Πέμπτη, 02 Δεκεμβρίου 2021 08:30

Την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει η ανάπλαση στη Ναυαρίνου

 

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας πρόκειται να αρχίσουν οι εργασίες ανάπλασης και μονοδρόμησης της οδού Ναυαρίνου, στο τμήμα Φαρών - Ακρίτα.

Στην περιοχή βρέθηκες χθες ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος κι ενημερώθηκε από τον εργολάβο. Οπως επισημάνθηκε, δεν υπάρχουν εκκρεμότητες, υπάρχει καλή συνεργασία με την επιβλέπουσα υπηρεσία και τις ημέρες αυτές ολοκληρώνεται η προετοιμασία για την εγκατάσταση του εργοταξίου.

Στο υπό ανάπλαση τμήμα, σε σημεία του νοτίου πεζοδρομίου τοποθετήθηκε προστατευτικό πλέγμα, ενώ στην αρχή και στο τέλος του έργου, όπως και στις διασταυρώσεις Φαρών και Κρήτης και Ακρίτα και Κρήτης τοποθετήθηκαν ενημερωτικές πινακίδες παράκαμψης, για το χρονικό διάστημα υλοποίησης του έργου. Επίσης, στην Κρήτης, μεταξύ Μαιζώνος και Βύρωνος, τοποθετήθηκαν πινακίδες για τις νέες προσωρινές στάσεις του αστικού ΚΤΕΛ.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών θα γίνει τροποποίηση της διαδρομής της γραμμής 1 του αστικού λεωφορείου “Αφετηρία - Φιλοξένια”. Το λεωφορείο θα διέρχεται μέσω των οδών Φαρών - Κρήτης - Ακρίτα - Ναυαρίνου και Ναυαρίνου - Ακρίτα – Κρήτης - Φαρών και θα δημιουργηθούν προσωρινές στάσεις στη Φαρών (μετά τη διασταύρωση με την οδό Ηροδότου), στην Κρήτης (μετά τη διασταύρωση με την οδό Μαιζώνος), στην Ακρίτα (μετά τη διασταύρωση με την οδό Μεθώνης) και στην οδό Ναυαρίνου (μπροστά από το “Πανελλήνιο”).

Το έργο ανάπλασης της οδού Ναυαρίνου (α’ φάση) από Φαρών έως Ακρίτα, προϋπολογισμού 650.000 ευρώ, χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ Πελοποννήσου και θα υλοποιηθεί από την εταιρεία “PPS Square Τεχνική ΙΚΕ” με έκπτωση 51,21%.

Με βάση την τεχνική έκθεση, το έργο θα έχει διάρκεια 180 ημερολογιακών ημερών και θα κατασκευαστεί κατά μήκος της οδού Ναυαρίνου, από το ύψος της Φαρών μέχρι την Ακρίτα, όπου επιδιώκεται η διεύρυνση του βόρειου πεζοδρομίου της Ναυαρίνου και η δημιουργία δρόμου ήπιας κυκλοφορίας από κυβόλιθο.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το δήμο, η παρέμβαση έχει σχεδιαστεί με κριτήριο την αναβάθμιση της παραλιακής ζώνης και τη βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας των καταστημάτων, αλλά πρωτίστως για την εξυπηρέτηση των πολιτών. Ενα δεύτερο κριτήριο έχει σχέση με την ενοποίηση όλων των αναπλάσεων που έχουν πραγματοποιηθεί έως τώρα στο κέντρο της πόλης και το παραλιακό μέτωπο, έτσι ώστε στο σύνολό τους να λειτουργούν όλες ως μια ενιαία ζώνη αναψυχής, πρασίνου, περιπάτου και στάσης των κατοίκων και τουριστών.