Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου 2020 08:28

Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου: Ελεγχος στα στραγγίδια της Μαραθόλακκας!

Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου: Ελεγχος στα στραγγίδια της Μαραθόλακκας!

 

Να γίνει εργαστηριακή ανάλυση των στραγγιδιών από το χώρο της προσωρινής διαχείρισης απορριμμάτων της Μαραθόλακκας, που φτάνουν στο Νέδοντα και καταλήγουν στη θάλασσα, και να υλοποιηθούν τα απαραίτητα έργα για τη συλλογή τους, αποφάσισε ομόφωνα το βράδυ της Δευτέρας το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας μετά από μακρά συζήτηση.

 

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης

 

Επιπλέον ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Βασίλης Κοσμόπουλος ζήτησε επέκταση της συζήτησης για απαλλοτριώσεις και πρόσθετα έργα στη Μαραθόλακκα, αίτημα με το οποίο συμφώνησε και ο επικεφαλής του “Πρότυπου Δήμου” Βασίλης Τζαμουράνης.

Από την ψηφοφορία δήλωσε ότι απέχει ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Γιάννης Χριστόπουλος, επιμένοντας στην απαλλοτρίωση των νοικιασμένων χώρων με τα δέματα και την αποκατάσταση της Μαραθόλακκας.

Στη συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη, το σοβαρό θέμα των στραγγιδιών συζητήθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης, μετά από πρόταση των συμβούλων της μειοψηφίας Μανώλη Μάκαρη και Μιχάλη Αντωνόπουλου, που την υποστήριξαν όλες οι μειοψηφίες και υποχρεώθηκε να συμφωνήσει κι ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, ο οποίος αρχικά είχε ζητήσει το ζήτημα να συζητηθεί στο γραφείο του και όχι στο Συμβούλιο.

Αναλυτικά, ο σύμβουλος Μιχ. Αντωνόπουλος παρατήρησε ότι το θέμα είναι αρκετά σοβαρό και ζήτησε “να σταματήσουμε τη ροή των στραγγισμάτων, να βρεθεί ο κατάλληλος τρόπος”.

Αρχικά, ο δήμαρχος απάντησε ότι τα στραγγίδια, όσα μαζεύονται, μεταφέρονται στον βιολογικό.

Ο κ. Αντωνόπουλος ζήτησε να μαζεύονται και τα έκτακτα στραγγίδια και επεσήμανε πως “τα στραγγίσματα έχουν μπει στη ζώνη Natura του Νέδοντα. Χρειάζονται νέες δεξαμενές για να διαχειριστούμε τα υπερβάλλοντα στραγγίδια”.

Ο επικεφαλής του “Ανοιχτού Δήμου” Μαν. Μάκαρης ζήτησε άμεση ανάλυση των στραγγιδιών, γα να διαπιστωθεί αν περιέχουν βαρέα μέταλλα, και τεχνικό έργο για να μαζέψει τα στραγγίδια.

Θυμίζοντας κρίσιμες στιγμές της Μαραθόλακκας, ο δήμαρχος Θαν. Βασιλόπουλος είπε ότι “το Δεκέμβριο του 2016 είχαν συσσωρευτεί 9.500 τόνοι σκουπιδιών στη Μαραθόλακκα, αλλάξαμε εταιρεία και το Δημοτικό Συμβούλιο στήριξε την απόφαση να μισθώσουμε οικόπεδα για τα δέματα”. Ανέφερε ότι η αποκατάσταση της χωματερής από την Περιφέρεια διέκοψε τη συγκέντρωση των στραγγιδιών, επανέλαβε πως “δεν είναι δική μας δουλειά η διαχείριση, επιλέξαμε να σώσουμε την πόλη” και παραδέχτηκε ότι “οι 2 δεξαμενές δεν επαρκούν για τα στραγγίδια”.

Ο δήμαρχος παρατήρησε ότι “οι βροχές φέρνουν πολλά στραγγίδια” εκτίμησε ότι δεν έχουν βαρέα και αναγνώρισε πως “πρέπει να βελτιώσουμε την κατάσταση”. Επανέλαβε ότι απαγορεύεται η διαπεριφερειακή μεταφορά δεμάτων, αποδέχθηκε πως “δεν γίνεται τέλεια, αλλά στο Δήμο Καλαμάτας γίνεται κάτι καλό” και σημείωσε: “Στο δεματοποιημένο υπόλειμμα βρίσκεται το πρόβλημα, και δεν υπάρχει λύση. Ανησυχώ αν στέκεται, αν αντέχει ο αποκατεστημένος ΧΑΔΑ”.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Β. Κοσμόπουλος τόνισε ότι “είναι αστείος ο τρόπος που συλλέγονται τα στραγγίδια από το νοικιασμένο κομμάτι με τα δέματα” και παρατήρησε πως “η περιτύλιξη είναι πολύ κακή. Ηδη είναι σκισμένα τα δέματα με τη μεταφορά τους αμέσως μετά την επεξεργασία”. Επεσήμανε ότι “δεν υπάρχει περιμετρικός τσιμεντένιος χάνδακας. Από τα δέματα είναι τα πολλά στραγγίδια” – και ζήτησε “αναγκαστική απαλλοτρίωση και άμεση αποκατάσταση στο νοικιασμένο”.

Ο επικεφαλής του “Πρότυπου Δήμου” Β. Τζαμουράνης υπενθύμισε την έναρξη λειτουργίας της Μαραθόλακκας το 2002-2003 και την επαναλειτουργία της ΜΟΛΑΚ που... δεν έγινε ποτέ. Μίλησε για έλλειψη περιμετρικών τάφρων και ελλείψεις στην περίφραξη. Δήλωσε ότι “υποστηρίζουμε κάθε ενέργεια που θα περιορίσει τη μόλυνση της περιοχής” και ζήτησε έλεγχο, για το αν υπάρχουν βαρέα μέταλλα.

Η επικεφαλής της παράταξης “Καλαμάτα Ξεκινάμε” Μαρία Οικονομάκου είπε ότι είναι πολλές οι παραλείψεις και πρέπει να γίνει ό,τι καλύτερο για την προστασία της περιοχής.

Η επικεφαλής της παράταξης “Καλαμάτα Τόπος Ζωής” Τόνια Κουζή σημείωσε ότι πρέπει να συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο για να δοθεί λύση.

Ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Δημήτρης Οικονομάκος στάθηκε στον εκβιασμό “ή τα σκουπίδια στους δρόμους ή η Μαραθόλακκα”, επέκρινε τη δημοτική αρχή λέγοντας ότι “εσείς διοικούσατε όλα αυτά τα χρόνια” και ανέφερε πως η τιμή θα είναι δυσθεώρητη στη ΣΔΙΤ, πάνω από 120 ευρώ ο τόνος”. Σημείωσε ότι “είναι πολύ σημαντικό ζήτημα τα στραγγίδια” και χαρακτήρισε αίσχος κι επιχωμάτωση την αποκατάσταση της χωματερής, εκτιμώντας πως “δεν θα φύγουν από τη Μαραθόλακκα τα δέματα, θα τα πληρώσουμε ακριβά να πάνε στη ΣΔΙΤ”.

Ο αντιδήμαρχος Σαράντος Μαρινάκης θύμισε την εποχή που ήταν πρόεδρος στο Καρβέλι και αντιδρούσε όταν ξεκίνησε η λειτουργία της Μαραθόλακκας, για την οποία παρατήρησε πως έχει πολλούς πατεράδες και επαΐοντες. Και συνέστησε να μη λέμε ότι υπάρχει αδράνεια και αδιαφορία, γίνεται μια προσπάθεια”.

* Σχολιάζοντας την απόφαση ο Μαν. Μάκαρης δήλωσε ότι “η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί ένα πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχει προκαλέσει η περιβαλλοντικά επιζήμια διαχείριση των απορριμμάτων στη Μαραθόλακκα.  Η πλήρης και ουσιαστική απορρύπανση είναι ο μεγάλος στόχος που θα πρέπει να υλοποιήσει ο Δήμος Καλαμάτας και σε αυτό θα πρέπει όλες οι δημοτικές παρατάξεις να συμβάλουν”.

 

(Φωτογραφια αρχείου)