Παρασκευή, 13 Αυγούστου 2021 08:48

Αποδοκίμασαν Λεβεντάκη στους Γαργαλιάνους, στην ανοικτή συζήτηση για την ανάπλαση της πλατείας

Γράφτηκε από τον
Αποδοκίμασαν Λεβεντάκη στους Γαργαλιάνους, στην ανοικτή συζήτηση για την ανάπλαση της πλατείας

Αντιδράσεις και αποδοκιμασίες περίμεναν τον δήμαρχο Τριφυλίας Γιώργο Λεβεντάκη στην ανοιχτή συζήτηση που έγινε το βράδυ της Τετάρτης στους Γαργαλιάνους για την ανάπλαση της πλατείας.

Όπως φάνηκε από τις αντιδράσεις που υπήρξαν, ο δήμαρχος δεν κατάφερε να πείσει τους παρευρισκόμενους πολίτες για την αναγκαιότητα και τα σχέδια ανάπλασης της πλατείας. Επέμεινε ότι η ανάπλαση θα γίνει και όπως είπε όταν την δουν θα τον επιβραβεύσουν, συμπληρώνοντας πως δεν θα γίνει πάρκο. Επανέλαβε αρκετές φορές ότι θα γίνει όπως την θέλουν οι Γαργαλιανιώτες χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες, σημειώνοντας πως δεν θα είναι όπως η αρχική μελέτη, αφού μπορεί να γίνει τροποποίησή της σε ποσοστό 25-30%.

Αρνητικά σχολιάστηκε η αποχώρησή του αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τοποθέτησής του, όπως και των δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας, αλλά και της συνεργαζόμενης παράταξης του Σωτήρη Μπακούρου.

Από την άλλη σε όλες τις τοποθετήσεις που υπήρξαν, όλοι τάχθηκαν κατά της σχεδιαζόμενης ανάπλασης, υποστηρίζοντας ότι αλλάζει ο χαρακτήρας της πλατείας, η οποία χρειάζεται απλώς συντήρηση. Όπως τονίστηκε, δεν μπορούν να γίνουν αλλαγές μετά την έγκριση της μελέτης και αυτή έχει εγκριθεί από την Τεχνική Υπηρεσία. Σημειώθηκε από δημοτικούς συμβούλους ότι θα καταψηφίσουν την έγκριση συμμετοχής του δήμου στο συγκεκριμένο έργο με 220.000 ευρώ και εφόσον δεν εγκριθεί η συμμετοχή του δεν θα μπορεί να γίνει και το συγκεκριμένο έργο, προτάθηκε δε να γίνουν άλλες παρεμβάσεις στην πόλη, πιο ουσιαστικές και όχι ένα έργο βιτρίνας όπως ειπώθηκε. Τέλος κατέληξαν σε ένα ψήφισμα στη βάση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου είχε ζητηθεί η ακύρωση της απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής για πρόταση ένταξης του έργου στο Πράσινο Ταμείο, ενώ συγκροτήθηκε επιτροπή που θα ασχοληθεί με το όλο ζήτημα. Επίσης αποφασίστηκε να γίνει παρέμβαση στο υπουργείο Εσωτερικών και στο Πράσινο Ταμείο όπου θα υποστηρίξουν ότι δεν χρειάζεται η συγκεκριμένη ανάπλαση στην πλατεία της πόλης.

Στο ξεκίνημα της συζήτησης, ο πρόεδρος του Τ.Σ. Κοινότητας Γαργαλιάνων Βασίλης Αγγελόπουλος τόνισε πως σκοπός της συζήτησης είναι να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση. «Πρέπει να ακούμε τον κόσμο και να εργαζόμαστε για το καλό της πόλης μας» ανέφερε και συμπλήρωσε πως «υπάρχουν αρνητικές αποφάσεις τόσο του Τοπικού όσο και του Δημοτικού Συμβουλίου για την ανάπλαση. Το Τοπικό τάχθηκε αρνητικά, καθώς η ανάπλαση αλλάζει τα δεδομένα και περιορίζει τον ελεύθερο χώρο και έχει προτείνει την ανάπλαση του τουριστικού ξενώνα».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Γιώργος Λεβεντάκης μεταξύ άλλων τόνισε: «Δεν θα πρέπει να βάζουμε πάνω από όλα τα πολιτικά, τις προσωπικές επιθυμίες, να παρουσιαζόμαστε ότι ενδιαφερόμαστε για την πλατεία, τον βιολογικό, το Αλικοντούζι, το λιμάνι, αλλά μέχρι τώρα δεν κάναμε τίποτα. Αν κάποιοι ενοχλούνται που προχωρά η Τριφυλία και οι Γαργαλιάνοι και ο δήμαρχος είναι από τα Φιλιατρά δεν φταίω εγώ. Κανείς, καμία παράταξη δεν επικρότησε τα 25 εκ. που έφερα σε ένα μήνα για τους Γαργαλιάνους. Έχουν παραποιηθεί και έχουν ειπωθεί πράγματα που δεν συνέβησαν, αυτό που είναι να κάνω θα το κάνω. Η πλατεία δεν είναι αυτή που θέλετε να παρουσιάσετε, όταν την δείτε θα με επιβραβεύσετε, δεν θα γίνει πάρκο, θα γίνει αυτή που πρέπει. Σε δύο χρόνια τελειώνει η θητεία του δημάρχου, στο χέρι σας είναι να επανέλθετε στην αβεβαιότητα. Μου ζητάτε για προβλήματα 30 ετών να τα λύσω σε 2 χρόνια. Η προηγούμενη δημοτική αρχή ήταν από τους Γαργαλιάνους, τιμώρησε τις άλλες πόλεις και τη δική σας, δείξτε μου ένα έργο. Η πλατεία θα φτιαχτεί όπως θέλουν οι Γαργαλιανιώτες και όπως υποδείξουν, σε αυτό δεσμεύομαι». Αφήνοντας δε αιχμές για τον πρόεδρο και τα καταστήματα της πλατείας, ζήτησε να του πουν αν έχουν πληρώσει, με τον πρόεδρο να τονίζει ότι κανείς επαγγελματίας δεν χρωστά.

Συνεχίζοντας ο κ. Λεβεντάκης ανέφερε ότι όλοι κρίνονται εκ του αποτελέσματος: «Αν κριθώ ακατάλληλος στο χέρι σας είναι να πάτε κάπου άλλου». Σημείωσε ακόμη ότι είχε ζητήσει να του φέρουν μία μακέτα, μία μελέτη, χωρίς να φέρει κανείς, ενώ τελειώνοντας ανέφερε ότι «η πλατεία θα γίνει όπως την θέλουν οι Γαργαλιάνοι, δεν θα υπάρξει αυτή η μακέτα, τα δέντρα και τα παρτέρια έχουν αφαιρεθεί, θα γίνει λειτουργική και θα μεγαλώσει, θα γίνει ήπιας κυκλοφορίας. Ζήτησα προτάσεις και δεν φέρατε. 25-30% του έργου μπορεί να αλλάξει, «φορτώσαμε» την πλατεία για να πάρουμε το κονδύλι από το Πράσινο Ταμείο, ενισχύσαμε από το δήμο, να γίνει ο διαγωνισμός να πάρουμε την έκπτωση και να μείνουν τα λεφτά στο δήμο».

Ακολούθως ο μηχανικός Αναστάσιος Κατσίβελας εξήγησε τεχνικά ζητήματα σημειώνοντας πως τη μελέτη την έχει υπογράψει η Τεχνική Υπηρεσία, που σημαίνει ότι δεν μπορεί να αλλάξει παρά μόνο επί μέρους. Επισήμανε ότι με τη συμμετοχή του δήμου και μόνο το ποσό των 220.000 θα μπορούσε να δοθεί για τη βελτίωση της υπάρχουσας. «Είναι όλη η προσπάθεια μια υπερβολή, άτοπη και δεν ταιριάζει στο χώρο» ανέφερε κλείνοντας.

Από τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και τους δημοτικούς συμβούλους, ο Παναγιώτης Κατσίβελας σημείωσε πως «ο δήμαρχος ήλθε είδε και απήλθε. Είμαστε εδώ γιατί ένας άνθρωπός έχει πείσμα, την φαντάστηκε την πλατεία όπως την φαντάστηκε και θέλει να την φτιάξει. Ο δήμαρχος δεν αποφασίζει μόνος του, εισηγείται, το Δ.Σ. εγκρίνει και ο δήμαρχος εκτελεί. Το Δ.Σ. απέρριψε την πρόταση». Χαρακτήρισε κουβέντες δόλιες τα λεγόμενα του δημάρχου ότι θα αλλάξει η μακέτα που υπάρχει, λέγοντας πως πουθενά δεν γίνεται έργο χωρίς συγκεκριμένη μελέτη. «Αυτή η κοινωνία αυτή τη μορφή πλατείας δεν την θέλει» ανέφερε και πρότεινε αντιπροσωπεία να πάει στο υπουργείο Εσωτερικών και στο Πράσινο Ταμείο, να κάνει μια παράσταση ότι αυτό το έργο δεν το θέλει η κοινωνία. Επίσης είπε ότι το Δ.Σ. έχει τη δυνατότητα να ανατρέψει τη συμμετοχή του δήμου με 220.000 ευρώ.

Ο Ευστάθιος Ανδρινόπουλος επισήμανε πως ούτε η αναγκαιότητα της ανάπλασης υπάρχει, ούτε σκοπιμότητα, ούτε υπήρχε σε κανένα προεκλογικό πρόγραμμα. «Θα μπορούσαμε από το Πράσινο Ταμείο να κάνουμε έργα στον Προφήτη Ηλία, πεζοδρόμια, ενεργειακές αναβαθμίσεις σχολικών κτηρίων, δυστυχώς θέλουν μόνο έργα βιτρίνας» τόνισε χαρακτηριστικά και ανέφερε πως για να χρηματοδοτηθεί θέλει τροποποίηση του προϋπολογισμού, κάτι που «δεν θα το επιτρέψουμε στο Δ.Σ.». Πρότεινε τέλος να σταλεί ψήφισμα με τις θέσεις τους στο Πράσινο Ταμείο.

Ο Δημήτρης Δριμής τόνισε πως «η μελέτη πάσχει από τη γέννησή της, πάσχει γιατί δεν έγινε με διάλογο. Ο δήμαρχος όφειλε να ακούσει την πόλη αντί να κουνάει το χέρι. Μπορεί να είναι σοβαρή μια μελέτη που φτιάχτηκε αλλού και ως φασόν ήρθε να εφαρμοστεί εδώ;».

Ο Παναγιώτης Τσαφαράς σημείωσε πως από την παράταξή του θέλουν και πρέπει να γίνει αυτό που θέλουν οι πολίτες των Γαργαλιάνων και ειδικά αυτοί που σκέφτονται το μέλλον τους στους Γαργαλιάνους.

Ο Γιάννης Κατσούλας σημείωσε πως βλέπει κακόβουλα σχέδια: «Δεν τον ενδιαφέρει να έχει κόσμο η πλατεία, δεν τον ενδιαφέρει να έχουν κόσμο οι Γαργαλιάνοι».

Ο Γιάννης Αδρακτάς επισήμανε ότι σαν Γαργαλιανιώτες πρέπει να είναι υπερήφανοι για τα αντανακλαστικά που έδειξαν, συμπληρώνοντας πως η εντολή που έχει πάρει ο καθένας για 4 χρόνια πρέπει να συμβαδίζει με τα θέλω του κόσμου.

Ο Παναγιώτης Αλευράς επισήμανε ότι ο όρος πλατεία σημαίνει ελεύθερος χώρος, ο οποίος περιορίζεται με την ανάπλαση, ενώ αναρωτήθηκε πώς θα φτιαχτεί πλατεία αφού οι δρόμοι θα σκαφτούν για τον βιολογικό μετά.

Η Μάγδα Καμπύλη επισήμανε την ανάγκη ενότητας του κόσμου πάνω σε αυτό το θέμα.

Ο πρώην δήμαρχος Άκης Κατρίτσης σημείωσε πως δεν περίμενε μετά από 40 χρόνια από τότε που οι δήμαρχοι μίλαγαν στα μπαλκόνια, να ξανακούσει "είτε το θέλετε είτε όχι θα γίνει", όπως είχε ακούσει τότε για τα σφαγεία: «Είχα ζητήσει να μπει ατζέντα (έργων) από τους Γαργαλιανιώτες βλέποντας την επικινδυνότητα του ανδρός. Να πούμε τι θέλουμε στην πόλη μας», ενώ χαρακτήρισε απρέπεια την αποχώρηση του δημάρχου και των συμβούλων του.

Η δικηγόρος Βάσω Μαρίνη σημείωσε πως «αυτό που είπε ο δήμαρχος ότι το έργο θα γίνει, θα γίνει όπως το θέλουν οι Γαργαλιανιώτες, από τη μια εμπεριέχει μια αυταρχική δήλωση στο πρώτο κομμάτι και στο δεύτερο μια απάτη. Γιατί δεν υπάρχει περίπτωση το έργο που έχει συγκεκριμένη μελέτη να τροποποιηθεί». Συνεχίζοντας και σχολιάζοντας τα λεγόμενα του δημάρχου ότι αφού πάρει το έργο θα το τροποποιήσει, είπε πως στην ουσία αποτελούν  εξαγγελία απάτης από το δήμαρχο σε βαθμό κακουργήματος.

Η Ελένη Τσαγκάρη από τον Μορφωτικό Σύλλογο σημείωσε πως δεν θέλουν να αλλάξει ο χαρακτήρας της πλατείας και πως όταν μια επιστολή την υπογράφει η πρόεδρος έχει την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Ο Βασίλης Σπυρόπουλος κοινοτικός σύμβουλος από τα Φιλιατρά τόνισε πως είναι μαζί τους και πως πρέπει να επανέλθουν σε αυτοδιοίκητο.

Τελικά κατέληξαν σε ένα κοινό ψήφισμα ώστε να αποσυρθεί η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής και συντάχθηκε επιτροπή που αποτελείται από τους: Βάσω Μαρίνη, Γιάννη Κατσούλα, Νίκο Αναστασόπουλο, Ευστάθιο  Ανδρινόπουλο, Ελένη Τσαγκάρη, Βασίλη Αγγελόπουλο και Παναγιώτη Κατσίβελα.

Κ.Μπ.


NEWSLETTER