Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2022 20:11

Επίτιμη δημότης Καλαμάτας ανακηρύχθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου (βίντεο)

Γράφτηκε από τον
Επίτιμη δημότης Καλαμάτας ανακηρύχθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου (βίντεο)

“Η Καλαμάτα είναι μια πόλη που με υποδέχεται σήμερα ως επίτιμη δημότη, συνδέοντάς με έτσι με την ιστορία και την παράδοσή της, αλλά και το μέλλον της, ένα μέλλον που πιστεύω ακράδαντα ότι θα είναι ζωντανό και ακμαίο σε όλους τους τομείς”. Αυτό τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στην εκδήλωση επίδοσης της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για την ανακήρυξή της ως επίτιμου δημότη απόψε στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης.

Η Πρόεδρος εξέφρασε τη χαρά και τη συγκίνησή της που βρέθηκε “στην πρώτη ελληνική πόλη που παραδόθηκε στα χέρια των Ελλήνων” και “συγκεντρώθηκαν οι ηγετικές μορφές της Επανάστασης του 1821”, των οποίων τα ιδανικά “κάρπισαν ποτισμένα με το αίμα τους, μας καθοδηγούν ως σήμερα” και “οι ισχυρές αρχές και αξίες που τους ενέπνευσαν, μας δεσμεύουν εσαεί”. Αφού κατέγραψε την μακραίωνη ιστορία της Καλαμάτας, υπενθύμισε πως ήταν “η Μασσαλία του Μωριά”και σημείωσε πως “είναι μια εξωστρεφής πόλη, ικανή να συνδέσει την παράδοσή της με τη σημερινή της φυσιογνωμία και να προσβλέψει σε ένα μέλλον γόνιμο, μέλλον καινοτομίας, ανάπτυξης και προόδου”.

Στην προσφώνησή του ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος σημείωσε ότι η Κ. Σακελλαροπούλου είναι η πρώτη γυναίκα που εξελέγη στο κορυφαίο πολιτειακό αξίωμα, γεγονός που σηματοδοτεί την Ελλάδα των αξιών. Εξάροντας την προσωπικότητα και την προσφορά της, επεσήμανε στο πρόσωπο της Προέδρου το σεβασμό και την αναγνώριση στους ανθρώπους που υπηρετούν αυτές τις αξίες, την παιδεία και τον πολιτισμό, που συμβάλλουν στην αδέκαστη απονομή δικαιοσύνης, που λειτουργούν με ανθρωπιά.

Αφού ευχήθηκε ο εφιάλτης του πολέμου στην Ουκρανία να σταματήσει το ταχύτερο και αναφέρθηκε στην ενεργειακή κρίση που πλήττει την πατρίδα μας, στάθηκε στην ενότητα του ελληνικού λαού, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Πρόεδρος θα συνεχίσει να υπηρετεί την ενότητα, που με αυτή οι Ελληνες ξεπέρασαν δυσκολίες και βγήκαν νικητές.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας Δημήτρης Πολίτης διάβασε την απόφαση του Σώματος για την ανακήρυξη της Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου ως επίτιμη δημότη.

Ο δήμαρχος παρέδωσε στην Πρόεδρο την απόφαση του Συμβουλίου, την Προειδοποίηση προς τας Ευρωπαϊκάς Αυλάς και το κλειδί της πόλης.

Στην αντιφώνησή της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ανέφερε:

“Κύριε δήμαρχε,

Είναι μεγάλη η χαρά και η συγκίνησή μου που βρίσκομαι σήμερα εδώ, στην ιστορική Καλαμάτα, την επέτειο της απελευθέρωσής της από τον οθωμανικό ζυγό. Στην πρώτη ελληνική πόλη που παραδόθηκε στα χέρια των Ελλήνων, στον τόπο όπου συγκεντρώθηκαν οι ηγετικές μορφές της Επανάστασης του 1821 για να διατρανώσουν προς τις μεγάλες δυνάμεις «απεφασίσαμεν, εν ενί λόγω, ή να ελευθερωθώμεν, ή να αποθάνωμεν». Τα ιδανικά τους, που κάρπισαν ποτισμένα με το αίμα τους, μας καθοδηγούν ως σήμερα. Οι αγώνες τους για ελευθερία, ανεξαρτησία, αυτοδιάθεση, διεκδίκηση μιας κρατικής εξουσίας νομιμοποιημένης από την εθνική βούληση και ελεγχόμενης από τους νόμους, παραμένουν ένα ιστορικό μάθημα μέγιστης σημασίας στην ρευστή, επικίνδυνη και δυσερμήνευτη εποχή μας. Οι ισχυρές αρχές και αξίες που τους ενέπνευσαν, μας δεσμεύουν εσαεί.

Η Καλαμάτα, ωστόσο, δεν αναδύθηκε στην ιστορία τις παραμονές της Επανάστασης του 1821. Είναι αι «ζαθέαι Φηραί» του Ομήρου, πτολίεθρον «εγγύς αλός». Είναι οι Φαραί που μνημονεύει ο Παυσανίας στα «Μεσσηνιακά» του, κοντά στο άλσος του Καρνείου Απόλλωνος. Μικρό πόλισμα-φρούριο στα βυζαντινά χρόνια, θα πέσει στα χέρια των Φράγκων μετά την τέταρτη σταυροφορία και θα γίνει η αγαπημένη πόλη του Γουλιέλμου του Βιλλεαρδουίνου. Θα περάσει από Σλάβους, Έλληνες, Ναβαρέζους ιππότες, Βενετούς και, για πενήντα περίπου χρόνια, από το 1410 ως το 1459, θα τελεί υπό την ηγεμονία των Παλαιολόγων του Μυστρά. Οι Οθωμανοί, στους οποίους θα περιέλθει η πόλη το 1715, θα μείνουν εδώ λίγο παραπάνω από 100 χρόνια, αφού η 23η Μαρτίου 1821 θα σημάνει την αποτίναξη της«βδελυράς τυραννίας» τους και θα αφυπνίσει εθνικά όλη την Πελοπόννησο. Απελευθερωμένη πια, η Καλαμάτα θα δεχτεί πολλούς ξένους περιηγητές που θα περιγράψουν με λυρισμό την ομορφιά του τοπίου, τις ασημιές αποχρώσεις του μεσσηνιακού κάμπου, τους λόφους «που αναπτύσσονται και εκτείνονται ευάρεστα κατά μήκος της θάλασσας, σκεπασμένοι με καταπράσινη βλάστηση και ρυάκια με διαυγές και καθαρό νερό», όπως γράφει ο ελληνιστής Ζακ Μανζάρ, ο οποίος, το 1828, ακολούθησε το γαλλικό εκστρατευτικό σώμα του στρατηγού Μαιζόν. Μέσα στις δεκαετίες, η περιοχή θα αρχίσει να αναπτύσσεται χάρη στο λάδι, το μετάξι, τη σταφίδα και κυρίως χάρη στο δαιμόνιο εμπορικό πνεύμα των κατοίκων της. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρεσβευτής της Μεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα σερ Τόμας Γουάιζ, που επισκέφθηκε την Καλαμάτα το 1858 και δημοσίευσε αργότερα τις εντυπώσεις του στο βιβλίο «Μια εξόρμηση στην Πελοπόννησο», δεν θα εκθειάσει μόνο τα «κρουστά» και «λαμπερόχρωμα» υφάσματα που παράγονταν στη Μονή των Καλογραιών, χάρη στο ανόθευτο, χωρίς ανάμειξη βάμβακος ή άλλου υλικού, μετάξι τους, όπως γράφει, αλλά και τα ωραία κτίρια που οικοδομούνται, το ένα μετά το άλλο, στην πόλη. «Η Καλαμάτα δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από την Αθήνα, σε σχέδια και τεχνίτες», διαβάζουμε.

Στα νεώτερα χρόνια, άλλοτε ως «Μασσαλία του Μωριά» χάρη στο πολυσύχναστο λιμάνι της, πέμπτο σημαντικότερο στην Ελλάδα στις αρχές του 20ου αιώνα, άλλοτε ως πολύκλαδος πολιτιστικός ιστός με σημαντικούς δημοτικούς φορείς πολιτισμού και διεθνούς εμβέλειας φεστιβάλ και εκδηλώσεις, η Καλαμάτα είναι μια εξωστρεφής πόλη, ικανή να συνδέσει την παράδοσή της με τη σημερινή της φυσιογνωμία και να προσβλέψει σε ένα μέλλον γόνιμο, μέλλον καινοτομίας, ανάπτυξης και προόδου. Με ιδιαίτερη ικανοποίηση παρακολούθησα τις δράσεις της πόλης με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση, μέσα από τις οποίες υποδείξατε με ποιους τρόπους, πέρα από τη μνημείωσή του, ένα κορυφαίο γεγονός της ιστορίας μας μπορεί να εμψυχώσει τη ζωή του παρόντος. Με ακόμη μεγαλύτερη ικανοποίηση παρακολουθώ την κινητοποίηση του Δήμου Καλαμάτας για την αντιμετώπιση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής και τον προσανατολισμό της δημοτικής αρχής προς τη μείωση των ενεργειακών καταναλώσεων τόσο στον ηλεκτροφωτισμό όσο και στις μονάδες θέρμανσης σε όλα τα δημοτικά κτίρια και τις σχολικές μονάδες, όπως και προς την προώθηση της ηλεκτροκίνησης.

Η Καλαμάτα είναι μια πόλη που κατόρθωσε να επουλώσει τα τραύματα του καταστροφικού σεισμού του 1986 και να γίνει πιο όμορφη από πριν. Μια πόλη, που όπως παρατήρησα σε πρόσφατη επίσκεψή μου, μεριμνά για την ποιότητα ζωής των δημοτών της με έργα που αποσκοπούν στην ενίσχυση των υποδομών, στη βελτίωση της καθημερινότητας, στη δημιουργία κοινωνικών δομών για την υποστήριξη ηλικιωμένων, αστέγων, απόρων, γυναικών θυμάτων βίας. Μια πόλη που με υποδέχεται σήμερα ως επίτιμη δημότη, συνδέοντάς με έτσι με την ιστορία και την παράδοσή της, αλλά και το μέλλον της, ένα μέλλον που πιστεύω ακράδαντα ότι θα είναι ζωντανό και ακμαίο σε όλους τους τομείς.

Είναι μεγάλη η τιμή που μου επιφυλάξατε σήμερα, κύριε δήμαρχε, αγαπητοί μου συνδημότες. Σας ευχαριστώ και σας εύχομαι έμπνευση και δύναμη”.

Στην εκδήλωση παρέστησαν οι μητροπολίτες Μεσσηνίας Χρυσόστομος και Μάνης Χρυσόστομος, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος, οι βουλευτές Γιάννης Λαμπρόπουλος, Μίλτος Χρυσομάλλης, Περικλής Μαντάς και Αλέξης Χαρίτσης, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, δήμαρχοι της Μεσσηνίας, αντιπεριφερειάρχες, εκπρόσωποι αρχών και φορέων και οι περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER