Σάββατο, 29 Ιουνίου 2013 12:45

Αγρια κόντρα Νίκα με τις μειοψηφίες

Αγρια κόντρα Νίκα με τις μειοψηφίες

 

Στον αέρα τινάχτηκε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας -η οποία συνεχιζόταν μιάμιση ώρα μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή-, μετά από οξύτατη αντιπαράθεση του δημάρχου Παναγιώτη Νίκα με τις μειοψηφίες του Σώματος.

 

Την αφορμή έδωσε ο προταθείς οργανισμός εσωτερικής υπηρεσίας του Φορέα Κοινωνικής Προστασίας και Αθλητισμού, θέμα το οποίο, από νωρίς, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Θόδωρος Μπρεδήμας, είχε ζητήσει να αναβληθεί η συζήτησή του, προκειμένου να προλάβουν οι μειοψηφίες να μελετήσουν τον προταθέντα ΟΕΥ.

 

Οπως καταγγέλλουν μάλιστα οι επικεφαλής, της μείζονος μειοψηφίας Θόδωρος Μπρεδήμας και του "Δικτύου Ενεργών Δημοτών" Σταμάτης Μπεχράκης, ο δήμαρχος εξαιρετικά εκνευρισμένος απαίτησε από τις μειοψηφίες να εγκαταλείψουν την αίθουσα συνεδριάσεων:

 

«Να φύγετε από εδώ, να πάτε έξω» φέρεται ότι είπε ο Π. Νίκας, όταν ζητήθηκε να δευτερολογήσουν οι μειοψηφίες -κάτι που δεν έγινε, αφού ακολούθησε εσπευσμένη ψηφοφορία και το Σώμα συνέχισε με άλλα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

 

Νωρίτερα, ο Θ. Μπρεδήμας -λίγο πριν την έναρξη της συζήτησης του επίμαχου θέματος, αρκετή ώρα μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης- είχε επαναλάβει το αίτημα περί αναβολής. Κι ενώ ο δήμαρχος -όπως κατήγγειλαν χθες οι δύο επικεφαλής- φάνηκε να αποδέχεται την πρόταση, ζητώντας «απλώς να ενημερώσει», στη συνέχεια η δημοτική πλειοψηφία ενέκρινε τη συζήτηση του θέματος.

 

«ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ»

 

Οι βασικές ενστάσεις που διατυπώθηκαν στη διάρκεια της συζήτησης αφορούσαν, κυρίως, το γεγονός ότι στον ΟΕΥ του Φορέα Κοινωνικής Προστασίας και Αθλητισμού του δήμου δεν προβλέπεται ξεχωριστή διεύθυνση για τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, οι οποίοι ορίζονται μόνο ως τμήματα της Διεύθυνσης Διοίκησης, Προγραμματισμού και Οργάνωσης.

 

Στο συγκεκριμένο ζήτημα οι Θ. Μπρεδήμας και Στ. Μπεχράκης φαίνεται να υιοθετούν τη θέση των εργαζομένων στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, ότι αν και αποτελούν το 71,7% του προσωπικού δεν αποτελούν διεύθυνση -κατά παράβαση, όπως υποστηρίζουν, της οδηγίας του υπουργείου Εσωτερικών περί σύστασης Διεύθυνσης Προσχολικής Αγωγής.

 

Οι εργαζόμενοι, επιπλέον, υποστηρίζουν ότι η μεθόδευση αυτή επιχειρείται από τη δημοτική αρχή προκειμένου να μπορέσει να τοποθετήσει στη θέση προϊσταμένου της Διεύθυνσης Διοίκησης, Προγραμματισμού και Οργάνωσης άτομο «από κλάδο άσχετο με το γνωστικό αντικείμενο των παιδικών σταθμών και συγκεκριμένα από ΠΕ κοινωνιολόγο».

 

Οπως μάλιστα ισχυρίζονται, «αποτελεί φωτογραφική ρύθμιση για συγκεκριμένη υπάλληλο, που σήμερα υπηρετεί σε προσωρινή θέση και στην οποία έχει γίνει ανάθεση καθηκόντων από την διοίκηση, σε θέση προϊσταμένης» -άποψη που υποστήριξε και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας.

 

Προσθέτουν παράλληλα ότι ως προϊστάμενος μπορεί, σύμφωνα με το νόμο, να τοποθετηθεί υπάλληλος από κλάδους που μπορούν να εργαστούν στη συγκεκριμένη οργανική μονάδα (ΠΕ Νηπιαγωγών, ΤΕ Βρεφονηπιοκομίας ή ΤΕ Νηπιαγωγών ή ΤΕ Προσχολικής Αγωγής).

 

«ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΚΟ»

 

Για «πραξικοπηματική» ενέργεια του δημάρχου Καλαμάτας Π. Νίκα και του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρη Πολίτη μίλησε χθες το μεσημέρι ο Θ. Μπρεδήμας, καταγγέλλοντας ότι δεν επέτρεψε δευτερολογία στους επικεφαλής των συνδυασμών της μειοψηφίας του Σώματος.

 

«Προχώρησε πραξικοπηματικά στην συζήτηση των υπόλοιπων θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, παρά το γεγονός ότι είχε περάσει τόσο η τρίωρη συζήτηση, όσο και η παράταση της μιας ώρας που προβλέπει ο κανονισμός, τον οποίον κατάφωρα παραβίασε» δήλωσε για τον δήμαρχο ο επικεφαλής της μείζονος μειοψη-

 

φίας.

 

Ο Θ. Μπρεδήμας υποστήριξε ότι ουσιαστικά ο δήμαρχος «κατάργησε τον πρόεδρο», ενώ στρεφόμενος εναντίον του Δ. Πολίτη δήλωσε ότι ο πρόεδρος απλώς «υπάκουσε στην ''καισαρική διαταγή'' του δημάρχου», για τον οποίο κατήγγειλε ότι λειτούργησε «με αυταρχικό και αντιδημοκρατικό τρόπο, εκμεταλλευόμενος την αριθμητική υπεροχή των συμβούλων της πλειοψηφίας και διακόπτοντας συνεχώς τους συμβούλους των μειοψηφιών».

 

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας πρόσθεσε ότι επιφυλάσσεται να προβεί «στην άσκηση των υπό των νόμων προβλεπόμενων ενδίκων μέσων για να ακυρωθεί η συγκεκριμένη απόφαση, που αφορά στην πραξικοπηματική και παράνομη ψήφιση του ΟΕΥ».

 

«ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ»

 

Για «εξαπάτηση του Σώματος» και «σχέδιο απαξίωσης των μειοψηφιών» εκ μέρους του δημάρχου μίλησε από την πλευρά του ο Στ. Μπεχράκης.

 

Ο ΟΕΥ του Φορέα Κοινωνικής Προστασίας και Αθλητισμού «ψηφίστηκε με δικτατορικό τρόπο στη 1.30 το πρωί της Παρασκευής από τη φιλομνημονιακή δημοτική αρχή Καλαμάτας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του "Δικτύου Ενεργών Πολιτών".

 

Οπως υποστήριξε, η μη πρόβλεψη στο οργανισμό Διεύθυνσης Προσχολικής Αγωγής θα έχει ως συνέπεια «την απαξίωση των βρεφονηπιακών σταθμών, την υποβάθμιση του προσωπικού και μικρότερο αριθμό υπαλλήλων σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες».

 

Δήλωσε δε χαρακτηριστικά ότι «ο σχεδιασμός της δημοτικής αρχής φθάνει σε ''γκρι'' όρια για τη δημόσια διοίκηση, μεταφέροντας σε τοπικό επίπεδο τον κομματικό εναγκαλισμό του κεντρικού κράτους, ''κατ’ εικόνα και ομοίωσιν'' στην τοπική αυτοδιοίκηση, όσον αφορά σε φωτογραφικές διατάξεις για το πρόσωπο του διευθυντή στη Διεύθυνση ''Φρανκενστάιν'' που περιλαμβάνει ετερόκλητους τομείς, όπως αθλητισμό, ΚΑΠΗ και προσχολική αγωγή».