Δευτέρα, 03 Ιανουαρίου 2022 08:20

Βασιλόπουλος: “Καμία διαφορά με τον εργολάβο της Αναγνωσταρά, θα ξεκινήσει το έργο”

Βασιλόπουλος: “Καμία διαφορά με τον εργολάβο της Αναγνωσταρά, θα ξεκινήσει το έργο”

 

 

“Δεν υπάρχει καμία εκκρεμότητα, καμία διαφορά με τον εργολάβο, και το έργο θα ξεκινήσει” δήλωσε ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, απαντώντας σε ερώτησή μας για το πολύπαθο έργο ανάπλασης της οδού Αναγνωσταρά, στην τελευταία συνέντευξη του 2021.

Για το έργο, που ήταν να ξεκινήσει από τις αρχές του περασμένου χρόνου αλλά ο εργολάβος έφτασε μέχρι λίγο πριν την έκπτωσή του λόγω παλινωδιών και έλλειψης συνεργασίας και συνεννόησης με το δήμο, ο δήμαρχος είπε ότι ο εργολάβος κατέθεσε αυτά που του είχαν ζητηθεί από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, μεταξύ των οποίων κυκλοφοριακή μελέτη, και το έργο θα ξεκινήσει.

Να υπενθυμίσουμε ότι το έργο έπρεπε να έχει τελειώσει στις αρχές του περασμένου Αυγούστου, αλλά έχει δοθεί παράταση μέχρι τις 2 Απριλίου του 2022 και είναι βέβαιο ότι θα χρειαστεί κι άλλη για να ολοκληρωθεί, ενώ είναι πιθανό, πέρα από την περίοδο του Πάσχα, να δουλεύεται και το ερχόμενο καλοκαίρι προκαλώντας ταλαιπωρία σε ένα σημαντικό τμήμα στο κέντρο της Καλαμάτας.

Με το έργο της ανάπλασης θα μειωθούν σημαντικά οι θέσεις στάθμευσης στην οδό Αναγνωσταρά, καθώς προβλέπεται “η διαπλάτυνση των υφισταμένων πεζοδρομίων με ταυτόχρονη δημιουργία ικανών σε μήκος εσοχών για στάθμευση μόνο οχημάτων ανάγκης ή οχημάτων διανομής των παρακείμενων καταστημάτων, αφήνοντας έτσι καθαρό πλάτος κίνησης οχημάτων 3,20 μ. Εχει δοθεί ιδιαίτερη σημασία στη δημιουργία χώρων πρασίνου με τοποθέτηση ψηλών δέντρων σε γραμμική διάταξη και εναλλάξ στα δύο πεζοδρόμια, πράγμα που σήμερα απουσιάζει παντελώς, με εμφανή τα προβλήματα έλλειψης σκίασης, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Για την ασφαλή διακίνηση πεζών και αμαξιδίων από πεζοδρόμιο σε πεζοδρόμιο, προβλέπεται η κατασκευή κεκλιμένων επιπέδων (ραμπών)”.

Το έργο ανάπλασης της οδού Αναγνωσταρά, προϋπολογισμού 850.000 ευρώ, που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ Πελοποννήσου - πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, ανάδοχος είναι η κοινοπραξία “Γιάννης Ηλιόπουλος - Ηλίας Ξυδέα” με έκπτωση 47,23% και η συμβατική προθεσμία υλοποίησής του ήταν 240 ημέρες (8 μήνες).

Να αναφέρουμε, ακόμα, ότι τους τελευταίους μήνες του 2021 από το ίδιο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ στην Καλαμάτα έχουν ξεκινήσει και υλοποιούνται 3 ακόμα έργα αναπλάσεων στο Ιστορικό Κέντρο και στην παραλιακή ζώνη της πόλης. Πρόκειται για:

α) Την ανάπλαση της πλατείας Υπαπαντής, προϋπολογισμού 1.680.200 ευρώ, με ανάδοχο την εταιρεία “PPS Square Τεχνική IKE”, με έκπτωση 55,23% και προθεσμία 300 ημέρες. Μέσα στο 2022, την άνοιξη το πιθανότερο, θα ξεκινήσουν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και οι ανασκαφικές εργασίες των αρχαίων στο Ν/Α τμήμα της πλατείας Υπαπαντής και στην οδό Χρυσοστόμου Θέμελη, προϋπολογισμού 182.000 ευρώ.

β) Την ανάπλαση της οδού Ναυαρίνου, στο τμήμα Φαρών - Ακρίτα, προϋπολογισμού 650.000 ευρώ, με ανάδοχο την εταιρεία “PPS Square Τεχνική ΙΚΕ” με έκπτωση 51,21% και προθεσμία 180 ημέρες.

γ) Την ανάπλαση της οδού Πλαστήρα στη Δυτική Παραλία, προϋπολογισμού 1.419.000 ευρώ, με ανάδοχο την εταιρεία “Τσερπές - Κωτσάκης - Παπαδέας Ο.Ε.” με έκπτωση 57,36%, με προθεσμία 6 μήνες και παράταση για άλλους τόσους μήνες, που έχει εκπνεύσει.

Γ.Σ.