Κυριακή, 05 Σεπτεμβρίου 2021 08:24

Βασιλόπουλος κατά εργολάβου για Αναγνωσταρά

Γράφτηκε από τον

 

Αβεβαιότητα υπάρχει για την έναρξη υλοποίησης του έργου ανάπλασης της οδού Αναγνωσταρά, στο κέντρο της Καλαμάτας.

Ο δήμαρχος προειδοποιεί τον εργολάβο ότι θα κινηθεί η διαδικασία να κηρυχθεί έκπτωτος, όπως έχει γίνει με το έργο της αγροτικής οδοποιίας.

“Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μπει μέσα να σκάψει και να μας το αφήσει έτσι σκαμμένο” δήλωσε ο Θανάσης Βασιλόπουλος και ξεκαθάρισε πως “δεν μπορούμε να παίζουμε με αυτά τα πράγματα. Υπάρχουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες”.

Απαντώντας σε ερώτησή μας για τον προγραμματισμό έναρξης των έργων που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας, από το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, ο δήμαρχος παρατήρησε, αναφερόμενος στην αβεβαιότητα του έργου της Αναγνωσταρά: “Δεν ξέρω αν θα ξεκινήσει ο εργολάβος της Αναγνωσταρά, ελπίζω να ξεκινήσει. Εμείς παρ’ όλα αυτά, ξεκινήσει - δεν ξεκινήσει, όπως κάναμε με την αγροτική οδοποιία που έχουμε ξεκινήσει διαδικασίες να τον κηρύξουμε έκπτωτο, έτσι θα κάνουμε κι εδώ αν χρειαστεί. Ελπίζουμε να συνεργαστεί και να προχωρήσουμε. Το βέβαιο είναι ότι δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μπει μέσα να σκάψει και να μας το αφήσει έτσι σκαμμένο”.

Συνεχίζοντας, ενημέρωσε ότι “τα υπόλοιπα έργα προχωρούν κανονικά. Το δίκτυο των δρόμων στο Ιστορικό Κέντρο (Κολοκοτρώνη, Σφακτηρίας κ.λπ.) προχωρά χωρίς προβλήματα. Η πλατεία Υπαπαντής προχωρά. Από Δευτέρα θα έχουμε σήματα και θα εκκινήσει η εργολαβία για την Πλαστήρα (Δυτική Παραλία), και τέλος Σεπτεμβρίου -το έχουμε τρενάρει όσο μπορούμε για να βοηθήσουμε τους επαγγελματίες- θα ξεκινήσει και η Ναυαρίνου (μεταξύ Φαρών - Ακρίτα)”.

Οσον αφορά τους λόγους δυστροπίας του εργολάβου για την Αναγνωσταρά, ο κ. Βασιλόπουλος είπε ότι “ο εργολάβος ήθελε τις μηκοτομές, ήθελε διάφορα πράγματα που δεν είμαστε υποχρεωμένοι να τα έχουμε. Τα δώσαμε και αυτά, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Εμένα προσωπικά σε συζήτηση που έκανα πριν από 2 μήνες μαζί του, μου υποσχέθηκε ότι θα ξεκινήσει μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Δεν μπορούμε να παίζουμε με αυτά τα πράγματα. Υπάρχουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες”.

Οσον αφορά τη διασκόπηση της οδού Αναγνωσταρά που θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη από το ΕΜΠ, ανέφερε ότι “είναι άσχετη με την έναρξη του έργου” και διευκρίνισε: “Επειδή γίνεται η διασκόπηση για τον μεγάλο αγωγό από το Πήδημα στην Καλαμάτα, για να μην αντιμετωπίσουμε προβλήματα όταν θα έρθουν οι κεντρικοί σωλήνες και να μπορέσει να κινηθεί πιο γρήγορα, ζητήσαμε από το Πολυτεχνείο να μας κάνει δώρο τη διασκόπηση της Αναγνωσταρά. Ας την έχουμε, μόνο να κερδίσουμε έχουμε από αυτό, να μπορέσει ο εργολάβος μόλις ξεκινήσει να πάει πιο γρήγορα”.

 

ΥΠΟ ΕΚΠΤΩΣΗ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΙΑ

Για το έργο της αγροτικής οδοποιίας, προϋπολογισμού 1.062.000 ευρώ, που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα “Φιλόδημος”, ο κ. Βασιλόπουλος εξήγησε ότι “επειδή ο εργολάβος δεν προχωρούσε, έχουμε κάνει όλες τις διαδικασίες και είμαστε στη διαδικασία έκπτωσής του. Κανονική διαδικασία έκπτωσης, πρώτη φορά γίνεται αυτό”.

Να υπενθυμίσουμε ότι για το έργο βελτίωσης αγροτικής οδοποιίας ανάδοχος είναι ο εργολάβος Γιάννης Ηλιόπουλος με έκπτωση 56,20%.

Για το έργο ανάπλασης της οδού Αναγνωσταρά, προϋπολογισμού 850.000 ευρώ, ανάδοχος είναι η κοινοπραξία “Γιάννης Ηλιόπουλος - Ηλίας Ξυδέας” με έκπτωση 47,23% και η προθεσμία υλοποίησής του είναι 240 ημέρες από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης με τον ανάδοχο.

Γ.Σ.