Παρασκευή, 05 Νοεμβρίου 2021 18:32

Καλαμάτα: Αίτηση χρηματοδότησης για ανάπλαση της πλατείας 23ης Μαρτίου

Γράφτηκε από τον
Καλαμάτα: Αίτηση χρηματοδότησης για ανάπλαση της πλατείας 23ης Μαρτίου

Την υποβολή αίτησης χρηματοδότησης του έργου “Αναδιάταξη - αναδιοργάνωση πλατείας 23ης Μαρτίου”, προϋπολογισμού 1,4 εκ. ευρώ, από το ΕΣΠΑ Πελοποννήσου, ενέκρινε ομόφωνα την Τετάρτη η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας.

Η επιτροπή ενέκρινε και τη μελέτη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών ως προς το σύνολό της, για το συγκεκριμένο έργο, με παρατηρήσεις και προτάσεις που έγιναν από τον επικεφαλής του “Πρότυπου Δήμου” πρώην διευθυντή της υπηρεσίας Βασίλη Τζαμουράνη. Απαντήσεις και διευκρινίσεις σε θέματα που έθεσε ο κ. Τζαμουράνης έδωσαν η διευθύντρια Τ.Υ. Χριστίνα Λυκουργιά και ο μηχανικός Παναγιώτης Νασόπουλος.
Η κ. Λυκουργιά ενημέρωσε ότι η μελέτη εγκρίθηκε από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού, πέρα από εγκρίσεις άλλων υπηρεσιών και σύμφωνα με τη συγκεκριμένη υπηρεσία τα ψηλά δέντρα δεν επελέγησαν γιατί θα εμπόδιζαν τη θέαση σημαντικών νεοκλασικών κτηρίων στην οδό 23ης Μαρτίου, ενώ η πλακόστρωση στην επέκταση της πλατείας θα είναι ίδια με αυτή γύρω από το ναό των Αγίων Αποστόλων.
Ο κ. Νασόπουλος πληροφόρησε ότι κόβονται και φεύγουν πάνω από τα μισά δέντρα (φύκοι) από τη νησίδα της οδού 23ης Μαρτίου.
Ο Β. Τζαμουράνης πέρα από τον εμπλουτισμό του πρασίνου, ζήτησε “να υπάρξει μέριμνα για το οικόπεδο στη γωνία με την Αναγνωσταρά, ώστε να αποκτηθεί από το δήμο και να γίνει μια όμορφη γωνιά. Να φύγουν οι κάδοι απορριμμάτων και να πάνε πιο νότια και να ζωγραφιστούν όμορφες τοιχογραφίες στα κτήρια γύρω από το οικόπεδο”. Ακόμα, επεσήμανε ότι “η ενοποίηση του νότιου τμήματος με το Ιστορικό Κέντρο της πόλης, η πεζοδρόμηση της οδού 23ης Μαρτίου, όπως πρότεινε το πρώτο βραβείο του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, πρέπει να είναι η επιδίωξή μας στο μέλλον. Πρέπει να βρούμε τρόπο επικοινωνίας Δύσης - Ανατολής της πόλης και να γίνει η ενοποίηση”.

ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

Σε σημεία της η μελέτη επισημαίνει: “Το κύριο ζητούμενο της παρούσας μελέτης αφορά στην ανάδειξη της περιοχής του Ιστορικού Κέντρου και τη σύνδεσή του με το εμπορικό τμήμα της πόλης, ενώ ταυτόχρονα στοχεύει στη δημιουργία ενός φιλικού περιβάλλοντος στους κατοίκους. Αυτό επιτυγχάνεται δίνοντας προτεραιότητα στην κίνηση των πεζών με την αύξηση της επιφάνειας της πλατείας και των πεζοδρομίων της οδού 23ης Μαρτίου. Για το λόγο αυτό μειώνεται το διαθέσιμο οδόστρωμα κίνησης των οχημάτων επί της οδού 23ης Μαρτίου, από την οδό Νέδοντος έως τον κυκλικό κόμβο με την οδό Υπαπαντής. Κύριος στόχος της παράλληλα εκπονούμενης κυκλοφοριακής μελέτης είναι η ανακουφιστική παρέμβαση στο οδικό δίκτυο με τη διατήρηση της αμφίδρομης κυκλοφορίας της οδού 23ης Μαρτίου, Υπαπαντής και Σταδίου, με καλύτερη διευθέτηση των κυκλοφοριακών ροών. Συγκεκριμένα, το πλάτος του δρόμου ανά κατεύθυνση από 8 - 10 μέτρα μειώνεται στο κατ’ ελάχιστο 3,50 μέτρα (περιλαμβανομένων και των ρείθρων), η κεντρική νησίδα μειώνεται κατά μήκος αλλά αυξάνεται κατά πλάτος προσδίδοντας περισσότερο χώρο πρασίνου και ο κόμβος με ακτίνα 8 μέτρα μειώνεται στα 4 μέτρα. Ταυτόχρονα, περιορίζεται ο χώρος για στάθμευση αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών στην ευρύτερη περιοχή της πλατείας 23ης Μαρτίου, αλλά υπάρχει η πρόβλεψη εσοχών στα πεζοδρόμια για στάση - στάθμευση οχημάτων ΑμεΑ και οχημάτων για εφοδιασμό των επιχειρήσεων της περιοχής. Μέσω της μείωσης του πλάτους του δρόμου επιτυγχάνεται η αύξηση της επιφάνειας της πλατείας 23ης Μαρτίου κατά περίπου 1 στρέμμα. Πλέον στον νέο προστιθέμενο χώρο πραγματοποιείται η εκ νέου χωροθέτηση των προτομών στην υφιστάμενη βάση τους. Η χωροθέτησή τους ακολουθεί τη λογική της διασποράς κάτω από το υπάρχον μνημείο και αποκλειστικά στο νέο προστιθέμενο κομμάτι της πλατείας”.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER