Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου 2021 21:14

Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας: Κατά πλειοψηφία η παραχώρηση της Σχολής Παπαφλέσσα στην Περιφέρεια

Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας: Κατά πλειοψηφία η παραχώρηση της Σχολής Παπαφλέσσα στην Περιφέρεια

 

Οι επιφυλάξεις και οι αμφιβολίες των παρατάξεων των μειοψηφιών για τη δεύτερη σύμβαση της Περιφέρειας Πελοποννήσου με το Επιμελητήριο Μεσσηνίας οδήγησαν το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας σε απόφαση κατά πλειοψηφία (15 υπέρ - 9 κατά) για την παραχώρηση χρήσης του ακινήτου της Σχολής Παπαφλέσσα, άνευ ανταλλάγματος, στην Περιφέρεια, για την προσωρινή στέγαση των υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας.

Στέγαση που θα διαρκέσει όσο διάστημα χρειαστεί (αρχικά έως 24 μήνες) μέχρι να ολοκληρωθεί η ανακατασκευή του Διοικητηρίου Μεσσηνίας.

Οι μειοψηφίες ζήτησαν καθαρή λύση, να ξεκαθαρίσει γιατί η Περιφέρεια υπογράφει και δεύτερη σύμβαση παραχώρησης με το Επιμελητήριο.

Ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος σημείωσε κατηγορηματικά ότι ο συγκεκριμένος χώρος (Κρήτης, Φαρών, Κανάρη, Ηροδότου) ανήκει στο Δήμο Καλαμάτας, αποτελεί, όμως, περιουσία που στην ουσία ανήκει στην τοπική κοινωνία και οφείλει να έχει και έναν ανταποδοτικό χαρακτήρα προς αυτή, τονίζοντας ότι η σημερινή κατάσταση του ακινήτου δεν τιμά κανέναν.

Ανέφερε ότι “έχει προκύψει μια ανάγκη εξυπηρέτησης των υπηρεσιών της Π.Ε. Μεσσηνίας, καθώς το Διοικητήριο οδεύει προς ανακατασκευή, Η Περιφέρεια αναλαμβάνει μια εκτεταμένη συντήρηση του κτηριακού συγκροτήματος και προφανώς εμείς συμφωνούμε σε αυτή τη φάση να εξυπηρετήσουμε την εν λόγω ανάγκη”.

Ο δήμαρχος ενημέρωσε ότι έχει ξεκινήσει συζήτηση με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου και ουσιαστικά ανοίγει η συζήτηση για την αξιοποίηση του χώρου προς όφελος της πόλης, και συμπλήρωσε: “Μέσα από τα θεματικά εργαστήρια που θα ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες (με αφορμή την προετοιμασία του φακέλου για τις 100 έξυπνες και κλιματικά ουδέτερες πόλεις) υπάρχει ο άξονας Πολεοδομικός Σχεδιασμός και Αστικό Περιβάλλον και η θεματική ενότητα Υλοποίηση Πολεοδομικού Σχεδιασμού. Τα θεματικά εργαστήρια θα πρέπει να ασχοληθούν και με την αξιοποίηση δημόσιων χώρων. Να έχει συμμετοχή ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου αλλά και ο πρώην πρόεδρος, μιας και υπάρχει μια δουλειά έτοιμη από όσο γνωρίζω, να καταθέσουν προτάσεις. Οπως και να χει όμως, το συγκεκριμένο χώρο οφείλουμε να τον αντιμετωπίσουμε ως ένα ζωντανό κύτταρο που θα προσφέρει στην τοπική κοινωνία. Που μπορεί να φιλοξενήσει δράσεις όπως Κέντρο Ερευνας Τεχνολογίας και Καινοτομίας, Σχολές Τουριστικών Επαγγελμάτων κ.ά., που σε κάθε περίπτωση θα έχουν αναπτυξιακό πρόσημο”.

 

“ΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΟΥΝ ΟΙ ΡΟΛΟΙ”

Ο εκπρόσωπος - σύμβουλος της παράταξης “Καλαμάτα Μπροστά” Στάθης Σταματόπουλος (απουσίαζε ο επικεφαλής Βασίλης Κοσμόπουλος) αναφέρθηκε στη δεύτερη σύμβαση της Περιφέρειας με το Επιμελητήριο Μεσσηνίας και ρώτησε “υπό ποια ιδιότητα παραχωρεί το Επιμελητήριο; Παραχωρεί διακριτό τμήμα του κτηρίου που χρησιμοποιεί;”. Παρατήρησε ότι “είναι αντιφατικό αυτό που συμβαίνει” και ζήτησε “να ξεκαθαρίσουν οι ρόλοι” και “να βοηθηθεί η Περιφέρεια με καθαρό τρόπο”.

“Πρέπει να απαντηθεί γιατί η Περιφέρεια υπογράφει και με το Επιμελητήριο, αφού ο δήμος είναι ιδιοκτήτης. Τι έχει για να παραχωρήσει το Επιμελητήριο; Τα ερωτήματα πρέπει να απαντηθούν” επεσήμανε ο επικεφαλής του “Πρότυπου Δήμου” Βασίλης Τζαμουράνης και δήλωσε πως είναι “10 φορές υπέρ του να εξυπηρετηθεί η Περιφέρεια”. Δήλωσε, όμως, ότι “δεν μπορούμε να κάνουμε τα στραβά μάτια για την άλλη σύμβαση” και πως “με κρύα καρδιά θα ψηφίσουμε για να διευκολυνθεί η κατάσταση”.

Η επικεφαλής της παράταξης “Καλαμάτα Ξεκινάμε” Μαρία Οικονομάκου εκτίμησε ότι το θέμα είναι πολύ σοβαρό και ρώτησε “με ποιο δικαίωμα το Επιμελητήριο θα προβεί σε περαιτέρω παραχώρηση”. Εκανε λόγο για “δύο ανθρώπους που φορούν το ίδιο παντελόνι”  και δήλωσε πως δεν αισθάνεται ότι προστατεύεται η δημοτική περιουσία.

Ο επικεφαλής του “Ανοιχτού Δήμου” Μανώλης Μάκαρης έκανε λόγο για αναξιοποίητη περιουσία και για συνεννόηση για το πώς θα αξιοποιηθεί το κτήριο. Ολοκληρώνοντας, δήλωσε ότι “δεν μπορούμε να ψηφίσουμε υπέρ”.

Ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Δημήτρης Οικονομάκος επέρριψε ευθύνες στις προηγούμενες και στη σημερινή δημοτική αρχή που “για 20 χρόνια δεν έχουμε πειράξει το κτήριο”. Παρατήρησε ότι “δεν βλέπουμε μια καθαρή κατάσταση και δεν μπορούμε να πάμε με δύο χρησιδάνεια” και πρότεινε το κτήριο να αξιοποιηθεί για πολιτιστικές δραστηριότητες και μορφωτικές δράσεις.

Θετικά ψήφισε ο πρόεδρος της Κοινότητας Καλαμάτας Παναγιώτης Λύρας, αναφέροντας ότι το κτήριο ανήκει στην πόλη και την Ιστορία της.

Γ.Σ.