Τετάρτη, 07 Απριλίου 2021 09:05

Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας: Υψηλοί τόνοι και ειρωνείες για αρχαία Υπαπαντής

Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας: Υψηλοί τόνοι και ειρωνείες για αρχαία Υπαπαντής

 

Πυρά προς το δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο εξαπέλυσαν επικεφαλής και σύμβουλοι μειοψηφιών για το θέμα των αρχαίων της Υπαπαντής: τόσο για την άποψή του ότι ήταν καθοριστικός ο ρόλος της δημοτικής αρχής που κίνησε τις διαδικασίες, όσο και για την αντίδρασή του στην απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού για επέκταση της ανασκαφής στην οδό Χρυσοστόμου Θέμελη.

Μάλιστα, ενοχλημένος ο δήμαρχος από τη σκληρή κριτική του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Βασίλη Κοσμόπουλου, απάντησε με πολιτικάντικο και αλαζονικό τρόπο.

Ολα αυτά έγιναν κατά τη διαδικασία του ελέγχου στο Δημοτικό Συμβούλιο το βράδυ της Δευτέρας, με τηλεδιάσκεψη.

Αναλυτικά, ο Β. Κοσμόπουλος επέκρινε το δήμαρχο για την αναφορά του ότι “αν η δημοτική αρχή δεν ήθελε να τρέξει τις διαδικασίες, δεν θα είχαν τρέξει”, κάνοντας λόγο για υπονόμευση και ακύρωση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για την ανασκαφή των αρχαίων της Υπαπαντής. Χαρακτήρισε αυτές τις σκέψεις “απολύτως αντιδημοκρατικές, αντιδεοντολογικές, παράνομες, και ιδιαίτερα προσβλητικές προς το Δημοτικό Συμβούλιο, του οποίου τις αποφάσεις είστε υποχρεωμένος να εκτελείτε χωρίς δεύτερες σκέψεις”.

Η απάντηση στον κ. Κοσμόπουλο ήρθε με καθυστέρηση και όχι στην αρχική τοποθέτηση  για το θέμα των αρχαίων. Μην κρύβοντας τη δυσφορία του, ο δήμαρχος εξαπέλυσε επίθεση. Είπε ότι “έχετε αφήσει την ευγένεια”, έκανε λόγο για “ρόλο δικαστή και εισαγγελέα”, εκτίμησε πως αυτό έγινε για “να είστε πρώτος μεταξύ των μειοψηφιών” και του ευχήθηκε “καλή επιτυχία”.

Ο Β. Κοσμόπουλος απάντησε με ευγένεια λέγοντας ότι “δεν ξέρετε τον χαρακτήρα μου και δεν μπορείτε να τον κρίνετε” και χρησιμοποίησε ένα απόσπασμα από την "Πτώση" του Αλμπέρ Καμύ: “Τις (χυδαίες) σκέψεις που εμείς κάνουμε κάτω από παρόμοιες περιπτώσεις τις δανείζουμε στον αντίπαλο” – αποφεύγοντας όμως τον χαρακτηρισμό “χυδαίες”.

Ανταπαντώντας ο δήμαρχος ανέφερε ότι “δεν θα δώσω άλλη συνέχεια” κι έκανε λόγο για “άλλη στάση σε σχέση με την αρχική”.

Ο επικεφαλής του “Πρότυπου Δήμου” Βασίλης Τζαμουράνης παρατήρησε επίσης πως “το θέμα των αρχαίων ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο και ελήφθη απόφαση με πλειοψηφία από τις παρατάξεις των μειοψηφιών”. Τάχθηκε δε υπέρ των ανασκαφών σε όλο το εύρος και όχι υπεκφυγές.

Ο επικεφαλής του “Ανοιχτού Δήμου” Μανώλης Μάκαρης δήλωσε ότι συμμερίζεται τις απόψεις των συναδέλφων του των μειοψηφιών για τα αρχαία της Υπαπαντής, και απευθυνόμενος στον δήμαρχο είπε πως “πρέπει να σεβαστείτε την απόφαση και η ανάδειξη να γίνει όπως έχει θέσει το Δημοτικό Συμβούλιο”.

Ο σύμβουλος της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Τάσος Νιάρχος είπε ότι “εμείς ποτέ δεν συμφωνήσαμε με τα 150 τ.μ. στη Ν/Α πλευρά της πλατείας” – και πρόσθεσε πως “βλέπαμε την απροθυμία της δημοτικής αρχής και αποδείχθηκε σήμερα που δεν συμφωνεί με την απόφαση της Εφορείας Αρχαιοτήτων”.

Απαντώντας, ο δήμαρχος Θαν. Βασιλόπουλος ανέφερε ότι “εμείς σεβαστήκαμε τη βούληση του κόσμου, το άνοιγμα που έκανε ο πρώην δήμαρχος, την κινητοποίηση που έγινε, ακούσαμε, συζητήσαμε, έτρεξαν οι διαδικασίες, το θέμα πήγε στο ΚΑΣ, υπάρχει μία απόφαση του υπουργείου. Το τι έχει συμβεί στο ενδιάμεσο και οι απόπειρες αιφνιδιασμού που επιχειρήθηκαν, είναι κάτι που θα το δούμε σε επόμενο χρόνο, δεν είναι της παρούσης, άλλωστε τα έγγραφα λένε την αλήθεια. Το αναφέρω όμως για να μη νομίζει κανένας ότι μπορεί να παίζει παιχνίδια με την πόλη”.

Για τις ανασκαφές στην οδό Χρυσοστόμου Θέμελη, υποστήριξε ότι “δεν ελήφθη ποτέ καμία απόφαση που να σχετίζεται με τη συγκεκριμένη οδό. Εμείς προφανώς και δεν συμφωνούμε. Ποτέ δεν υποστηρίξαμε κάτι τέτοιο, να κλείσει δηλαδή ο δρόμος. Εμείς μιλούσαμε πάντα, όλοι και στο Δ.Σ., η απόφαση μιλάει για το νοτιοανατολικό μέρος της πλατείας”.

Ενημέρωσε ότι “έχουμε ήδη αλληλογραφία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων, με την προϊσταμένη, όπως επίσης και με τη Διαχειριστική. Εχουν ζητηθεί, επειδή μας ήρθε ένας προϋπολογισμός και στο περίπου μία εκτίμηση για το πότε μπορεί να ξεκινήσει το έργο, συγκεκριμένα στοιχεία από την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων, αναλυτικά, όπως προβλέπεται, για να αξιολογηθούν από τις υπηρεσίες και σε συνεργασία με τη Διαχειριστική, και αν χρειαστεί εδώ είμαστε, το θέμα να έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο και να αναλάβει ο καθένας την ευθύνη του, και για το έργο της ανάπλασης και για τις ανασκαφικές εργασίες. Εμείς ουδέποτε επιχειρήσαμε να συνδέσουμε τα δύο έργα, την ανάπλαση και τις ανασκαφές, γι’ αυτό και είχαμε μιλήσει τότε για απευθείας χρηματοδότηση του ανασκαφικού έργου από το δήμο ή και την Περιφέρεια”.

Κλείνοντας είπε ότι “το έργο της ανάπλασης προχωράει και σε κάθε περίπτωση υπάρχει διάθεση απ’ όλους, όπως έχει εκφραστεί, να αναδείξουμε τα αρχαία κατάλοιπα που βρίσκονται στο Ν/Α τμήμα της πλατείας Υπαπαντής σε μία έκταση 160 τ.μ. περίπου”.

Γ.Σ.