Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2022 11:16

Καλαμάτα: Στην τελική ευθεία για αξιοποίηση κληροδοτήματος Παναγιώταρου

Γράφτηκε από τον

 

Τη χρηματοοικονομική έκθεση που κρίθηκε απαραίτητη για να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την αξιοποίηση των ακινήτων του κληροδοτήματος “Βασιλείου και Ευδοκίας Παναγιώταρου” στη Μικρή Μαντίνεια, την οποία είχε αναθέσει σε ανεξάρτητο ορκωτό εκτιμητή, παρέλαβε χθες η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας.

Από τις μειοψηφίες ασκήθηκε έντονη κριτική στη σημερινή και την προηγούμενη δημοτική αρχή για τους χειρισμούς τους, ενώ η κριτική αφορούσε και την αξιοποίηση και άλλων ακινήτων (“Τουριστικό” Ταϋγέτου, “Βασιλικόν”, “Αχίλλειον”).

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Σαράντος Μαρινάκης διευκρίνισε ότι “σήμερα παραλαμβάνουμε την έκθεση και σε επόμενη συνεδρίαση θα πάμε σε διαπραγμάτευση με τον υποψήφιο επιχειρηματία”, τον Θεόδωρο Μπρεζεράκο που εκδήλωσε ενδιαφέρον.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Βασίλης Κοσμόπουλος είπε ότι ήταν λανθασμένη η διαδικασία που ξεκίνησε από την προηγούμενη δημοτική αρχή, πως ήταν λανθασμένες και οι επόμενες, γι’ αυτό και είχαν ζητήσει να σταματήσει ο διαγωνισμός. Εκτίμησε ότι “έχουμε οδηγηθεί σε μια διαδικασία που δεν ξέρουμε πού θα βγάλει σε βάρος του κληροδοτήματος” και παρατήρησε πως καμία προσπάθεια δεν απέδωσε (“Τουριστικό” Ταϋγέτου, “Βασιλικόν”, “Αχίλλειον”). Εκανε λόγο για βιαστικές και όχι μελετημένες κινήσεις, ενώ ψήφισε λευκό.

Ο επικεφαλής της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας Βασίλης Τζαμουράνης παρατήρησε ότι “είχαμε εντοπίσει τα προβλήματα από την πρώτη στιγμή, πάμε στο 2022 και ο Θεός βοηθός”. Εκτίμησε πως θα ολοκληρωθεί η διαδικασία χωρίς να γίνει τίποτα και ψήφισε λευκό.

Ο σύμβουλος της μειοψηφίας Λεωνίδας Λιάππας μίλησε για ευθύνες της δημοτικής αρχής και ανέφερε πως τώρα είναι δύσκολα τα πράγματα, γιατί αποσφραγίστηκαν οι προσφορές και παρήχθησαν έννομα αποτελέσματα. “Επιλέξατε τον μοναχικό δρόμο, ακολουθείστε τον μόνοι σας”.

Ο αντιδήμαρχος Γιώργος Φάβας απάντησε ότι “κινηθήκαμε κάτω από τις οδηγίες της Αποκεντρωμένης. Δεν διαφύγαμε πουθενά και αυτή που κατατέθηκε ήταν πρόταση αξιοποίησης και όχι προσφορά”. Είπε ότι “ανοίχθηκαν οι φάκελοι γιατί είμαστε σε διαγωνιστική διαδικασία. Θα ακολουθήσει διαδικασία μετά τη διαπραγμάτευση” και πρόσθεσε πως “θα συμφωνήσουμε στους όρους διακήρυξης για την επόμενη φάση και δικαίωμα προσφοράς θα έχουν και άλλοι”.

Για το “Τουριστικό” Ταϋγέτου, το “Βασιλικόν” και το “Αχίλλειον” απάντησε ότι ο δήμος έχει διασφαλίσει και δεν έχει απεμπολήσει τα συμφέροντά του και υποστήριξε πως στο υφιστάμενο δύσκολο επιχειρηματικό περιβάλλον η δημοτική αρχή δεν απέτυχε και έκανε αυτό που ήταν δυνατό να κάνει.

Γ.Σ.