Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2021 13:12

Διαμαρτυρία στη Μεσσήνη για δάνεια αγροτών (βίντεο)

Διαμαρτυρία στη Μεσσήνη για δάνεια αγροτών (βίντεο)

Το θέμα των παλιών δανείων και των χρεών στην πρώην Αγροτική Τράπεζα άνοιξε για αγρότες της Μεσσήνης και έχει προκαλέσει αναστάτωση κι ανησυχία στην τοπική κοινωνία.

Δικηγορικά γραφεία καλούν αγρότες της περιοχής για τέτοια χρέη και τους απειλούν με πλειστηριασμούς και απώλεια κτημάτων τους.
Χθες στο Δημαρχείο Μεσσήνης ο δήμαρχος Γιώργος Αθανασόπουλος και οι επικεφαλής του τοπικού Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους και κάλεσαν την κυβέρνηση να σκύψει στο πρόβλημα και να δώσει λύση.

Ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος παρατήρησε ότι “διαχρονικά συμπαραστεκόμαστε στα αιτήματα του αγροτικού κόσμου, έχουμε ηθική υποχρέωση να στηρίξουμε”. Επεσήμανε ότι “το κράτος πρέπει να δει πραγματικά το πρόβλημα, να υπάρχει μια κατανόηση ώστε σε βάθος να αποπληρώσουν. Κανείς δεν αρνείται να αποδώσει αυτά που πρέπει, αλλά να μη γίνει με τρόπο βίαιο και να μην εξαθλιώσει τους αγρότες, τώρα που και το αγροτικό εισόδημα βάλλεται από τον κορονοϊό”.

Ο πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Μεσσήνης Χρήστος Θεοδωρακόπουλος είπε ότι “σε δάνεια που είναι πληρωμένα 2 και 3 φορές, ζητούν τα πανωτόκια που έχουν χρεωθεί” – και ανέφερε πως “θα επιδιώξουμε συνάντηση με τα συναρμόδια υπουργεία για να μπορέσουμε να δώσουμε λύση”. Δήλωσε ότι “δεν θα επιτρέψουμε να γίνει κανένας πλειστηριασμός και δεν θα αφήσουμε να φύγει κανένα χωράφι, να δοθεί σε fund ή σε τράπεζες. Να αναλάβουν τις ευθύνες τους οι υπεύθυνοι”.

Ο γραμματέας του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Σπύρος Νικολόπουλος κατήγγειλε τράπεζες και κυβέρνηση “που εν μέσω πανδημίας έρχονται να πάρουν κτήματα και περιουσίες αγροτών”.

Δήλωσε ότι ο σύλλογος είναι δίπλα στους αγρότες που έχουν κληθεί και “όλοι μαζί θα πολεμήσουμε για να κρατήσουμε τις περιουσίες μας”. Εκανε λόγο για τοκογλυφία και υπενθύμισε πως “την τελευταία 5ετία το αγροτικό κίνημα φωνάζει ότι με τις τιμές που πουλάμε τα προϊόντα μας, μπαίνουμε μέσα και δεν μπορούμε να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας”.

Ο αγρότης Θανάσης Κατσιβαρδέας παρατήρησε ότι “τους αγρότες τους έκαναν να μην μπορούν να πληρώσουν παλιά χρέη”. Για την περίπτωσή του είπε: “Εκανα ρύθμιση για χρέος 67.000 ευρώ, πλήρωσα 30.000 ευρώ και είχαν μείνει 37.000 ευρώ. Το κράτος πούλησε το δάνειο σε ξένο fund και μου ζητάνε να πληρώσω 106.000 ευρώ, δηλαδή 70.000 ευρώ τόκους. Με κάλεσαν να πάω αύριο (σήμερα) σε δικηγόρο, αν δεν πάω θα ξεκινήσουν πλειστηριασμό, μέσα στην πανδημία”. Ζήτησε “το υπουργείο να δώσει 10 - 15 χρόνια, να αφαιρέσει πανωτόκια, να πληρώσουμε τα νόμιμα” και δήλωσε ότι “περιουσία δεν θα πάρουν από τα χέρια μας. Το υπουργείο και η κυβέρνηση να σκύψουν στο πρόβλημα”.

Ο αγρότης Νίκος Δουρούμης παρατήρησε ότι “αυτά που ζητάνε δεν πληρώνονται” και ανέφερε πως “τα πιο πολλά δάνεια ήταν επί Παπανδρέου το ‘81 για καλλιεργητικά και αγορά γης”.
Είπε ότι “πρέπει να το δουν πολιτικά, να υπάρξει αγροτική πολιτική και να βγαίνουν λεφτά, για να μπορέσουμε να πληρώσουμε”. Δήλωσε πως “ξεκινάνε από τα φιλέτα, από την Μπούκα”, και πρόσθεσε: “Δεν μπορούμε να πληρώσουμε δόση κάθε μήνα. Ανθρωποι έχουν πληρώσει 2 φορές το κεφάλαιο και το ζητάνε άλλες δύο. Μόνο ο Κώστας Καραμανλής το 2006 το ακούμπησε. Με ρύθμιση, με δόσεις, δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε. Να κάνουν αγροτική πολιτική για να μπορέσουμε να πληρώσουμε”.

Γ.Σ.