Τρίτη, 26 Απριλίου 2022 17:17

Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας: Πέρασε η μελέτη κυκλοφοριακών ρυθμίσεων για τις αστικές αναπλάσεις (βίντεο)

Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας: Πέρασε η μελέτη κυκλοφοριακών ρυθμίσεων για τις αστικές αναπλάσεις (βίντεο)

Με τις ψήφους των συμβούλων της παράταξης “Καλαμάτα Τόπος Ζωής” Τόνιας Κουζή και Γιώργου Λαζαρίδη πέρασε στο Δημοτικό Συμβούλιο, η έγκριση της μελέτης κυκλοφοριακών ρυθμίσεων για τις αστικές αναπλάσεις και την αναβάθμιση του κεντρικού τομέα Καλαμάτας, σήμερα το μεσημέρι, σε κατεπείγουσα συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη.

Η μελέτη εγκρίθηκε με 22 ψήφους υπέρ (μαζί με αυτήν του προέδρου της κοινότητας Παναγιώτη Λύρα), ενώ την καταψήφισαν 13 σύμβουλοι των μειοψηφιών, επιμένοντας στις αντιδράσεις που είχαν εκφράσει εξαρχής, κυρίως λόγω της έλλειψης κυκλοφοριακής μελέτης.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο δήμος έχει υποβάλει πρόταση στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για ολοκληρωμένες παρεμβάσεις αστικών αναπλάσεων και αναβάθμισης του κεντρικού τομέα της πόλης προϋπολογισμού 9.422.919,20 ευρώ, με στόχο να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Για την αξιολόγηση και την έγκριση της πρότασης ακολουθούνται fast track διαδικασίες.

Στην εισήγησή του ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος έκανε λόγο για ενοποίηση των αναπλάσεων της πόλης, για έργο 9,5 εκ. ευρώ που θα δώσει οικονομική και αναπτυξιακή υπεραξία.

Μίλησε για ασφυκτικά χρονικά περιθώρια, για επιλογή του δύσκολου δρόμου από τη δημοτική αρχή να διεκδικήσει το έργο και τα χρήματα και για δυνατότητα αλλαγών και βελτιώσεων εντός του έργου. Αναγνώρισε λάθη και αβλεψίες, υποστηρίζοντας πως δεν βάζει τον εγωισμό πάνω από το συμφέρον της πόλης και ζήτησε από τις μειοψηφίες να δουν το δάσος και όχι το δέντρο.

Επικεφαλής και σύμβουλοι των μειοψηφιών (Βασίλης Κοσμόπουλος, Βασίλης Τζαμουράνης. Μαρία Οικονομάκου και άλλοι) επέκριναν τον δήμαρχο για δηλώσεις του περί μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων από την πλευρά τους, καυτηρίασαν την έλλειψη κυκλοφοριακής μελέτης, εξέφρασαν προβληματισμούς για τις θέσεις στάθμευσης που χάνονται και δεν αναπληρώνονται, για επικινδυνότητα σε στροφές που οδόστρωμα και πεζοδρόμια βρίσκονται στο ίδιο ύψος, για εκτεταμένη χρησιμοποίηση κυβολίθων, για την απουσία διαβούλευσης, πρότασης για αναδιαρρύθμιση των μέσων συγκοινωνίας και πρόβλεψης για ελεγχόμενη στάθμευση.

Ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Δημήτρης Οικονομάκος επέκρινε την έλλειψη σχεδιασμού για “το τι θέλουμε να κάνουμε στην πόλη”, για το γεγονός ότι εργολάβοι και μελετητές αποφασίζουν για τις προτεραιότητες των έργων και χαρακτήρισε ψεύτικο το δίλημμα για τα 9,5 εκ. ευρώ του προγράμματος που θα πάρει ή θα χάσει ο δήμος, εκτιμώντας πως δεν θα υπάρξει ουσιαστική βελτίωση στην πόλη και τις υποδομές της.

Η επικεφαλής της παράταξης “Καλαμάτα Τόπος Ζωής” Τόνια Κουζή, παρά τις επιφυλάξεις που εξέφρασε και για την υποτίμηση της συμμετοχής των μειοψηφιών, είπε ότι είναι ένα έργο που δεν αποτελεί πρόβλημα και πως δεν μπορεί να μην υπερψηφίσει την ενοποίηση των αναπλάσεων.

Μελετητές που παρέστησαν (Χρήστος Καρολεμέας και άλλοι) ζήτησαν συγγνώμη για τα λάθη, είπε ότι διορθώθηκαν και πως έλαβαν υπόψη τους σχόλια εκπροσώπων των μειοψηφιών και μίλησε για προτεραιότητα στην προσβασιμότητα πεζών και ατόμων με κινητικά και προβλήματα όρασης, ενώ ανέφερε πως προβλέπονται οι περισσότερες δυνατές θέσεις στάθμευσης, σωστά διαμορφωμένες.

ΔΙΟΡΘΩΘΗΚΑΝ ΛΑΘΗ ΣΕ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΨΑΡΩΝ

Στην εισήγηση αναφέρεται ότι “μετά από νέα συνεδρίαση της Κοινότητας Καλαμάτας και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, την Δευτέρα 18-04-2022 συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο” κι επισημαίνεται: Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, εκφράστηκαν επιφυλάξεις αλλά και διαφωνίες για κάποια από τα τμήματα των παρεμβάσεων (π.χ. τροποποιήσεις σε οδούς Μακεδονίας και Ψαρών) και διαπιστώθηκαν ορισμένες αναντιστοιχίες σε συγκεκριμένα τμήματα μεταξύ των οριζοντιογραφικών απεικονίσεων και των σχεδίων διατομών. Εξαιτίας των παραπάνω, έγιναν διορθώσεις και ενσωματώθηκαν προτάσεις στην κυκλοφοριακή μελέτη, οι οποίες αφορούν τις διατομές και τις οδούς Μακεδονίας και Ψαρών, οπότε και εστάλη επικαιροποιημένη κυκλοφοριακή μελέτη.

Συνοπτικά, όπως αναφέρεται και στην κυκλοφοριακή μελέτη, τα γενικά χαρακτηριστικά της παρέμβασης περιλαμβάνουν τη δημιουργία προσπελάσιμων και ασφαλών πεζοδρομίων επαρκούς πλάτους και εξασφάλιση προσβασιμότητας σε εμποδιζόμενα άτομα ΑμεΑ (ράμπες και επαρκές πλάτος διέλευσης) και άτομα με δυσκολία στην όραση (όδευση τυφλών). Επίσης, προτείνεται η δημιουργία οργανωμένων ζωνών στάθμευσης κατά μήκος των οδών. Ανά συγκεκριμένο αριθμό θέσεων (5 έως 7 θέσεις) προβλέπεται η κατασκευή χώρου πρασίνου, ο οποίος αποτελεί διαπλάτυνση του πεζοδρομίου και βρίσκεται στην ίδια στάθμη με αυτό. Περιλαμβάνει καθιστικό και αποτελεί ένα σκιασμένο χώρο στάσης. Με τον τρόπο αυτό οι θέσεις στάθμευσης εναλλάσσονται με νησίδες πρασίνου και αποφεύγεται η δημιουργία μεγάλου μήκους σειρών σταθμευμένων οχημάτων κατά μήκος των οδών”.

ΟΙ ΟΔΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ

Οι οδοί παρέμβασης είναι: Κλαδά, μεταξύ Αθηνών και Αρτέμιδος. Φραντζή. Αριστοδήμου, μεταξύ Καίσαρη και Βασιλ. Κωνσταντίνου. Πολυχάρους, μεταξύ Αναγνωσταρά και Αριστοδήμου. Κ. Γεωργούλη, μεταξύ Αριστομένους και Αριστοδήμου. Βασιλ. Ολγας και Βασιλ. Σοφίας, μεταξύ Αριστομένους και Αριστοδήμου. Βαλαωρίτου, μεταξύ Ανδρέα Σκια και Αριστομένους. Ανδρέα Σκια, μεταξύ Βασιλ. Γεωργίου και Βαλαωρίτου. Ψαρών, μεταξύ Ξενοφώντος και Μακεδονίας. Μακεδονίας, μεταξύ Αριστομένους και Νέδοντος. Δ. Παπαδοπούλου, μεταξύ Αναγνωσταρά και Αριστοδήμου. Λυκούργου Σκια, μεταξύ Αριστοδήμου και Κανάρη. Σιδηροδρομικού Σταθμού. Γιατράκου, Χρυσάνθου Παγώνη, Μητροπέτροβα και Αντωνοπούλου. Κεφάλα. Νέδοντος, μεταξύ Κεφάλα και Κροντήρη.

* Να υπενθυμίσουμε ότι τη Μεγάλη Δευτέρα σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, η έγκριση της μελέτης κυκλοφοριακών ρυθμίσεων για το έργο των αστικών αναπλάσεων σε κεντρικά σημεία της πόλης πέρασε με την ψήφο του προέδρου της Κοινότητας Καλαμάτας Παναγιώτη Λύρα. H απόφαση, όμως, δεν ήταν έγκυρη, καθώς, σύμφωνα με το νόμο, μαζί με την ψήφο του προέδρου της κοινότητας απαιτούνται 22 θετικές ψήφοι, σε Δημοτικό Συμβούλιο με 41 μέλη. Η μελέτη “εγκρίθηκε” με 21 ψήφους υπέρ (και με αυτήν του Π. Λύρα) και 13 κατά, των μειοψηφιών, (8 σύμβουλοι των μειοψηφιών απουσίαζαν).

Γ.Σ.