Σάββατο, 04 Σεπτεμβρίου 2021 09:15

Δήμος - Δικηγορικός Σύλλογος και Μηχανικοί: Ζητούν αναβολή της προανάρτησης του Κτηματολογίου στην Τριφυλία

Γράφτηκε από τον
Δήμος - Δικηγορικός Σύλλογος και Μηχανικοί: Ζητούν αναβολή της προανάρτησης του Κτηματολογίου στην Τριφυλία

 

Την αναβολή της προανάρτησης του Κτηματολογίου στην Τριφυλία ζητά ο Δικηγορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας και ο Σύλλογος Μηχανικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Τριφυλίας, ενώ στο πλευρό τους τάσσεται και ο Δήμος Τριφυλίας.

Η αναβολή ζητείται ώστε να δοθεί ο χρόνος στον ανάδοχο να διορθώσει την κτηματολογική βάση με τα όρια που αποτυπώνονται στα τοπογραφικά διαγράμματα που του υποβλήθηκαν, και στη συνέχεια να ακολουθήσει η προανάρτηση.

Σε κοινή χθεσινή συνέντευξη Τύπου των δύο συλλόγων και του δημάρχου Τριφυλίας Γιώργου Λεβεντάκη τονίστηκε ότι αυτό που συμβαίνει είναι απαράδεκτος με τα σφάλματα να αγγίζουν το 100% των περιπτώσεων. Μάλιστα τονίστηκε ότι θα αναζητηθούν τόσο αστικές όσο και ποινικές ευθύνες από τον ανάδοχο για αυτό που έχει συμβεί. Υπογράμμισαν πως δεν είναι δυνατό όλα αυτά τα στοιχεία που έχουν προσκομιστεί 2,5 χρόνια τώρα να μην έχουν περαστεί και αυτό να γίνει σε 45 ημέρες.

Σε κοινή τους ανακοίνωση οι δύο σύλλογοι μεταξύ άλλων τονίζουν:

«Τη Δευτέρα 23/8 έγινε η προανάρτηση για το Κτηματολόγιο στο Νομό Μεσσηνίας που περιλαμβάνει και την περιοχή του Δήμου Τριφυλίας που είχε προαναγγελθεί επίσημα από το Κτηματολόγιο από τον Ιούλιο μήνα.

Από τους μέχρι σήμερα εκτεταμένους ελέγχους που έχουμε κάνει στο διάστημα των δύο εβδομάδων για δηλώσεις που υποβάλαμε, διαπιστώσαμε ότι όσον αφορά τα όρια των γεωτεμαχίων το Κτηματολόγιο έχει αστοχήσει στην Τριφυλία σε ποσοστό 90%, ενώ υπάρχουν και λάθη στα υπόλοιπα στοιχεία σε μικρότερο βαθμό. Δηλαδή δεν υπάρχει χωράφι και οικόπεδο που να βρίσκεται στη σωστή θέση.

Οι πολίτες για όλα αυτά είχαν υποβάλει εξαρτημένα τοπογραφικά διαγράμματα συνταγμένα από μηχανικούς με επίγειες μετρήσεις συντεταγμένων και είχαν πληρώσει και το ανάλογο κόστος εμπιστευόμενοι την ανακοίνωση της 1/2/2019 της Κτηματολόγιο σύμφωνα με την οποία “ο πλέον αξιόπιστος τρόπος εντοπισμού και προσδιορισμού των ορίων του ακινήτου είναι το σύγχρονο τοπογραφικό διάγραμμα (εξαρτημένο τοπογραφικό) που διαθέτει συντεταγμένες ΕΓΣΑ που χρησιμοποιεί το Εθνικό Κτηματολόγιο”.

Θα περίμενε κανείς το αυτονόητο, ότι δηλαδή ο ανάδοχος θα είχε τηρήσει τους όρους της δημόσιας σύμβασης και της συγγραφής υποχρεώσεων που υπέγραψε και θα είχε επεξεργαστεί και καταχωρήσει τα όρια που του υποβλήθηκαν, ενώ οι επιβλέποντες μηχανικοί της μελέτης από το Κτηματολόγιο θα είχαν κάνει τη δουλειά τους που είναι να διασφαλίσουν ότι ο ανάδοχος εκπληρώνει τους όρους της σύμβασης και της συγγραφής υποχρεώσεων, μιας και πρόκειται για δημόσια σύμβαση και όχι για ιδιωτική τους υπόθεση.

Αντί αυτού τίποτε από όλα τα παραπάνω δεν έγινε και ο ανάδοχος για την Τριφυλία που είναι η εταιρεία ΓΕΩΤΟΠΟΣ Α.Ε. ανάρτησε τα ακίνητα σύμφωνα με το αρχικό προκαταρκτικό υπόβαθρο που διέθετε, χωρίς να έχει προβεί σε καμία επεξεργασία και καταχώριση ορίων με βάση τις δηλώσεις που τους υποβλήθηκαν, με αποτέλεσμα οι πολίτες που περίμεναν να έχει καταχωρηθεί σωστά η ιδιοκτησία τους αλλά και εμείς οι επαγγελματίες που τους υποστηρίξαμε και προσπαθήσαμε να συμβάλουμε στη σύνταξη ενός αξιόπιστου συστήματος Κτηματολογίου για την περιοχή μας, να έχουμε περιέλθει πλέον σε αδιέξοδο.

Η κατάσταση αυτή δημιουργήθηκε με αποκλειστική ευθύνη της αναδόχου εταιρείας ΓΕΩΤΟΠΟΣ Α.Ε. αλλά και του Κτηματολογίου, το οποίο όφειλε να διαπιστώσει την αστοχία και να μη προχωρήσει στην προανάρτηση αλλά να επιβάλει στην ανάδοχο εταιρεία να εκτελέσει το ανατεθέν έργο σύμφωνα με τις συμβατικές της υποχρεώσεις.

Αν δεν ληφθούν μέτρα για την ορθή επανυποβολή της μελέτης θα δημιουργηθούν στο μέλλον στην περιοχή μας τεράστια και ανυπέρβλητα προβλήματα στη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας των πολιτών (μεταβιβάσεις, αγοραπωλησίες, τακτοποίηση αυθαιρέτων κλπ) όπου όλοι μας πολίτες και επαγγελματίες θα μετέχουμε σε έναν ατελείωτο και φαύλο κύκλο διορθώσεων με το ανάλογο οικονομικό κόστος, όπως γίνεται σε πολλές περιοχές της χώρας που το Κτηματολόγιο έχει αστοχήσει, ενώ το κράτος θα εισπράττει φόρους και τέλη.

Επιπλέον η διόρθωση των στοιχείων και των ορίων των ακινήτων στο επόμενο στάδιο που είναι η ανάρτηση για να γίνει πρέπει να υποβληθεί ένσταση με το ανάλογο παράβολο και τεκμηρίωση της διόρθωσης από μηχανικό, όπου το αίτημα θα διαβιβαστεί στην επιτροπή ενστάσεων που θα αποφανθεί σε απροσδιόριστο χρόνο, όπως γίνεται σε πολλές περιοχές που οι επιτροπές ούτε καν λειτουργούν, ενώ σε επόμενα στάδια θα χρειάζεται μέχρι και δικαστική απόφαση για να διορθωθούν τα όρια. Γιατί λοιπόν οι πολίτες που ήταν συνεπείς με τις αρχικές ανακοινώσεις της Κτηματολόγιο να υποστούν αυτή την απίστευτη ταλαιπωρία;

Καθολικό αίτημα όλων των μελών των Συλλόγων μας και των Διοικητικών Συμβουλίων που τους εκπροσωπούν είναι η απόφασή μας προς την Κτηματολόγιο αι τον ανάδοχο για αναβολή της προανάρτησης του Κτηματολογίου στην Τριφυλία ώστε να δοθεί ο χρόνος στον ανάδοχο να διορθώσει την κτηματολογική βάση με τα όρια που αποτυπώνονται στα τοπογραφικά διαγράμματα που του υποβλήθηκαν και στη συνέχεια να ακολουθήσει η προανάρτηση.

Στο επιχείρημα ότι “έχετε το δικαίωμα υποβάλετε αιτήσεις διόρθωσης σύμφωνα με τη διαδικασία της προανάρτησης και ο ανάδοχος θα τα διορθώσει στο επόμενο στάδιο της ανάρτησης” απαντάμε ότι δεν είναι δυνατόν εντός 45 ημερών να υποβάλουμε διορθώσεις για δηλώσεις που χρειάστηκε 1,5 χρόνος για να υποβληθούν, και εντέλει δεν είμαστε υποχρεωμένοι να υποβάλουμε τα ίδια πράγματα που έχουμε υποβάλει συμβάλλοντας έτσι στην αναξιοπιστία του κράτους, επειδή ο ανάδοχος δεν ήταν συνεπής στις υποχρεώσεις του και η επίβλεψη του Κτηματολογίου δεν τον έλεγξε.

Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας να συζητήσει και να υποστηρίξει με σχετικό ψήφισμα το αίτηά μας για αναβολή της προανάρτησης του Κτηματολογίου στην Τριφυλία.

Επίσης καλούμε τους βουλευτές του νομού μας να αναδείξουν το ζήτημα στην Βουλή υποστηρίζοντας το άνω αίτημά μας».

Από εκεί και πέρα, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θανάσης Πετρόπουλος τόνισε πως αυτό που έχει γίνει είναι τραγικό και πρέπει να ανασταλεί η προανάρτηση του Κτηματολογίου. Δεν υπάρχει οικόπεδο στη σωστή του θέση, είπε. Επισήμανε ότι υπεύθυνος για αυτό είναι ο ανάδοχος του έργου και θα υπάρξουν νομικές συνέπειες.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των Μηχανικών Νίκος Αναστασόπουλος κατέθεσε την οργή και αγανάκτηση τόσο των μηχανικών όσο και των πολιτών, καθώς όπως είπε δεν λήφθηκαν καθόλου υπόψη τα όρια που υποβλήθηκαν στο Κτηματολόγιο. Τα στοιχεία που υποβλήθηκαν ουσιαστικά τα πέταξαν στο καλάθι των αχρήστων, ανέφερε, ενώ σημείωσε ότι θα πρέπει πάλι οι πολίτες να ταλαιπωρηθούν και προφανώς να πληρώσουν για ενστάσεις. «Ο πολίτης  θα κληθεί να πληρώσει για 3η φορά για να υποβάλει τα ίδια πράγματα. Ούτε είναι δυνατόν να γίνουν τόσες διορθώσεις σε 45 μέρες , η διαδικασία θα πρέπει να αναβληθεί».

Την στήριξη του δήμου στο συγκεκριμένο ζήτημα εξέφρασε ο δήμαρχος Τριφυλίας Γιώργος Λεβεντάκης που σημείωσε ότι θα γίνει και σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου για αυτό το θέμα μέσα στην εβδομάδα.

Ο μηχανικός Στέφανος Μαγγανάς, περιγράφοντας αυτό που έχει συμβεί, είπε ότι είναι σαν ένας ιδιώτης μηχανικός που έχει κληθεί να φτιάξει μια οικοδομή, να αγοράσει όλα τα υλικά και να τα σωρώσει στο κέντρο του οικοπέδου. Δεν είναι δυνατόν να βλέπουμε σε γειτονικές περιοχές τα σφάλματα να είναι πολύ λίγα και εδώ να είναι παντού, είπε.

Ο δικηγόρος Τρύφωνας Λαμπούσης σημείωσε ότι ο ανάδοχος είχε υπογράψει μια συμφωνία με το Κτηματολόγιο και οι όροι δεν τηρήθηκαν πουθενά. Οι ευθύνες είναι τεράστιες, τόνισε, αστικές και ποινικές – ο κόσμος έχει καταβάλει χρήματα για να κάνει τις δηλώσεις του.

Κ.Μπ.


NEWSLETTER