Τετάρτη, 31 Μαρτίου 2021 09:24

Καλαμάτα: Κατηγορηματική η Μηλίτση για την αναγκαιότητα ανασκαφής στην Χρυσοστόμου Θέμελη

Γράφτηκε από την

 

Την ανάγκη ανασκαφής των αρχαίων της Υπαπαντής και στην οδό Χρυσοστόμου Θέμελη επεσήμανε η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας Ευαγγελία Μηλίτση-Κεχαγιά, μιλώντας στην ΕΡΤ Καλαμάτας και στη Μαρία Τομαρά.

Μετά την απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού, με την οποία εγκρίνεται η πρόταση του Δήμου Καλαμάτας για ανάδειξη των αρχαιοτήτων της πλατείας Υπαπαντής, στο πλαίσιο του έργου ανάπλασης της πλατείας που χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Πελοπόννησος 2014-2020”, εκτίμησε ότι οι ανασκαφικές εργασίες μπορούν να ξεκινήσουν τον Ιούνιο και να διαρκέσουν ένα χρόνο.

“Η Εφορεία Αρχαιοτήτων ποτέ δεν ήταν αντίθετη, και στις εισηγήσεις τότε που είχε υποβληθεί η τροποποιημένη μελέτη το 2011, γιατί η αρχική του 2001 δεν προέβλεπε ανάδειξη των αρχαιοτήτων, δύο Εφορείες (πριν την ενοποίηση του 2014 ΛΗ’ ΕΠΚΑ και 26η ΕΒΑ) είχαν εισηγηθεί θετικά για την ανάδειξη των αρχαιοτήτων” είπε η κ. Μηλίτση.

Παρατήρησε πως “θα γίνει έρευνα και μάλιστα εξαντλητική για να αποκαλυφθούν οι αρχαιότητες, γιατί στην προηγούμενη ανασκαφή του ‘60 δεν είχε εξαντληθεί η έρευνα και δεν είχαν φτάσει στα βαθύτερα στρώματα, παρά μόνο μέχρι ευρήματα του 4ου αιώνα π.Χ. ενώ φαίνεται ότι υπάρχουν και προγενέστερα”. Και διευκρίνισε: “Αφού γίνει, λοιπόν, συνολικά η έρευνα θα κριθεί η κατάσταση διατήρησης των αρχαιοτήτων. Δηλαδή, αν έχεις έναν τοίχο που η λιθοδομή του δεν διατηρείται σωστά και τον αφήσεις εκτεθειμένο στις καιρικές συνθήκες, μακροπρόθεσμα αυτό θα οδηγήσει στην περαιτέρω φθορά του. Τότε συνήθως προτείνουμε την κατάχωση για λόγους προστασίας των ευρημάτων. Θα το δούμε κατά περίπτωση, το ποια σημεία μπορεί να είναι κατάλληλα να αναδειχθούν. Από κει και πέρα θα πρέπει να προχωρήσουμε στην εκπόνηση της σχετικής μελέτης που θα περιγράφει τον τρόπο που θα γίνει η ανάδειξη”.

Για την επέκταση της ανασκαφής επί της οδού Χρ. Θέμελη, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας σημείωσε: “Μετά την έρευνα του αρχείου που έκανε η Εφορεία Αρχαιοτήτων, φάνηκε ότι τα αρχαία κατάλοιπα δεν ήταν ουσιαστικά επί της πλατείας, όπως είχαν περιγραφεί κατά προσέγγιση στη μελέτη που είχε υποβληθεί το 2011, αλλά στη συγκεκριμένη γωνία είναι το τμήμα ενός τοίχου. Ολα αυτά τα υπόλοιπα αρχαία που είχε αποκαλύψει ο Γιαλούρης είναι επί της οδού Χρυσοστόμου Θέμελη. Δηλαδή, εμείς περιμένουμε στη νοτιοανατολική γωνία της Υπαπαντής να βρούμε ένα τμήμα ενός τοίχου, και δεν θα έχει άλλα πράγματα εκεί. Το ζητούμενο, όμως, είναι να σκάψουμε όχι τα δύο-τρία μέτρα του τοίχου, αλλά να δούμε τι συμβαίνει στην περιοχή, ώστε να τεκμηριώσουμε και τη σχέση της με την υπόλοιπη αρχαιολογική σύνδεση της ευρύτερης περιοχής.

Το ζητούμενο για μένα είναι να καταλάβουμε τι ακριβώς κτήριο έχουμε εκεί, κι αν δεν σκάψουμε και στη Χρ. Θέμελη, αυτό δεν θα είναι δυνατόν να το διαπιστώσουμε. Η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας άλλωστε σήμερα δίνει πολλές λύσεις και δυνατότητες να μην αποκοπεί ποτέ ο δρόμος από την κυκλοφορία και διατηρώντας μάλιστα τα αρχαία, έστω και εν μέρει ορατά”.

Για το χρονοδιάγραμμα των εργασιών η κ. Μηλίτση απάντησε ότι “ένα έτος είναι υπεραρκετό για να γίνουν όλα αυτά. Εμείς σύμφωνα με την απόφαση που μας κοινοποιήθηκε την Παρασκευή 26/3, στείλαμε χθες (29/3) στον Δήμο Καλαμάτας τον προϋπολογισμό θέτοντας το χρονοδιάγραμμα των 12 μηνών. Εφόσον γίνει και η απαραίτητη τροποποίηση του έργου, γίνει το τεχνικό δελτίο του υπουργείου, αν όλοι δουλέψουμε σωστά, μπορούμε να ξεκινήσουμε την έρευνα τον Ιούνιο”.