Τρίτη, 23 Μαρτίου 2021 08:12

Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου Τριφυλίας

Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου Τριφυλίας

Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας ο προϋπολογισμός και το Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης για το 2021, το ύψος του οποίου ανέρχεται σε 30.446.167,51 ευρώ.

Στη συζήτηση που έγινε, από την πλευρά της πλειοψηφίας ο δημοτικός σύμβουλος Ευάγγελος Κοροβίλας σημείωσε ότι ψηφίζει λευκό.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Παναγιώτης Κατσίβελας τόνισε ότι ψηφίζει αρνητικά «γιατί η δημοτική αρχή ως μη έχουσα ούτε όραμα ούτε στόχους, δεν βρήκε ούτε μία λέξη να αρθρώσει στην εισήγηση του προϋπολογισμού. Η αρνητική μου ψήφος είναι συνέπεια της αρνητικής μου ψήφου στο Τεχνικό Πρόγραμμα. Η αρνητική μου ψήφος συνάδει με την άρνησή μου να δεχθώ τη συμπεριφορά της δημοτικής αρχής στη διαχείριση των οικονομικών του δήμου. Θεωρώ ότι ο κ. δήμαρχος ψεύδεται όταν αποδίδει την καθυστέρηση του προϋπολογισμού στις υπηρεσίες του δήμου, μη αναλαμβάνοντας τις προσωπικές του ευθύνες για την καθυστέρηση, που σημαίνει αδιαφορία και ανεπάρκεια».

Από την ίδια παράταξη ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Μερκούρης τόνισε ότι ψηφίζει κατά επισημαίνοντας: «Δεν έχω δώσει θετική ψήφο στο Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο αλλά και κυρίαρχο τμήμα του προϋπολογισμού». Παράλληλα εξέφρασε επιφυλάξεις και για σειρά κωδικών.

Επίσης από την ίδια παράταξη, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιάννης Κατσούλας και Χαράλαμπος Καναλουπίτης τόνισαν ότι ψηφίζουν κατά.

Από τις υπόλοιπες παρατάξεις, οι δημοτικοί σύμβουλοι Χάιδω Παναγιωτοπούλου και Θεόδωρος Αντωνόπουλος ψηφίζοντας θετικά τόνισαν: «Συνεδριάζουμε πολύ καθυστερημένα για την ψήφιση του προϋπολογισμού του Δήμου Τριφυλίας του έτους 2021, ενώ διανύουμε τον τρίτο μήνα του έτους, στον οποίο ο προϋπολογισμός θα έπρεπε από το μήνα Ιανουάριο να υλοποιείται. Γιατί τόση καθυστέρηση κύριε δήμαρχε; Αυτή η καθυστέρηση οδηγεί αφενός σε δυσλειτουργία του δήμου και αφετέρου επισύρει κυρώσεις και συνέπειες για το δήμο δυσβάσταχτες. Ελπίζω τις επόμενες χρονιές το σφάλμα αυτό να διορθωθεί και έως το μήνα Νοέμβριο να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ψήφισης του προϋπολογισμού επόμενου έτους, ώστε να μπορεί ο δήμος να λειτουργεί με κανονικότητα και συνέπεια. Την κριτική για το σχέδιο δράσης της δημοτικής αρχής και προσωπικά και ως παράταξη την κάναμε κατά τη συνεδρίαση της συζήτησης του Τεχνικού Προγράμματος, το οποίο καταψηφίσαμε και εκφράσαμε αιτιολογημένα τη διαφωνία μας και τις αντιρρήσεις μας. Σήμερα λοιπόν ζητούμε από τον κ. δήμαρχο δέσμευση όσον αφορά το κτήριο της ΕΤΕ, προκειμένου να ληφθούν άμεσα προστατευτικά μέτρα σύμφωνα με τις οδηγίες ειδικών μηχανικών και συγκεκριμένα να καλυφθούν τα τοιχία του με κατάλληλα ειδικά προστατευτικά υλικά, προκειμένου να μην καταρρεύσει ολοκληρωτικά, έως να ενταχθεί σε πρόγραμμα της Περιφέρειας όπως έχει ήδη εξαγγείλει ο κ. δήμαρχος. Και επιπλέον να λάβει υπόψη της η δημοτική αρχή τις διαφωνίες μας και να υλοποιήσει έστω ένα μέρος των όσων η παράταξή μου έχει προτείνει. Εν κατακλείδι, με υπευθυνότητα, με ευσυνειδησία και κριτική στάση συνάμα, ψηφίζουμε θετικά τον προϋπολογισμό έτους 2021 του Δήμου Τριφυλίας, με στόχο την εύρυθμη λειτουργία του, τη συνέπεια και την κανονικότητα, όπως την πληρωμή των μισθών, τις προμήθειες των καυσίμων, καθαριότητας και εν γένει την κάλυψη όλων των λειτουργικών αναγκών του δήμου, προς όφελος των δημοτών του Δήμου Τριφυλίας, με την ελπίδα η δημοτική αρχή να λάβει υπόψη της τη φωνή μας και να συμπεριλάβει στο σχέδιο δράσης της τα όσα της έχουμε έως σήμερα προτείνει».

Η δημοτική σύμβουλος Μαρία Πανουσιοπούλου τόνισε: «Ο προϋπολογισμός του δήμου είναι ο άξονας πάνω στον οποίο κινείται η λειτουργία του Δδμου. Καλούμεθα σήμερα να ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό του έτους 2021, ενώ θα έπρεπε να έχει ψηφιστεί, να έχει εγκριθεί και σήμερα να υλοποιείται. Ως παράταξη εκφράσαμε τη διαφωνία μας κατά την ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος, σημειώσαμε δε έργα που θα έπρεπε να είχαν συμπεριληφθεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα, όπως το κτήριο της Εθνικής

Τράπεζας Κυπαρισσίας, την ανάπλαση της πηγής του Αϊ-Λαγούδη στην Κυπαρισσία, την ανάπλαση της παραλιακής ζώνης Κυπαρισσίας, το έργο αντιδιαβρωτικής προστασίας παραλιακής ζώνης Καλού Νερού, για το οποίο επί της θητείας μου είχε πληρωθεί από το δήμο μέρος της μελέτης, πεζοδρόμηση παραλιακής ζώνης Καλού Νερού κ.λπ.». Κλείνοντας σημείωσε: «Ψηφίζω θετικά τον προϋπολογισμό για την εύρυθμη λειτουργία του δήμου».

Η δημοτική σύμβουλος Σταματία Αλεξοπούλου επισήμανε: «Λόγω προβλημάτων με τη σύνδεσή μου σας στέλνω μέσω e-mail την ψήφο μου για τον προϋπολογισμό, η οποία είναι κατά, σύμφωνα με την τοποθέτησή μου στην Οικονομική Επιτροπή. Ο προϋπολογισμός είναι και πλασματικός και ελλειμματικός».

Ο δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Τσαφαράς ανέφερε: «Ψηφίζω κατά για τους παρακάτω λόγους: Το θέμα του προϋπολογισμού έπρεπε να έχει τελειώσει από τον Δεκέμβριο και παρουσιάζεται τέλη Μαρτίου για την εύρυθμη λειτουργία του δήμου, χωρίς βέβαια να γίνει καμία εισήγηση προς το

Δημοτικό Συμβούλιο κατά την έναρξη της συνεδρίασης. Ο προϋπολογισμός παρουσιάζεται ελλειμματικός, διότι πάνω από 5 εκατομμύρια ευρώ από

ενοίκια και τέλη παρουσιάζουν αδυναμία είσπραξης, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται οι συνεπείς πολίτες, ενώ ταυτόχρονα δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός από επαγγελματίες. Επίσης προτείνω την απαλλαγή τελών στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες».

Οι δημοτικοί σύμβουλοι Ευστάθιος Ανδρινόπουλος και Μαγδαληνή Καμπύλη-Ανδρινοπούλου ανέφεραν: «Ψηφίζουμε κατά του προϋπολογισμού 2021 διότι μέσα σε αυτόν συμπεριλαμβάνεται και το Τεχνικό Πρόγραμμα έτους 2021, για το οποίο είχαμε ψηφίσει κατά και είχαμε αναφέρει και τους λόγους».

Ο δημοτικός σύμβουλος Σαράντος Κουκούμης τόνισε: «Θεωρώ τον προϋπολογισμό 2021 αντιλαϊκό, γιατί ο λαός θα κληθεί να πληρώσει από δημοτικά τέλη και για τη διαχείριση των απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ μεγάλα ποσά. Επίσης είναι αναξιόπιστος, πλασματικός και ελλειμματικός, αφού πολλά από τα ποσά που είναι γραμμένα δεν θα εισπραχθούν, ούτε οι χρηματοδοτήσεις που προβλέπονται θα πραγματοποιηθούν. Τα περισσότερα από τα έργα που αναφέρονται είναι από τον προηγούμενο προϋπολογισμό. Για τους λόγους αυτούς ψηφίζω κατά».

Τελικά με 11 ψήφους υπέρ, 9 κατά και 1 λευκό ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε.