Πέμπτη, 14 Απριλίου 2022 21:08

Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Καλαμάτας: Διαπιστώσεις ελλείψεων στην πυροπροστασία

Γράφτηκε από τον
Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Καλαμάτας: Διαπιστώσεις ελλείψεων στην πυροπροστασία

 

Τα προβλήματα σε δασικούς δρόμους που είναι κλειστοί από κατολισθήσεις και πυκνή βλάστηση επεσήμανε χθες ο δασάρχης Καλαμάτας Σπύρος Κατσίποδας, στο Συντονιστικό Τοπικό Όργανο (ΣΤΟ) του δήμου της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, ενόψει της φετινής αντιπυρικής περιόδου.

Ο δασάρχης ενημέρωσε ότι έχουν ζητήσει φορτωτή από την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας για να δώσουν πρόσβαση σε καίρια σημεία του δασικού δικτύου, ενώ ζήτησε να στελεχωθεί το κρίσιμο πυροφυλάκιο στον Αγιο Παντελεήμονα. Ζήτησε, επίσης, να υπάρξει μέριμνα και να ενεργοποιηθούν οι πρόεδροι για τα πολλά μπάζα στους δρόμους.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος παρατήρησε ότι φέτος ο δήμος θα προσλάβει 20 περισσότερους πυροφύλακες (60 από 40), ενημέρωσε πως από νωρίς θα φύγουν και πάλι τα πυροσβεστικά οχήματα για τα χωριά, επεσήμανε ότι ο δήμος αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη πυροσβεστική δύναμη στο νομό και κατέληξε: “Υπάρχει συνεργασία με την Πυροσβεστική, τους εθελοντές, τους προέδρους και τους κατοίκους των χωριών. Η πρόληψη είναι το καλύτερο μέσο αντιμετώπισης. Να είμαστε όλοι προσεκτικοί, και κάνω έκκληση και στους συμπολίτες μας, να προσέχουν καθώς αρκεί μια σπίθα για να φέρει την καταστροφή”.

Ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Μεσσηνίας - πύραρχος Ανδρέας Καπουράλος επεσήμανε την άριστη συνεργασία Πυροσβεστικής και δήμου κι ενημέρωσε ότι μέχρι τις 15 του μήνα οι επιτροπές της υπηρεσίας για τους σκουπιδότοπους θα έχουν ολοκληρώσει το έργο τους.

Ο εκπρόσωπος της Π.Υ. Καλαμάτας ζήτησε να απομακρυνθούν τα απορρίμματα από επικίνδυνα μέρη, όπως είναι στον ποταμό Αρι κοντά στον καταυλισμό Ρομά.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιάννης Ζαφειρόπουλος ζήτησε να αυξηθεί το ποσό της ΣΑΤΑ για δράσεις πολιτικής προστασίας στο δήμο, “γιατί καλύτερα να τα δίνουμε στην πρόληψη παρά στην καταστολή”.

Ο εκπρόσωπος της 120 ΠΕΑ ενημέρωσε ότι αρχές Ιουνίου θα βρίσκονται στο Αεροδρόμιο Καλαμάτας 3 PZL κι ένα μισθωμένο πυροσβεστικό αεροσκάφος.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για τους καθαρισμούς οικοπέδων μέσα στον οικιστικό ιστό και για τα πρόστιμα που προβλέπονται με τη νέα πυροσβεστική διάταξη.

Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με τοποθετήσεις εκπροσώπων αρχών, υπηρεσιών, εθελοντικών οργανώσεων και προέδρων κοινοτήτων.

Γ.Σ.


NEWSLETTER