Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου 2020 14:17

Με ισχυρή πλειοψηφία ζητεί κατάργηση της απόφασης Αποστόλου το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον
Με ισχυρή πλειοψηφία ζητεί κατάργηση της απόφασης Αποστόλου το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας

Να στηρίξει το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας και να ζητήσει την κατάργηση της απόφασης του υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου που δημιούργησε τεράστια προβλήματα στο προϊόν, αποφάσισε με ισχυρή πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

Ενώνοντας τη φωνή του με τα άλλα Δημοτικά Συμβούλια της Μεσσηνίας, το Δ.Σ. στηρίζει την προσφυγή του ΣΥΜΕΠΟΠ στο ΣτΕ κατά της απόφασης Αποστόλου (αναβλήθηκε χθες για 3η φορά, για τον Απρίλιο) και ζητεί από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης άμεσα να αποκαταστήσουν τη νομιμότητα ανακαλώντας την υπουργική απόφαση, και να προχωρήσουν στην επιτάχυνση της εξέτασης του αιτήματος τροποποίησης ήσσονος σημασίας των προδιαγραφών της Ελιάς Καλαμάτας ΠΟΠ.
Αναλυτικά, την αναλυτική εισήγηση έκανε ο αντιδήμαρχος Γιώργος Φάβας.
Ο γενικός διευθυντής της Ενωσης Μεσσηνίας Γιάννης Πάζιος παρατήρησε, μεταξύ άλλων, ότι “πλήττεται η ελιά Καλαμών από την απόφαση Αποστόλου. Η τιμή έχει κατρακυλήσει στα 60 λεπτά τα 200 τεμάχια και υπάρχει απόγνωση σε όλες τις περιοχές”. Επεσήμανε πως “είναι ζήτημα ύψιστης σημασίας να βγει ένα ενωτικό μήνυμα. Αν παγιωθεί πέφτει το μερίδιό μας στις εξαγωγές, υποθηκεύεται το ελληνικό προϊόν”. Ζήτησε “να διεκδικήσουμε αυτό που δικαιούται η Μεσσηνία, να εφαρμοστεί ο νόμος” και σημείωσε πως πρέπει να γίνει διαβούλευση με τους φορείς των άλλων νομών για χάραξη εθνικής στρατηγικής.
Ο κ. Φάβας ενημέρωσε ότι “αν υπάρξει αρνητική απόφαση του ΣτΕ, θα υπάρξει προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Ενωση”.
Ο κ. Πάζιος εξήγησε πως τα επόμενα βήματα θα είναι προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στο ΣτΕ (διευρυμένη) και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, και πληροφόρησε ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης περιμένει την έκβαση στο ΣτΕ.
Ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος παρατήρησε ότι η απόφαση Αποστόλου δημιούργησε μεγάλα προβλήματα στους παραγωγούς και πως δημιουργεί συνθήκες κατάργησης του ΠΟΠ. Δήλωσε ότι ζητάμε την ακύρωση της απόφασης Αποστόλου και διευκρίνισε πως δεν θα είναι άμεση, αλλά μετά από 3-5 χρόνια για προσαρμογή.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Βασίλης Κοσμόπουλος επεσήμανε ότι είναι κυρίως πολιτικό θέμα και δευτερευόντως νομικό, δικαστικό, σημειώνοντας πως η κακή απόφαση θα έπρεπε να έχει καταργηθεί. Ρώτησε “οι βουλευτές, ο περιφερειάρχης τι λένε; Είσαστε έτοιμοι μαζί με τους βουλευτές να πάτε στο Βορίδη;”.
Ο σύμβουλος - εισηγητής της παράταξης Κοσμόπουλου, Βασίλης Κανάκης, κατέθεσε μια πρόταση με 7 θέσεις για τη στήριξη του ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας. Και ζήτησε να ασκηθούν πολιτικές πιέσεις στον υπουργό, να υποστηριχθεί η προσφυγή στο ΣτΕ και να ενημερωθούν οι ευρωπαϊκές αρχές και οι καταναλωτές.
Ο επικεφαλής του “Πρότυπου Δήμου” Βασίλης Τζαμουράνης παρατήρησε ότι “είναι απορίας άξιον, για μια τόσο ζημιογόνο απόφαση να μην υπάρχει πολιτική βούληση να αναιρεθεί” και εκτίμησε πως παίζει ρόλο το πολιτικό κόστος. Επεσήμανε ότι επιβεβλημένο καθήκον και στρατηγικό θέμα είναι η ανταγωνιστικότητα των τοπικών προϊόντων και ζήτησε να αναιρεθεί η απόφαση Αποστόλου και να συνεχιστεί το ΠΟΠ.
Η επικεφαλής της “Καλαμάτα Ξεκινάμε” Μαρία Οικονομάκου έκανε λόγο για απαράδεκτη απόφαση Αποστόλου και παρατήρησε πως οφείλει ο Βορίδης να εφαρμόσει τον ευρωπαϊκό κανονισμό. Κάλεσε το υπουργείο να προχωρήσει στην κατάργηση της απόφασης Αποστόλου, επισημαίνοντας ότι το ΠΟΠ Ελαιόλαδο και η ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας είναι η ναυαρχίδα των τοπικών μας προϊόντων και πρέπει να διαφυλαχθούν ως κόρη οφθαλμού.
Η επικεφαλής της “Πρωτεύουσας Δύναμης” Ελένη Αλειφέρη είπε ότι και άλλοι υπουργοί είχαν επιχειρήσει, γιατί υπήρχαν πιέσεις από την Αιτωλοακαρνανία. Εκτίμησε ότι η απόφαση Αποστόλου φέρνει την εθνική παραγωγή σε δυσκολότερη θέση και δήλωσε πως απαιτείται συστράτευση πολιτικών δυνάμεων και πολιτική πίεση.
Ο επικεφαλής του “Ανοιχτού Δήμου” Μανώλης Μάκαρης είπε ότι ο δήμος πρέπει να υποστηρίξει τα προϊόντα ΠΟΠ και να αναδείξει τα ζητήματα υγείας των προϊόντων αυτών. Ζήτησε να προστατεύσουμε τα ΠΟΠ και χαρακτήρισε απαράδεκτο το όνομα “Καλαμάτα” να το χρησιμοποιούν εκτός Ελλάδας.
Ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Δημήτρης Οικονομάκος είπε ότι “υπήρξαν πιέσεις τυποποιητών, η απόφαση βοηθάει το μεγάλο κεφάλαιο” και παρατήρησε πως “η σημερινή κυβέρνηση δεν θέλει να την καταργήσει, γιατί είναι οι πιέσεις των τυποποιητών”. Υπογράμμισε ότι “και οι παραγωγοί των άλλων περιοχών πουλούν φθηνά, οι αγρότες σε όλη την Ελλάδα πάνε από το κακό στο χειρότερο” και δήλωσε πως καταψηφίζει και στηρίζει τα αιτήματα των αγροτών - μελών των Αγροτικών Συλλόγων Μεσσήνης και Χανδρινού.
Ο σύμβουλος Δημήτρης Κουκούτσης προέτρεψε “να ομονοήσουμε” και έκανε λόγο για την παγκόσμια μαφία των Ιταλών που εκμεταλλεύεται και την ελιά. Είπε ότι “το θέμα είναι πολιτικάντικο” και πως “το παιχνίδι είναι χαμένο, οι αποφάσεις είναι προειλημμένες”.
Ο σύμβουλος Μιχάλης Αντωνόπουλος ανέφερε ότι η απόφαση έβλαψε το πρώτο εξαγώγιμο προϊόν της χώρας. Παρατήρησε πως έπαιξαν ρόλο τα μεγάλα συνδικαλιστικά όργανα των τυποποιητών και πρότεινε το δικό του ψήφισμα. Επεσήμανε ότι “το θέμα δεν είναι μόνο της Καλαμάτας, χάνουν όλοι οι Ελληνες παραγωγοί” και ζήτησε να προστατεύσουμε παραγωγούς και το όνομα.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ
Σύμφωνα με το κείμενο που ψηφίστηκε, το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας εκφράζει και ζητεί:
“1. Την πλήρη υποστήριξη της προσφυγής του Συλλόγου Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων ΠΟΠ (ΣΥΜΕΠΟΠ) στο Συμβούλιο της Επικρατείας έναντι της υπ΄αριθμ Υ.Α. 331/20735/2018 ΦΕΚ 648/26.2.2018 υπουργικής απόφασης. Κοινοποιώντας την εισήγηση και την απόφαση: i. στο αρμόδιο Τμήμα του ΣτΕ, ii. στον πρωθυπουργό, iii. στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων iv. σε ΜΜΕ πανελλαδικής και τοπικής κυκλοφορίας. Ζητώντας άμεσα να αποκαταστήσουν την νομιμότητα ανακαλώντας την υπουργική απόφαση υπ΄ αριθμ 331/20735/2018 ΦΕΚ 648/26.2.2018. Να προχωρήσουν σε χορήγηση έκτακτης ενίσχυσης για την προβολή προώθηση της Ελιάς Καλαμάτας ΠΟΠ ως ελάχιστο αντιστάθμισμα της ζημίας που έχει προκληθεί, καθώς και την επιτάχυνση της εξέτασης του αιτήματος τροποποίησης ήσσονος σημασίας των προδιαγραφών της Ελιάς Καλαμάτας ΠΟΠ που έχει υποβληθεί στο ΥΠΑΑΤ με αρ. πρωτ: 2124/266236 στις 29-09-2020.
2. Την διερεύνηση για την ύπαρξη πάσης φύσεως ευθυνών σε υπηρεσιακό επίπεδο που οδήγησαν: σε καταστρατήγηση του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 1151/12 για τα συστήματα ποιότητας των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων στην αναγραφή του όρου Καλαμάτα στο World Catalogue Of Olive Varieties, το 2000 ως συνώνυμο ποικιλίας ελιάς Καλαμών, στην προώθηση του όρου Kalamata Olives στο πλαίσιο του Κανονισμού 1144/14 και σε βάρος της ελληνικής ποικιλίας Καλαμών και του ευρωπαϊκώς προστατευόμενου προϊόντος ΠΟΠ Elia Kalamatas, καθώς και άλλες παρόμοιες ενέργειες που ζημίωσαν την Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ. Την αποτίμηση της προκληθείσας ζημίας. Εφόσον τεκμηριωθούν, την υποβολή συγκεκριμένων εγκλήσεων για αποζημίωση και αποκατάσταση του ορθού σε παγκόσμιο επίπεδο.
3. Την πλήρη υποστήριξη με κάθε τρόπο της υπό σύσταση ομάδας διαχείρισης και προστασίας του Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ που αποτελείται από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ενωση Μεσσηνίας, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Νηλέα, τον Σύλλογο υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών προϊόντων ΠΟΠ ΣΥΜΕΠΟΠ (Αγροτικός Συνεταιρισμός Στέρνας - Παμμεσηνιακός Σύνδεσμος Ελαιοτριβείων - ΑΓΡΟΒΙΜ Α.Ε – Δραγώνας Αφοί Α.Ε – Kapsambelis Quality Greek Products – «Αρκαδιά» Σταθόπουλος Ιωάννης - Αφοί Αντ. Νικολακόπολου ΟΕ - Σπύρος Τζαβάρας – Σχολείο Ελιάς κι Ελαιολάδου).
4. Την άμεση ανάληψη πρωτοβουλίας για την διοργάνωση σύσκεψης, απευθύνοντας
πρόσκληση σε δήμους και φορείς (Συνεταιρισμοί - Επιμελητήρια) της Λακωνίας -
Αιτωλοακαρνανίας - Φθιώτιδας και λοιπών περιοχών με καλλιέργεια Ελιάς Καλαμών, με σκοπό την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών λύσεων για την ελληνική ελιά ποικιλίας Καλαμών και το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας”.


NEWSLETTER