Παρασκευή, 05 Μαρτίου 2021 10:55

Μεγαλόπολη: Σε επιστημονικό σύμβουλο για το σχέδιο δίκαιης μετάβασης το Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων

Γράφτηκε από την
Μεγαλόπολη: Σε επιστημονικό σύμβουλο για το σχέδιο δίκαιης μετάβασης το Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων

Το Δ.Σ. του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων, στο οποίο μετέχει και ο Δήμος Μεγαλόπολης, ανέθεσε σε επιστημονικό σύμβουλο την εξέταση του περιεχομένου των ΕΣΔΙΜ (Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης) Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης και την υποβολή εμπεριστατωμένων παρατηρήσεων και προτάσεων επ’ αυτών. Και αυτό έγινε, επειδή η υπόθεση της απολιγνιτοποίησης είναι κοινή για τους ενεργειακούς δήμους.

Παράλληλα, ζητήθηκε από τον πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ) Κωστή Μουσουρούλη, κυρίως λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν εξαιτίας της πανδημίας, να δοθεί παράταση 2 μηνών στη διαβούλευση, ώστε να υπάρχει ασφαλής χρόνος για την ουσιαστική συμμετοχή των δήμων σε αυτή τη διαδικασία.

Αυτά σημειώνει σε ενημέρωσή του ο Δήμος Μεγαλόπολης, αναφέροντας ότι εντός του Φεβρουαρίου 2021 ο κ. Μουσουρούλης, απέστειλε στο δήμο σχέδιο του ΕΣΔΙΜ Μεγαλόπολης, ενώ αντίστοιχο απέστειλε και στους ενεργειακούς δήμους της Δυτικής Μακεδονίας. Πέρα από τους δήμους, τα συγκεκριμένα σχέδια απεστάλησαν σε άλλους εμπλεκόμενους φορείς και το περιεχόμενό τους δημοσιεύθηκε και στην επίσημη ιστοσελίδα του ΣΔΑΜ (www.sdam.gr) προς ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου.

Αντικείμενο των ΕΣΔΙΜ είναι ο προσδιορισμός των εδαφών που πλήττονται περισσότερο από την απολιγνιτοποίηση, τα οποία πρόκειται να λάβουν πολλαπλή στήριξη από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Δίκαιης Μετάβασης. Τα ΕΣΔΙΜ, έπειτα από διαβούλευση που θα προηγηθεί, πρόκειται να υποβληθούν από το ελληνικό κράτος στην Ευρωπαϊκή Ενωση για την έγκρισή τους.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το Δήμο Μεγαλόπολης, “η δημοτική αρχή ενεργεί με συντεταγμένο τρόπο, βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τα εμπλεκόμενα μέρη και συνεργάζεται στενά με τους λοιπούς ενεργειακούς δήμους στη Δυτική Μακεδονία. Με την παραλαβή των συμπερασμάτων του συμβούλου, τα οποία θα τεθούν υπόψη όλων των δημοτικών παρατάξεων, το σχέδιο του ΕΣΔΙΜ Μεγαλόπολης θα συζητηθεί κατ’ αρχήν από τη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης και οι τελικές κρίσεις επ’ αυτού θα οριστικοποιηθούν από το Δημοτικό Συμβούλιο Μεγαλόπολης και θα αποσταλούν στη Συντονιστική Επιτροπή ΣΔΑΜ”.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER