Τρίτη, 02 Ιουλίου 2013 09:40

Δημαρχοκεντρικό μοντέλο στην Καλαμάτα κατήγγειλαν Φωτέας και Γκλεγκλές

Γράφτηκε από τον
Δημαρχοκεντρικό μοντέλο στην Καλαμάτα κατήγγειλαν Φωτέας και Γκλεγκλές

 Στο Δήμο Καλαμάτας, «η πλειοψηφία ενεργεί και ακολουθεί ένα δημαρχοκεντρικό μοντέλο εξουσίας και δρα χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό και ιεράρχηση». Αυτό επισήμαναν -σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χθες το μεσημέρι στο Δημαρχείο, ο Νίκος Φωτέας, επικεφαλής του συνδυασμού «Πρωτοπορία» της ελάσσονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου και ο σύμβουλος Γιάννης Γκλεγκλές -γραμματέας του Σώματος, που παραιτήθηκε μεταναστεύοντας στον Παναμά. Παρών ήταν και ο επιλαχών Στράτης Κελλαράκος (φωτό δεξιά), που θα καταλάβει τη θέση του παραιτηθέντα.

 

 «Πιστεύουμε ότι έχουμε σταθεί δημιουργικά απέναντι στα προβλήματα της πόλης μας, αποφεύγοντας τις ακραίες φωνές και τους υψηλούς τόνους που υπαγορεύονται από τα στενά κομματικά πλαίσια και μικροπολιτικά συμφέροντα» επισήμανε από την πλευρά του ο Ν. Φωτέας.

 Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης έδωσε, στη συνέχεια, τον λόγο στο Γιάννη Γκλεγκλέ για τον απολογισμό του έργου της «Πρωτοπορίας» στο Δημοτικό Συμβούλιο, τα 2,5 τελευταία χρόνια -«τιμής ένεκεν», όπως είπε στον συνεργάτη του που υποχρεώνεται να εγκαταλείψει την πατρίδα του.

 «ΜΕΓΑΛΟΪΔΕΑΤΙΣΜΟΙ»

 Για δημαρχοκεντρικό μοντέλο εξουσίας που δρα χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό και ιεράρχηση, μπλοκάροντας τις δημιουργικές δυνατότητες της μειοψηφίας αλλά ακόμα και της πλειοψηφίας, μίλησε ο Γ. Γκλεγκλές, αναφέροντας ότι καμία από τις προτάσεις που έγιναν από την «Πρωτοπορία» -ή άλλον συνδυασμό της μειοψηφίας- δεν έτυχαν της προσοχής της δημοτική αρχής.«Φθάσαμε στην παγκόσμια πρωτοτυπία να ζητάει η δημοτική αρχή την ακύρωση του σχεδίου πόλης που η ίδια εκπόνησε και ψήφισε» επισήμανε ο παραιτηθείς δημοτικός σύμβουλος μιλώντας για αδυναμίες και λάθη που αν και έγκαιρα είχαν επισημανθεί από τον συνδυασμό του, δεν υπήρξε από τη δημοτική αρχή μέριμνα για διορθωτικές κινήσεις:

«Διαπιστώσαμε στην πορεία ότι πρωταρχικό μέλημα του δημάρχου ήταν να μπει στο ΓΠΣ η θέση του νέου δημαρχείου και του νέου λιμανιού, στοιχεία μεγαλοϊδεατισμού, αδιαφορώντας για τα προβλήματα που τελικά δημιούργησε στους κατοίκους της πόλης».

 ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ

Ο Γ. Γκλεγκλές επέκρινε με σφοδρότητα την ανυπαρξία πολιτικής για τη διαχείριση των απορριμμάτων από τη δημοτική αρχή -«τελικά κατέληξε σε σκουπιδοεργολάβους χωρίς να την ενδιαφέρει πού καταλήγουν τα απορρίμματα του δήμου» είπε, θυμίζοντας νωρίτερα:

«Είμαστε οι πρώτοι που αποδομήσαμε και καταγγείλαμε την τότε προτεινόμενη από το δήμαρχο ''επαναστατική λύση'' Σούκου. Λοιδορηθήκαμε γι’ αυτή μας τη στάση, αλλά η πορεία των γεγονότων μας δικαίωσε» παρατήρησε, ενώ καταδικαστικός υπήρξε και για το «πείραμα RAM» -όπως αποκάλεσε τη μέθοδο- «το οποίο έχει φορτώσει τη Μαραθόλακκα με χιλιάδες σκουπιδοδέματα, που επιβαρύνουν και μολύνουν ανεπανόρθωτα τον ορεινό όγκο του Ταϋγέτου και όχι μόνο».

 ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ

 Για αποσπασματικά έργα, χωρίς κεντρικό σχεδιασμό, μίλησε στη συνέχεια ο Γ. Γκλεγκλές -«δεν μπορούμε να επικροτήσουμε τις άναρχες επιλογές της δημοτικής αρχής που καθοδηγούνται από τη φιλοσοφία έργων βιτρίνας του δημάρχου» σημείωσε χαρακτηριστικά.

 «Φαίνεται ότι φιλοσοφία του δημάρχου είναι η αποδόμηση ή το ''καπέλωμα'' έργων προκατόχων του» παρατήρησε ο παραιτηθείς δημοτικός σύμβουλος, που αναφέρθηκε ειδικότερα στο έργο της κεντρικής πλατείας, αλλά και των πεζοδρόμων, όπως και στην πρόσφατη πρόταση μονοδρόμησης της Φαρών.

Υπενθύμισε, παράλληλα, ότι η «Πρωτοπορία» είχε προτείνει «να μοιραστούν οι πόροι που διατέθηκαν για την ''ανάπλαση'' της πλατείας σε ανάλογα έργα σε υποβαθμισμένες περιοχές της πόλης, όπως στη Φυτειά, τον Αγιο Σίδερη, την περιοχή της Ράχης».

 Επέκρινε επίσης την προτεινόμενη ανάπλαση της παραλιακής ζώνης -«η μελέτη μας βρίσκει αντίθετους, ακόμα ένα σιντριβάνι 50 μέτρα από τη θάλασσα» παρατήρησε, «αντί για ένα ενιαίο σχέδιο ανάπλασης που να περιλαμβάνει και τις κατασκευές των επιχειρηματιών της παραλίας».

«ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΔΙΟ»

Επικριτικά στάθηκε επίσης ο Γ. Γκλεγκλές στις κυκλοφοριακές παρεμβάσεις της δημοτικής αρχής, στην προχειρότητα -όπως είπε- που έχει επιδειχθεί στο θέμα του ποδηλατόδρομου, στην απραξία για την αναβάθμιση της ΚΑΚ, αλλά και την εν γένει αδιάφορη -όπως κατήγγειλε- στάση της δημοτικής αρχής απέναντι στις Δημοτικές Ενότητες.

 Ο ίδιος χαρακτήρισε το Μέγαρο Χορού ως «το πιο τρανταχτό παράδειγμα έλλειψης σχεδιασμού και πρόβλεψης, φτάσαμε στο σημείο να μην μπορούμε να διαχειριστούμε τη λειτουργία του και όχι μόνο όσον αφορά το κόστος» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Γ. Γκλεγκλές, εξ άλλου, επέκρινε με δριμύτητα την θεώρηση της δημοτικής αρχής ως προς τα θέματα του τουρισμού. «Απλά δεν υπάρχει σχέδιο. Κάθε χρόνο, ό,τι προκύψει. Αν προκύψει κάτι θετικό, τρέχει η δημοτική αρχή να πάρει τα εύσημα. Σε αντίθετη, περίπτωση σιγή ιχθύος» σημείωσε.

ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

Καταλήγοντας, ο παραιτηθείς δημοτικός σύμβουλος εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να υπάρξει απομάκρυνση των αυτοδιοικητικών από τα «κομματικά μαντριά» -όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, «πρέπει επιτέλους να μπορούμε να ακούμε και να αξιολογούμε προτάσεις από όπου και αν προέρχονται. Και αυτό ισχύει και στη δημοτική, αλλά και τη κεντρική πολιτική σκηνή». Νωρίτερα, ο επικεφαλής της «Πρωτοπορίας» Νίκος Φωτέας είχε εκφράσει ευχαριστίες στον Γ. Γκλεγκλέ για τη συνεργασία του, εκφράζοντας παράλληλα την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι η οικονομική κρίση στη χώρα μας υποχρεώνει τον συνεργάτη του να μεταναστεύσει οικογενειακώς. «Το πολιτικό σύστημα αδυνατεί, ακόμα και τώρα, να αντιληφθεί ότι η πατρίδα μας απογυμνώνεται από το πιο δυναμικό και παραγωγικό της κομμάτι, οδηγώντας χιλιάδες Ελληνες στη μετανάστευση» σημείωσε ο Ν. Φωτέας, επικρίνοντας με δριμύτητα όσους με «θρασύτητα ομιλούν περί επερχόμενης ανάπτυξης και βλέπουν ''φως στο βάθος του τούνελ'', αδυνατώντας να κατανοήσουν ότι το φως είναι… του τρένου που έρχεται από την αντίθετη κατεύθυνση».

ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΕΛΛΑΡΑΚΟΣ

Από την πλευρά του, ο Στράτης Κελλαράκος -που καταλαμβάνει τη θέση του Γ. Γκλεγκλέ- δεσμεύτηκε ότι «θα προσπαθήσω να φανώ αντάξιος, πρώτον των περιστάσεων και δεύτερον του κύρους και μεγέθους του αποχωρήσαντα».Πρόσθεσε δε ότι από κοινού με το Νίκο Φωτέα «θα συνεχίσουμε τη δημιουργική αντιπολίτευση, τιμώντας την ψήφο των συμπολιτών μας, χωρίς διάθεση στείρας αντιπολίτευσης και με παρεμβάσεις που θα έχουν σκοπό την αναβάθμιση και την πρόοδο της πόλης μας».

 


NEWSLETTER