώσεις με τιμή μονάδας 650 ευρώ, 4.495,40 για επικείμενα).
4) Κορώνης σύνολο 1.116.261,50 ευρώ (857.122,50 για απαλλοτριώσεις με τιμή μονάδας 750 ευρώ, 259.139,00 για επικείμενα).
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Βασίλης Κοσμόπουλος ζήτησε να υπάρξει ενημέρωση για την κατάσταση του δήμου με τα δάνεια, πού φθάνει και με αυτό το δάνειο. Δήλωσε πως “είμαι υπέρ του να προχωρήσει αυτή η διαδικασία, κακώς έχει καθυστερήσει”.
Και ο επικεφαλής του “Πρότυπου Δήμου” Βασίλης Τζαμουράνης συμφώνησε με την ανάγκη ενημέρωσης για τα δάνεια του δήμου, “για να δούμε τι περιθώρια έχουμε (πήρε απάντηση για συνολικό ύψος δανείων 8,2 εκ. ευρώ) και παρατήρησε πως “θα πρέπει να προχωρήσουμε κυρίως στην παραλιακή ζώνη, αλλά και σε άλλες περιοχές της πόλης (Θεμιστοκλέους, Ψαρών, Υδρας)”.
Ο Ν. Μπασακίδης εξήγησε ότι “είναι υποχρέωση να βάλουμε και τεχνικό έργο, όχι μόνο απαλλοτριώσεις, για να πάρουμε το δάνειο” και απάντησε πως “στο Δημοτικό Συμβούλιο θα έχουμε και τα στοιχεία για την πιστοληπτική ικανότητα του δήμου, πάντως είμαστε εντός των ορίων”. Πρότεινε επίσης “να το αυξήσουμε στα 4 εκ. ευρώ για να βάλουμε και τις εργασίες στη Μαιζώνος και στην Κορώνης”.
Ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος παρατήρησε ότι “αν θέλουμε να δούμε την παραλιακή ζώνη όπως θέλουμε, πρέπει να προχωρήσουμε. Είναι αναπτυξιακό δάνειο” και πρόσθεσε πως “οι διανοίξεις σε Ψαρών, Θεμιστοκλέους κ.λπ. έχουν δρομολογηθεί και θα προχωρήσουμε τις διανοίξεις δυτικά της Αρτέμιδος”.
Ο Ν. Μπασακίδης πρότεινε να προστεθούν 200.000 ευρώ για την Κορώνης και 133.240 ευρώ για τη Μαιζώνος, για εργασίες διάνοιξης. Και απαντώντας σε παρέμβαση του Β. Τζαμουράνη είπε ότι “ο δανεισμός δεν είναι η τελευταία λύση, αλλά η πρώτη όταν υπάρχει ρευστότητα” κάνοντας λόγο για “έργο που θα μείνει, να πληρώσουν και οι επόμενες γενιές που θα ωφεληθούν από το έργο”.
Η επικεφαλής της παράταξης “Καλαμάτα Ξεκινάμε” Μαρία Οικονομάκου εξέφρασε ενδοιασμούς για το δάνειο, αν και παραδέχθηκε πως είναι αναπτυξιακό. Σχολιάζοντας την προηγούμενη αναφορά Μπασακίδη, ανέφερε ότι “δεν θα πληρώσουν μόνο οι επόμενες γενιές, αλλά και θα υποθηκευτούν” και ψήφισε λευκό.
Ο αντιδήμαρχος Σαράντος Μαρινάκης έκανε λόγο για το σημαντικότερο δάνειο που θα πάρει ο δήμος και για δάνειο επένδυσης, ανάπτυξης και προοπτικής.
Γ.Σ.


NEWSLETTER