Σάββατο, 03 Ιουλίου 2021 08:48

Με χρηματοδότηση από τον Δήμο Καλαμάτας η ανασκαφή στην πλατεία Υπαπαντής

Γράφτηκε από τον

O Δήμος Καλαμάτας θα πληρώσει με δικούς του πόρους για φέτος, τουλάχιστον, την ανασκαφή των αρχαίων της Υπαπαντής, καθώς το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου δεν έχει χρήματα, ούτε 182.000 ευρώ, ώστε οι αρχαιολογικές εργασίες να ενταχθούν ως υποέργο στο έργο ανάπλασης της πλατείας Υπαπαντής.

Αυτό οριστικοποιήθηκε με παρέμβαση - τοποθέτηση του δημάρχου Θανάση Βασιλόπουλου στη χθεσινή Οικονομική Επιτροπή του δήμου, όπου μέσω της τροποποίησης του προϋπολογισμού για να μπουν τα χρήματα (90.000 ευρώ για φέτος), εγκρίθηκε η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας και του δήμου, για την υλοποίηση της αρχαιολογικής έρευνας στην περιοχή της πλατείας Υπαπαντής.

Την τροποποίηση του προϋπολογισμού και τη σύναψη της προγραμματικής καταψήφισαν οι επικεφαλής των παρατάξεων των μειοψηφιών Βασίλης Κοσμόπουλος και Βασίλης Τζαμουράνης, ενώ λευκό ψήφισε ο σύμβουλος της μειοψηφίας Λεωνίδας Λιάππας.

Στην ανησυχία των επικεφαλής των μειοψηφιών ότι το ΚΑΣ έχει εγκρίνει την ανασκαφή των αρχαίων της Υπαπαντής ως υποέργο, ο δήμαρχος εξέφρασε την ελπίδα ότι το πρόβλημα θα ξεπεραστεί σε συνάντησή του στο υπουργείο Πολιτισμού.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Βασίλης Κοσμόπουλος εξέφρασε την έκπληξή του που η ανασκαφή δεν εντάσσεται ως υποέργο και που μετά το έργο της ανάπλασης 1,6 εκ. ευρώ στο ΕΣΠΑ με έκπτωση 55% και με όφελος 920.000 ευρώ, “έρχεται η Περιφέρεια και λέει ότι δεν υπάρχουν λεφτά”. Προέτρεψε τη δημοτική αρχή να διεκδικήσει και να πιέσει για χρήματα –“να πιέσουμε να ενταχθεί ως υποέργο της ανάπλασης”– και άφησε αιχμές για συμπαιγνία περιφερειακής - δημοτικής αρχής ώστε να μη γίνει η ανασκαφή. Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι για το Ανοιχτό Θέατρο βρέθηκαν 1,2 εκ. ευρώ για το υποέργο, καθώς δεν έφυγαν τα υπόλοιπα χρήματα του έργου.

Ο επικεφαλής του “Πρότυπου Δήμου” Βασίλης Τζαμουράνης υπενθύμισε την πρότασή του και επέμεινε η ανασκαφή να χρηματοδοτηθεί ως υποέργο, ενώ υπενθύμισε πως υπήρχε η δυνατότητα να μη βάλει χρήματα ο δήμος. Εξέφρασε την πίστη, απευθυνόμενος στον δήμαρχο, ότι “είναι κίνηση καλής προαίρεσης να χρηματοδοτήσετε το έργο”.

Ο δήμαρχος Θαν. Βασιλόπουλος ανέφερε ότι “ποτέ δεν κάναμε αίτημα στο ΚΑΣ, ποτέ δεν είπαμε (ούτε στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου) η ανασκαφή να συμπεριληφθεί ως υποέργο” και υπενθύμισε πως με βάση την απόφαση, ο δήμος όφειλε να βρει χρήματα για ανασκαφή στο Ν/Α τμήμα της πλατείας και όχι και για τη Χρυσοστόμου Θέμελη. Διευκρίνισε ότι οι 90.000 ευρώ θα μπουν από τον φετινό προϋπολογισμό και οι υπόλοιπες 92.000 που απαιτούνται για την ανασκαφή θα μπουν του χρόνου. “Μάλωσε”, μάλιστα, τον κ. Κοσμόπουλο που έκανε την πρόταση να ενταχθεί ως υποέργο και διαβεβαίωσε πως “το θέμα θα λυθεί, ο Δήμος Καλαμάτας θα βάλει τα χρήματα”.

Να υπενθυμίσουμε ότι στην απόφαση του ΚΑΣ, μεταξύ άλλων, ορίζονται: “Οι εργασίες για την αποκάλυψη των αρχαιοτήτων και η διαχείρισή τους να αποτελέσουν αντικείμενα ενός διακριτού, αρχαιολογικού υποέργου, στο πλαίσιο του έργου «Ανάπλαση Ιστορικού Κέντρου Καλαμάτας - Γ΄ φάση (Πλατεία Υπαπαντής)», με δικαιούχο της Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας. Να επεκταθεί η ανασκαφική έρευνα επί της οδού Χρυσοστόμου Θέμελη, όπου είχαν κατά το παρελθόν αποκαλυφθεί οικοδομικά λείψανα, σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαμάτας, προκειμένου να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για τις απαιτούμενες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις”.

Γ.Σ.