Παρασκευή, 06 Αυγούστου 2021 23:19

Σε δύο καλοκαίρια θα κατασκευαστεί το αντιπλημμυρικό της Καλαμάτας

 

Στόχος είναι το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο του “Μορέα” στην Καλαμάτα να ολοκληρωθεί σε δύο θερινές περιόδους, το 2022 και το 2023, τόνισε ο γενικός διευθυντής Συγκοινωνιακών Υποδομών του υπουργείου Υποδομών Γιάννης Καρνέσης, χθες το απόγευμα στη διαπαραταξιακή επιτροπή του δήμου, στο Δημαρχείο.

Μίλησε για “πολύ σημαντική επέμβαση που στο τέλος της θα εξασφαλιστεί πλήρως η αντιπλημμυρική προστασία της πόλης”.

Ο δήμαρχος και οι επικεφαλής των παρατάξεων των μειοψηφιών απηύθυναν ερωτήσεις και παρατηρήσεις επί της προμελέτης που παρουσίασε ο μελετητής του “Μορέα” κ. Μίχας, ο οποίος σημείωσε ότι “και μόνο του τον Νέδοντα έπρεπε να φτιάξουμε με προοπτική 50ετίας, καθώς είναι πολύ ανεπαρκής στα πιο ευαίσθητα σημεία”.

Στη χθεσινή διαπαραταξιακή παρέστησαν ακόμα αντιδήμαρχοι, υπηρεσιακά στελέχη του δήμου και της ΔΕΥΑΚ και ο γενικός διευθυντής του “Μορέα” Γιώργος Συριανός.

Ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος παρατήρησε ότι “ο Δήμος Καλαμάτας θα είναι ο πρώτος δήμος της χώρας που θα έχει αντιπλημμυρική θωράκιση”. Διευκρίνισε ότι “επειδή θα υλοποιηθεί στο κέντρο, στην καρδιά της πόλης, πρέπει να ξέρουμε πώς θα γίνει και να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα που υπάρχουν”: πώς θα επηρεάσει τη μορφολογία του εδάφους στην εκβολή, τι θα γίνει με την εκβάθυνση-διαπλάτυνση του Νέδοντα καθώς μετά τη Μακεδονίας υπάρχει αγωγός ακαθάρτων, και αν θα ξανασκεπαστεί το κλειστό τμήμα που θα ανοιχθεί. “Σημαντικότατος είναι ο χρονικός ορίζοντας, πότε θα ξεκινήσει το έργο και χρονικά πώς θα προχωρήσει” είπε ο δήμαρχος και συνέχισε με άλλα ερωτήματα – πως πώς το Καλαμίτσι θα πάρει τον Βέλιουρα, πώς θα υποκατασταθεί το αντιπλημμυρικό της Παναγίτσας και γιατί να μην γίνει το έργο σε έναν παράλληλο του Νέδοντα ποταμό στην Αρτέμιδος.

Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Γιάν. Καρνέσης είπε ότι “είναι ένα πολύ σημαντικό έργο” και επεσήμανε πως “θα είναι η μοναδική παρέμβαση σε επίπεδο πόλης σε όλη την Ελλάδα και αυτό γίνεται λόγω της περιμετρικής”. Εκανε λόγο για “πολύ σημαντική επέμβαση που στο τέλος της θα εξασφαλιστεί πλήρως η αντιπλημμυρική προστασία της πόλης με την προοπτική να την καλύψει για πολλά χρόνια”. Παρατήρησε ότι “η Καλαμάτα αναπτύχθηκε, αλλά η ανάπτυξη δεν συνοδεύτηκε με τα απαραίτητα έργα υποδομών”. Και ενημέρωσε πως το έργο είναι σε στάδιο προμελέτης και ότι με τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων παράλληλα θα γίνουν και οι μελέτες.

Παρουσιάζοντας την προμελέτη, ο μελετητής του “Μορέα” κ. Μίχας ενημέρωσε ότι τα ρέματα Ελαφογκρέμι, Λαγκάδα και Βαθιά Λαγκάδα θα καταλήγουν στο ρέμα Καραμπογιάς με μια σήραγγα 800 μέτρων, που θα φτιαχτεί στο όριο απαλλοτρίωσης του “Μορέα”. Είπε ότι διευθετείται ο Καραμπογιάς και αναπροσαρμόζεται η διατομή του Νέδοντα και πως ο Καραμπογιάς θα εκβάλλει στο Νέδοντα πιο νότια από τη σημερινή θέση του, κοντά στο ΚΤΕΛ. Εκτίμησε ότι “αυτή είναι η ευκολότερη και γρήγορη λύση για τα δυτικά ρέματα” και πως “και μόνο του τον Νέδοντα έπρεπε να φτιάξουμε με προοπτική 50ετίας”. Παρατήρησε ότι είναι πολύ ανεπαρκής στα πιο ευαίσθητα σημεία και στάθηκε στο κλειστό τμήμα με τις κολόνες, στο παλιό Δημαρχείο, που δημιουργεί “στραγγαλισμό”. Είπε πως ένα συγκεκριμένο σημείο μπορεί να κάνει ζημιές σε μεγάλες εκτάσεις και ενημέρωσε ότι: Στο ανοιχτό κομμάτι, στο βόρειο τμήμα, στην ΚΑΚ, θα γίνει εκβάθυνση του Νέδοντα από 1,5 έως 3 μέτρα. Τα κλειστά τμήματα με τα πάρκινγκ θα μείνουν κλειστά, θα ελεγχθούν. Το τμήμα με τις κολόνες θα καθαιρεθεί και θα ανακατασκευαστεί. Καμία μεταβολή στην εκβολή. Διαπλάτυνση του Νέδοντα από Μακεδονίας έως Ευαγγελιστρίας, στη δυτική πλευρά (στην Αρτέμιδος) χωρίς υποβιβασμό, εκσκαφή.

Η συνάντηση συνεχίστηκε με ερωτήσεις και παρατηρήσεις των επικεφαλής παρατάξεων των μειοψηφιών.

Γ.Σ.