ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΠΙΚΑ

Σάββατο, 13 Μαρτίου 2021 08:47

Καλαμάτα: Αρχές Απριλίου ξεκινά η ανάπλαση Αναγνωσταρά

Γράφτηκε από τον
Καλαμάτα: Αρχές Απριλίου ξεκινά η ανάπλαση Αναγνωσταρά

 

Στις πρόδρομες ενέργειες και στην προετοιμασία βρίσκεται αυτές τις μέρες το έργο ανάπλασης της οδού Αναγνωσταρά, προϋπολογισμού 850.000 ευρώ, ώστε ο ανάδοχος να μην βρει εκκρεμότητα και να δουλέψει απρόσκοπτα.

Η έναρξη της υλοποίησης του έργου αναμένεται να γίνει το επόμενο διάστημα, τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου.

Αυτά επεσήμανε στην “Ε” ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Καλαμάτας Νίκος Μπασακίδης. Διευκρίνισε πως το έργο αντικατάστασης του αγωγού ύδρευσης θα γίνει από την εργολαβία της ανάπλασης και ανέφερε ότι θα υπάρξει χρονοδιάγραμμα για τμηματική παρέμβαση και υλοποίηση.

Να υπενθυμίσουμε ότι ανάδοχος του έργου είναι η κοινοπραξία Γιάννης Ηλιόπουλος - Ηλίας Ξυδέας με έκπτωση 47,23%, πως χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ Πελοποννήσου, το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, και η προθεσμία υλοποίησής του είναι 240 ημέρες από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης με τον ανάδοχο.

Ο εργολάβος Γιάννης Ηλιόπουλος έχει δεσμευτεί στην Οικονομική Επιτροπή του δήμου ότι θα ολοκληρώσει το έργο σε λιγότερο χρόνο από τη συμβατική προθεσμία, σε 6 μήνες αντί για 8 που έχει οριστεί. Και έχει ενημερώσει ότι το έργο έχει χωριστεί σε 6 τμήματα και φάσεις και πως κατά την υλοποίησή του το κάθε μαγαζί θα έχει όχληση 4 εβδομάδες.

Με το έργο της ανάπλασης της οδού Αναγνωσταρά προβλέπεται “η διαπλάτυνση των υφιστάμενων πεζοδρομίων, με ταυτόχρονη δημιουργία ικανών σε μήκος εσοχών για στάθμευση μόνο οχημάτων ανάγκης ή οχημάτων διανομής των παρακείμενων καταστημάτων, αφήνοντας έτσι καθαρό πλάτος κίνησης οχημάτων 3,20 μ. Εχει δοθεί ιδιαίτερη σημασία στη δημιουργία χώρων πρασίνου με τοποθέτηση ψηλών δέντρων σε γραμμική διάταξη και εναλλάξ στα δύο πεζοδρόμια, πράγμα που σήμερα απουσιάζει παντελώς, με εμφανή τα προβλήματα έλλειψης σκίασης, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Για την ασφαλή διακίνηση πεζών και αμαξιδίων από πεζοδρόμιο σε πεζοδρόμιο, προβλέπεται η κατασκευή κεκλιμένων επιπέδων (ράμπες)”.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του, σε επίσκεψή του στην οδό Αναγνωσταρά, ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος παρατήρησε ότι πρόκειται για “ένα σημαντικό έργο σε έναν σημαντικό εμπορικό δρόμο, παράλληλο της Αριστομένους, που θα δώσει μια δυναμική στην ευρύτερη περιοχή και μια άλλη εμπορική πνοή. Ο δρόμος είναι 600 μ. και είναι ένα μεγάλο έργο μιας – και δεν αφορά μόνο την ανάπλαση των πεζοδρομίων και του οδοστρώματος, αλλά και έργα υποδομών, καθώς θα αντικατασταθεί το δίκτυο ύδρευσης και το δίκτυο διαχείρισης ομβρίων. Ενα έργο 600 μ. με συμβατικό χρόνο υλοποίησης τις 240 ημέρες. Θα προσπαθήσουμε υλοποιώντας το έργο τμηματικά να ελαφρύνουμε από τέλη τους επαγγελματίες. Για όσο διαρκεί το έργο θα εισηγηθούμε στο Δημοτικό Συμβούλιο την μηδενική καταβολή τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού”.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι οι επαγγελματίες της οδού Ανδρέα Σκιά, από τη Βασιλέως Γεωργίου έως και τη Βαλαωρίτου, έχουν ζητήσει να ενταχθεί στο έργο της ανάπλασης και η περιοχή τους, επισημαίνοντας ότι στην Ανδρ. Σκιά δεν θα πρέπει μόνο να τοποθετηθούν κυβόλιθοι, αλλά να γίνει ό,τι προβλέπεται και για την Αναγνωσταρά, να ενοποιηθεί αυτό το μικρό τμήμα με την ανάπλαση.

Γ.Σ.


NEWSLETTER