Παρασκευή, 10 Σεπτεμβρίου 2021 18:27

Καλαμάτα: Ομόφωνη απόφαση για τις κλιματικά ουδέτερες πόλεις

Γράφτηκε από την

Ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας ενέκρινε χθες το μεσημέρι, με τηλεδιάσκεψη, τη συμμετοχή του δήμου στο σχέδιο Αποστολή (Mission) της Ευρωπαϊκής Ενωσης “100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις έως το 2030”.

Με την ίδια απόφαση εξουσιοδοτήθηκε ο δήμαρχος για την ανάληψη των απαραίτητων πρωτοβουλιών για τη διασφάλιση των απαιτήσεων συμμετοχής στην Αποστολή της Ε.Ε.
Η Ευρωπαϊκή Αποστολή για τις “100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις έως το 2030” στοχεύει να υποστηρίξει τον μετασχηματισμό αρχικά 100 ευρωπαϊκών πόλεων ως προς την ουδετερότητα του κλίματος, συμβάλλοντας στην υλοποίηση των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης (SDG’s), σύμφωνα με την ατζέντα του ΟΗΕ για το κλίμα έως το 2030 και της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας (European Green Deal) έως το 2050.
Στην εισήγησή του ο αντιδήμαρχος Ν. Μπασακίδης, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι “οι πόλεις που θα επιλεγούν θα αποκτήσουν την «Ετικέτα Αποστολής» - «mission label» απ’ όπου θα αποκομίσουν και πολλαπλά οφέλη, όπως είναι: Η χρηματοδότηση κατά προτεραιότητα, από το πρόγραμμα «Horizon Europe», το ΕΣΠΑ 2021-2027, αλλά και από το πολλά υποσχόμενο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Η διεθνής προβολή, αφού θα λειτουργήσουν ως πρότυπα περιφερειακά κέντρα καινοτομίας, στα οποία θα υιοθετούν νέες μορφές διακυβέρνησης, θα αναπτυχθούν νέα οικονομικά μοντέλα δράσης για το κλίμα, τα οποία θα διαχυθούν ως καλές πρακτικές και σε άλλες πόλεις. Κίνητρα για επενδύσεις αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, που θα μπορεί να σχετίζονται με τις αστικές αναπλάσεις, την εξοικονόμηση ενέργειας, την ανάπτυξη συστημάτων ευφυούς γεωργίας, την κινητικότητα στην πόλη, την προστασία του περιβάλλοντος, την κυκλική οικονομία, κ.ά. Η ευαισθητοποίηση και η αλλαγή της συμπεριφοράς των πολιτών σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και κινητικότητας μέσα στην πόλη. Η διάχυση ενός πνεύματος ενσωμάτωσης και χρήσης νέων τεχνολογιών φιλικών προς το περιβάλλον και οι οποίες θα δημιουργήσουν νέες και πιο ποιοτικές θέσεις εργασίας”.
Οι επικεφαλής των παρατάξεων των μειοψηφιών (Β. Κοσμόπουλος, Β. Τζαμουράνης. Μ. Οικονομάκου, Μαν. Μάκαρης) επεσήμαναν τη συμφωνία τους με τη διεκδίκηση της συμμετοχής του δήμου, ευχήθηκαν επιτυχία και επίτευξη του στόχου, ενώ εξέφρασαν επιφυλάξεις και προβληματισμούς.
Ο Β. Κοσμόπουλος ενημέρωσε ότι βασικοί αντίπαλοι - ανταγωνιστές της Καλαμάτας είναι το Ηράκλειο, τα Γιάννενα, τα Τρίκαλα και η Κοζάνη.
Ο δήμαρχος Θαν. Βασιλόπουλος είπε, μεταξύ άλλων, ότι “η απόφασή μας σήμερα ξεπερνά τα πρόσωπα, τις δημοτικές παρατάξεις, τη δημοτική θητεία. Ξεπερνά τις όποιες μεταξύ μας διαφορετικές προσεγγίσεις. Είναι απόφαση για το αύριο της Καλαμάτας. Για τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Για την πόλη που θέλουμε να ζούμε και θα κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές. Πιστεύω ότι οφείλουμε να αξιοποιήσουμε την τεράστια αυτή ευκαιρία. Να διαμορφώσουμε μαζί μια καλύτερη πορεία για την πόλη, ένα καλύτερο περιβάλλον. Μια διαφορετική, κλιματικά ουδέτερη, αναπτυξιακή προοπτική για την Καλαμάτα και τη ζωή μας”.