Τρίτη, 30 Μαρτίου 2021 09:18

Καλαμάτα: Διαφωνεί ο Βασιλόπουλος για μέρος ανασκαφών στην Υπαπαντή (βίντεο)

Καλαμάτα: Διαφωνεί ο Βασιλόπουλος για μέρος ανασκαφών στην Υπαπαντή (βίντεο)

 

 

Επιμένει ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος στη διαφωνία του για την ανασκαφή και την ανάδειξη των αρχαιοτήτων της πλατείας Υπαπαντής και στην οδό Χρυσοστόμου Θέμελη, στο δρόμο μεταξύ της πλατείας και του Επισκοπείου.

Την επέκταση της ανασκαφικής έρευνας επί της Χρυσοστόμου Θέμελη ενέκρινε η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού, στην απόφασή της για ανάδειξη των αρχαιοτήτων της πλατείας Υπαπαντής, ως υποέργο, στο πλαίσιο του έργου ανάπλασης της πλατείας, που χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Πελοπόννησος 2014-2020”.

Απαντώντας χθες σε σχετική ερώτηση για τη θετική εξέλιξη με την απόφαση του υπουργείου, ο κ. Βασιλόπουλος ανέφερε αρχικά: “Αν η δημοτική αρχή δεν ήθελε να τρέξει τις διαδικασίες, δεν θα είχαν τρέξει. Η απόφαση για να υποβάλεις ένα έργο και ένα αίτημα ανήκει στην Οικονομική Επιτροπή, όχι στο Δημοτικό Συμβούλιο και οι ρόλοι είναι διακριτοί. Εμείς σεβαστήκαμε τη βούληση του κόσμου, το άνοιγμα που έκανε ο πρώην δήμαρχος κ. Κουτσούλης, την κινητοποίηση που έγινε, ακούσαμε, συζητήσαμε και μόλις είδαμε ότι μπορεί το θέμα να λάβει μια τέτοια τροπή -κάτι που είχε εκφραστεί και το 2011, τότε που ο δήμος είχε ζητήσει να υπάρχει ανάδειξη των αρχαίων καταλοίπων με γυαλί- τότε, λοιπόν, το τρέξαμε”. Επεσήμανε ότι “προφανώς και δεν συμφωνούμε με τη Χρυσοστόμου Θέμελη. Ποτέ δεν είπαμε κάτι τέτοιο, δεν υποστηρίξαμε ποτέ ότι πρέπει να κλείσει ο δρόμος. Εμείς όλοι μιλούσαμε πάντα και η απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου μιλά για το ΝΑ τμήμα της πλατείας Υπαπαντής, το οποίο εμείς μόλις πήραμε τα στοιχεία, τα αποτυπώσαμε στο τοπογραφικό, τα στείλαμε στον μελετητή, τα εξαίρεσε, έχουμε μιλήσει με τον ανάδοχο και αυτός αποδέχθηκε τον μειωτικό και μιλάμε γι’ αυτό. Αφήστε να δούμε, να έρθουν συγκεκριμένα οι προτάσεις από την Εφορεία Αρχαιοτήτων που θα αφορούν τον προϋπολογισμό, το χρονοδιάγραμμα και θα δούμε. Αλλωστε η απόφαση λέει ότι πρέπει να υπάρξει και συνεργασία για να γίνει κυκλοφοριακή μελέτη, για να μπορέσει να υλοποιηθεί το συγκεκριμένο έργο”.

Κλείνοντας, είπε πως “δεν υπάρχει ήττα. Υπάρχει διάθεση από όλους, όπως έχει εκφραστεί να αναδείξουμε τα αρχαία κατάλοιπα που βρίσκονται στο ΝΑ τμήμα της πλατείας Υπαπαντής σε μια έκταση 110 τετραγωνικών μέτρων περίπου”.

Γ.Σ.