Κυριακή, 06 Φεβρουαρίου 2022 15:10

4 εκδηλώσεις για την επέτειο του 1821 στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από τον

Τέσσερις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, που αναβλήθηκαν πέρσι λόγω των υγειονομικών μέτρων για την πανδημία του κορονοϊού, έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν τον φετινό Μάρτιο στην Καλαμάτα, από τον δήμο.

Μαζί με την καθιερωμένη αναπαράσταση στις 23 Μαρτίου, το κόστος τους θα ανέλθει στα 72.460 ευρώ, όπως ενέκρινε χθες η Οικονομική Επιτροπή του δήμου, με τις λευκές ψήφους των παρατάξεων των μειοψηφιών.

Η ένσταση των παρατάξεων αυτών αφορούσε το πολύ υψηλό κόστος των εκδηλώσεων και το αυξημένο της φετινής αναπαράστασης, καθώς και την εκδήλωση με τίτλο “Η Μικρασία της κυρα-Δόμνας” που μπορεί να γίνει τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, αφού αφορά τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή (1922 -2022).

Σύμφωνα με την εισήγηση που εγκρίθηκε, στο πλάνο των εορταστικών εκδηλώσεων του Μαρτίου 2022 περιλαμβάνονται οι κάτωθι δράσεις:

- 2 Μαρτίου, στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας: Εκδήλωση παρουσίασης λαδιού του ‘21. Συναυλία χορωδιών του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας με τραγούδια από χώρες που ενίσχυσαν τον Αγώνα, όπως Γαλλία, Αγγλία, Ρωσία. αλλά και από την Ελλάδα.
- 9 Μαρτίου, Μέγαρο Χορού: "Υμνος εις την Ελευθερίαν”, με το Μείζον Ensemble.
Συναυλία με το κορυφαίο φωνητικό σύνολο της Ελλάδας που αποτελείται από την αφρόκρεμα των λυρικών τραγουδιστών της χώρας, όπου θα παρουσιαστεί η 3η εκδοχή του Εθνικού μας Ύμνου που συνέθεσε ο Νικόλαος Μάντζαρος το 1870 και θεωρήθηκε το αριστούργημά του. Αυτή η τρίτη εκδοχή παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2021 σε πανηγυρική διαδικτυακή συναυλία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Συνολικό κόστος 20.000 ευρώ. Αμοιβές, οδοιπορικά, πνευματικά δικαιώματα: 17.732 ευρώ. Φιλοξενία: 2.268 ευρώ.
- 16 Μαρτίου, Μέγαρο Χορού: "Για την ελευθερία" (πιθανός τίτλος), συναυλία Συμφωνικής Ορχήστρας Δωματίου του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας με τη συμμετοχή χορωδιών του Ωδείου και της Χορωδίας "Ορφεύς". Κείμενα και τραγούδια για την ελευθερία με συνοδεία της Συμφωνικής Ορχήστρας Δωματίου του ΔΩΚ. Κόστος, αμοιβές 5.000 ευρώ.
- 23 Μαρτίου, Μέγαρο Χορού: "Η Μικρασία της κυρα-Δόμνας". Η Μικρασιάτισσα Δόμνα Σαμίου (1928 - 2012) έκανε γνωστή τη μικρασιατική μουσική στο πανελλήνιο. Στη συναυλία “Η Μικρασία της κυρα-Δόμνας” η ζωή και το έργο της και η ιστορία του μικρασιατικού ελληνισμού εξιστορούνται παράλληλα πάνω σε δύο αφηγηματικά νήματα, τα οποία πλέκονται διαρκώς για να δημιουργήσουν ηχητικά τοπία που ανακαλούν μνήμες και προκαλούν συγκινήσεις. Η αφήγηση υπογραμμίζεται με τη χρήση αρχειακών βίντεο, με τα οποία οι μουσικοί και οι χορευτές επί σκηνής βρίσκονται σε συνεχή διάλογο, δημιουργώντας έναν ενιαίο χωροχρόνο πάνω στον άξονα του χτες με το σήμερα. Συμμετέχουν πάνω από 60 μουσικοί και χορευτές, μεταξύ των οποίων ο Σωκράτης Σινόπουλος, η Κατερίνα Παπαδοπούλου, η χορωδία “Δόμνα Σαμίου”, μέλη της χορωδίας και χορευτές του Λυκείου των Ελληνίδων Καλαμάτας, αλλά και πλήθος μουσικών που αποτελούν την αφρόκρεμα της ελληνικής παραδοσιακής σκηνής. Συνολικό κόστος 27.160 ευρώ. Αμοιβές, οδοιπορικά, έρευνα, σκηνοθεσία 23.560 ευρώ Φιλοξενία: 3.600 ευρώ.
- 23 Μαρτίου, Αναπαράσταση, αμοιβές συντελεστών. Τυμπανιστές - σκηνοθέτης - σκηνογράφος, ηχοληψία, ορχήστρα κλπ., 10.600 ευρώ. Φιλοξενίες 5.868 ευρώ. Οργανωτικά αναπαράστασης 7.200 ευρώ (Ιππικός Ομιλος 1.250, Οργανωτικά - καθαριστήριο, δάδα, μακιγιάζ 450. Στολισμός 500. Κατασκευή σκηνικού - υλικά, εργατικά, μεταφορές, φύλαξη 5.000).
Οργανωτικά συναυλιών 2.500 ευρώ (Μεταφορές - εργατικά - στησίματα κλπ. 1500). Απρόβλεπτα 1.000 ευρώ).

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ – ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Β. Κοσμόπουλος μίλησε για το πάρα πολύ υψηλό κόστος των εκδηλώσεων, πρότεινε τη μετάθεση της εκδήλωσης "Η Μικρασία της κυρα-Δόμνας" και εξέφρασε επιφυλάξεις για τον τρόπο που η “Φάρις” χειρίζεται οικονομικά τις εκδηλώσεις.

“Να είμαστε φειδωλοί στα έξοδα των εκδηλώσεων”, πρότεινε ο επικεφαλής του “Πρότυπου Δήμου” Β. Τζαμουράνης, καθώς εκτίμησε ότι είναι πολλά τα έξοδα της εκδήλωσης με το Μείζον Ensemble και της αναπαράστασης.
Ο σύμβουλος της παράταξης “Καλαμάτα Ξεκινάμε” Λεωνίδας Λιάπας είπε ότι “μας στενοχωρεί το οικονομικό, είναι πολλά τα λεφτά”, και συμφώνησε με τη μετάθεση της εκδήλωσης για τη Μικρασία. Η επικεφαλής Μ. Οικονομάκου ζήτησε η αναπαράσταση να μην έχει την περσινή μιζέρια και ρώτησε “ποιος φτιάχνει το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της «Φάρις», ποιος παίρνει τις αποφάσεις;”.

Ο αντιδήμαρχος Γ. Φάβας απάντησε ότι τις αποφάσεις τις παίρνει το Δ.Σ. της “Φάρις”, λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των καλλιτεχνικών διευθυντών.

Ο αντιδήμαρχος Σαρ. Μαρινάκης είπε ότι είναι πολυάριθμα τα σχήματα, γι’ αυτό το κόστος δεν είναι ευκαταφρόνητο. Απάντησε πως θα μεταφέρει το αίτημα για μετάθεση της εκδήλωσης για τη Μικρασία και είπε ότι “η αναπαράσταση κάτι καινούργιο θέλει, κάτι διαφορετικό θα έχει”.

Γ.Σ.