Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2021 19:29

Καλαμάτα: Χριστόπουλος για πάρκα τσέπης και προστασία επαγγελματιών

Γράφτηκε από την

Δύο γραπτές ερωτήσεις κατέθεσε χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, με τηλεδιάσκεψη, ο σύμβουλος της παράταξης “Καλαμάτα Μπροστά” Γιάννης Χριστόπουλος.

Η πρώτη αφορούσε τα μέτρα προστασίας των επαγγελματιών του δήμου και η δεύτερη την πρόταση δημιουργίας πάρκων τσέπης.
Αναλυτικά: 1) Για τα μέτρα προστασίας των επαγγελματιών, ο κ. Χριστόπουλος ανέφερε: “Με τη συμπλήρωση ενός έτους σχεδόν από την εκδήλωση της πανδημίας και την ανάγκη να περιοριστεί η κινητικότητα, η Πολιτεία ορθά από την πρώτη στιγμή προχώρησε στην αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων. Το κλείσιμο των καταστημάτων, όμως, είχε άμεση επίπτωση στη μείωση της ικανότητας των επαγγελματιών να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Καθημερινά γινόμαστε αποδέκτες διαμαρτυριών επαγγελματιών και ιδιωτών κλίματος δυσφορίας και απαισιοδοξίας, που δέχονται έντονες πιέσεις εισπρακτικών εταιρειών τραπεζών, βομβαρδίζονται με τηλεφωνήματα, διότι λόγω της πανδημίας δεν μπορούν να εκπληρώσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις. Η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει ως πλησιέστερη εξουσία στον πολίτη να αναλάβει πρωτοβουλίες κατάθεσης προτάσεων και άσκησης πίεσης προς την Πολιτεία να νομοθετήσει μέτρα στήριξης - προστασίας - ανάσας των επαγγελματιών, προάσπισης της κοινωνικής συνοχής, ώστε με το τέλος της πανδημίας με την απαρχή κλίματος κανονικότητας να μπορέσουν να ξαναρχίσουν τις δραστηριότητες και να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις”.
Ο κ. Χριστόπουλος ρώτησε τη δημοτική αρχή: “Προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλία με κοινοποίηση απόφασης ή ψηφίσματος του Δημοτικού Συμβουλίου προς τα αρμόδια υπουργεία, ώστε να νομοθετήσουν μέτρα στήριξης - προστασίας - ανάσας των επαγγελματιών; Να παραταθεί η είσπραξη οφειλών από επαγγελματίες και ιδιώτες σε Δημόσιο, ταμεία, τράπεζες τουλάχιστον ένα χρόνο, για να δυνηθούν να συνέλθουν από τις οικονομικές τους δυσκολίες και να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους;”.
2) Για την πρόταση δημιουργίας “πάρκων τσέπης” σημείωσε: «Πέρασαν περίπου 3 μήνες όπου η δημοτική αρχή προχώρησε στη δημιουργία “πάρκων τσέπης” σε 2 κεντρικά σημεία της πόλης. Χωρίς να αμφισβητώ το θετικό των 2 παρεμβάσεων, επισημαίνω πως λογικό θα ήταν οι παρεμβάσεις να ξεκινήσουν από τις γειτονιές και σιγά-σιγά να μπαίνουμε στο κέντρο μιας και στο κέντρο γίνονται αναπλάσεις και οι ανάγκες θα φανούν μετά την ολοκλήρωσή τους, εξάλλου και η φιλοσοφία του προγράμματος προσβλέπει στην αναβάθμιση των γειτονιών. Χαρακτηριστικά παραδείγματα α) Ράχη: μια υποβαθμισμένη και πυκνοκατοικημένη περιοχή, η τελευταία παρέμβαση που δέχτηκε ήταν οι πλακοστρώσεις οδών επί δημαρχοντίας του αειμνήστου Χρ. Μαλαπάνη. Προτείνω σε δημοτικό οικόπεδο στην οδό Στενυκλάρους, απέναντι από το 6ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας να δημιουργηθεί “πάρκο τσέπης” που θα δώσει ανάσα στην περιοχή. Σημειώνω, επίσης, πως στην οδό δεσπόζει εγκαταλειμμένο κτήριο επικίνδυνο στη διέλευση μικρών μαθητών. β) Δυτική Γειτονιά: Η ανάγκη σημαντικών παρεμβάσεων αναβάθμισης της ποιότητας ζωής σε αυτήν την παραμελημένη περιοχή είναι εμφαντική. Προτείνω σε δημοτικό οικόπεδο στην Π. Κανελλόπουλου και Χριστιάνων πίσω από την οδό Αθηνών, να δημιουργηθεί “πάρκο τσέπης”».
Ο κ. Χριστόπουλος ρώτησε τη δημοτική αρχή “αν προτίθεται να προχωρήσει στην αξιοποίηση των 2 δημοτικών χώρων, καθώς και σε οικόπεδα σε άλλες γειτονιές”.