Πέμπτη, 23 Μαϊος 2013 11:55

Ξεκίνησε το έργο ανάπλασης στη Φαρών

Γράφτηκε από τον
Ξεκίνησε το έργο ανάπλασης στη Φαρών

 

Εγκαταστάθηκε χθες στο νότιο τμήμα της οδού Φαρών -από τη Ναυαρίνου ώς την Κορώνης- ο εργολάβος που έχει αναλάβει το έργο της διαπλάτυνσης του δυτικού πεζοδρομίου στον συγκεκριμένο δρόμο της Καλαμάτας, έργο που θα κοστίσει 1.017.572,95 ευρώ και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ

 

Η εγκατάσταση της περίφραξης και της ειδικής σήμανσης, ωστόσο, περιόρισε σημαντικά το πλάτος της Φαρών στην περιοχή που θα γίνουν τα έργα -παρά ταύτα ο δρόμος παρέμεινε διπλής κατεύθυνσης, παρά το γεγονός ότι έχει στενέψει δραματικά δημιουργώντας πρόβλημα ιδίως σε όσους θέλουν από τη Ναυαρίνου να στρίψουν βόρεια σε αυτόν.

 

Στο πλαίσιο των εργασιών που σύντομα ξεκινούν «μετακόμισε» από τη Φαρών στη Ναυαρίνου και η πιάτσα ταξί. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει κάνει ο δήμος, η πιάτσα θα λειτουργεί-όσο διαρκέσουν τα έργα- στο βόρειο πεζοδρόμιο της Ναυαρίνου, μεταξύ Φαρών και Μαιζώνος, ρύθμιση πάντως που δεν έχει δεκτή χωρίς σημαντικές ενστάσεις από τους επαγγελματίες στην περιοχή.

 

Οπως πρόσφατα έχει γνωστοποιήσει ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, το έργο στο δυτικό πεζοδρόμιο θα εκτελεστεί σταδιακά, προκειμένου να προκληθεί η μικρότερη δυνατή όχληση. Οι εργασίες θα γίνονται ανά δύο οικοδομικά τετράγωνα και έχει προγραμματιστεί ώς το τέλος του καλοκαιριού να έχει ολοκληρωθεί το τμήμα από τη Ναυαρίνου ώς την Κρήτης.

 

Το υφιστάμενο ωφέλιμο πλάτος της Φαρών -όπως έχει προκύψει μετά την εγκατάσταση του εργολάβου- θα είναι ουσιαστικό αυτό που θα αποδοθεί και στην κυκλοφορία μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες ανάπλασης.

 

Ειδικότερα, όπως περιγράφεται στην τεχνική έκθεση- ο συγκεκριμένος δρόμος, μετά τη διαπλάτυνση του δυτικού πεζοδρομίου, θα διαθέτει μία λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση.

 

Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τεχνική έκθεση, αντικείμενο του έργου είναι «α) η διεύρυνση του δυτικού πεζοδρομίου της οδού Φαρών, από το ύψος της οδού Αριστοτέλους μέχρι την οδό Ναυαρίνου και β) η ανακατασκευή και διαπλάτυνση του νότιου πεζοδρομίου της οδού Πλάτωνος, από την Φαρών έως την συμβολή της με το ανατολικό πεζοδρόμιο της οδού Αριστομένους.

 

Το συνολικό μήκος της ανάπλασης ανέρχεται σε 1.200 μέτρα (950 μέτρα της οδού Φαρών και 250 μέτρα της οδού Πλάτωνος).

 

Περιορίζεται το πλάτος του σημερινού οδοστρώματος στους προαναφερθέντες δρόμους κατά τέτοιον τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται, για μεν την οδό Φαρών μία λωρίδα ανά κατεύθυνση πλάτους 3,5 μέτρων για τη διέλευση αυτοκινήτων, μικρών φορτηγών διανομής εμπορευμάτων και λεωφορείων, για δε την Πλάτωνος, δύο λωρίδες κυκλοφορίας στην ίδια κατεύθυνση (ανατολή - δύση) πλάτους 3 μέτρων.

 

Το πλάτος του δυτικού πεζοδρομίου σε όλο το μήκος της Φαρών θα ανέλθει κατά μέσο όρο σε 5 μέτρα από περίπου 3,25 – 3,30 που είναι σήμερα, στην δε Πλάτωνος το μέσο πλάτος του νέου πεζοδρομίου θα κυμαίνεται από 3 μέτρα κατ’ ελάχιστο έως 4 μέτρα, με εξαίρεση το τμήμα μπροστά από το ΙΚΑ, όπου το πλάτος του πεζοδρομίου θα φτάσει και τα 8 μέτρα.

 

Σε όλα τα διευρυμένα πεζοδρόμια και σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο, προβλέπονται εσοχές πλάτους 2,10 μέτρων για την στάθμευση επιβατικών οχημάτων, αυτοκινήτων διανομής εμπορευμάτων και οχημάτων ΑμεΑ. Στις γωνίες των οικοδομικών τετραγώνων τα πεζοδρόμια θα είναι πιο πεπλατυσμένα, ιδιαίτερα σε αυτά όπου θα υπάρχουν διαβάσεις πεζών και υπόγειοι κάδοι απορριμμάτων. Στα σημεία αυτά το πλάτος του πεζοδρομίου θα φτάνει μέχρι και τα 7 μέτρα.

 

Το έργο αφορά σε επιφάνειες συνολικού εμβαδού 5.800 τετραγωνικών μέτρων για τα διευρυμένα πεζοδρόμια και 1.270 τ.μ. για τις θέσεις στάθμευσης σε εσοχή, εκτός του οδοστρώματος της οδού Φαρών και Πλάτωνος και των συναρμογών τους με τους κάθετους σε αυτές δρόμους, που καταλαμβάνουν επιφάνεια περίπου 11.000 τ.μ.».

 

 


NEWSLETTER