Πέμπτη, 19 Μαϊος 2022 07:56

Ενίσχυση για καθαρισμό δασικών δρόμων ζητεί το Δασαρχείο

Γράφτηκε από τον
Ενίσχυση για καθαρισμό δασικών δρόμων ζητεί το Δασαρχείο

 

Με χρηματοδότηση μόλις 19.000 ευρώ από την Πολιτεία το Δασαρχείο Καλαμάτας δεν μπορεί να συντηρήσει και να καθαρίσει βασικούς δασικούς δρόμους στον Ταΰγετο και σε άλλες κρίσιμες ορεινές περιοχές, ενόψει της φετινής αντιπυρικής περιόδου.

Γι’ αυτό και ζητεί τη συνδρομή της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του δήμου, κυρίως με μηχανήματα.

Την ανησυχητική αυτή κατάσταση σε περίπτωση πρόκλησης πυρκαγιών το φετινό καλοκαίρι, επεσήμανε ο δασάρχης Σπύρος Κατσίποδας, στη χθεσινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου του Δήμου Καλαμάτας, με τηλεδιάσκεψη.

“Εχουμε αφήσει έξω το δάσος της Βασιλικής, δεν υπάρχει χρηματοδότηση”, παρατήρησε ο δασάρχης κι έκανε λόγο για αρκετούς κλειστούς δασικούς και αγροτοδασικούς δρόμους.

Ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας Θανάσης Κατσαφάδος υπενθύμισε ότι

η υπηρεσία έχει ενημερώσει για τα προβλήματα σε δεξαμενές και κρουνούς που πρέπει να αποκατασταθούν. Παρατήρησε ότι στη Μαραθόλακκα, στο χώρο επεξεργασίας απορριμμάτων, στη ζώνη στη ΒΑ πλευρά πρέπει να γίνει διαπλάτυνση, “τα 3 μέτρα δεν κρατάνε τη φωτιά” και ζήτησε να υπάρχει στο χώρο ντεπό χώμα και μηχάνημα. Ζήτησε, επίσης, να μπει σε προτεραιότητα η συντήρηση κάποιων σημαντικών δρόμων στον Ταΰγετο και να υπάρχει έγκαιρη ενημέρωση για το κλείσιμο του εθνικού δρόμου στον Ταΰγετο, λόγω των εργασιών αποκατάστασης κατολισθήσεων που θα γίνουν.

Ο εκπρόσωπος της 120 ΠΕΑ ενημέρωσε ότι από τις αρχές Ιουνίου έως το τέλος Οκτωβρίου θα βρίσκονται στο αεροδρόμιο της μονάδας, ενώ θα υπάρχει και ένα μισθωμένο αεροσκάφος για όλη την αντιπυρική περίοδο. Και με τον εκπρόσωπο της 77 ΜΕ παρατήρησαν ότι θα υπάρχει αυξημένος αριθμός περιπόλων, τις ημέρες με δείκτη επικινδυνότητας για πυρκαγιά από 3 και πάνω.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Αλαγονίας Γιώργος Καζάκος ζήτησε να καθαριστούν και τα πρανή στους δασικούς και αγροτοδασικούς δρόμους που έχουν κλείσει και η πρόεδρος της Μικρής Μαντίνειας Μαρία Χρονοπούλου παρατήρησε ότι η κοινότητα χρειάζεται αντιπυρικές ζώνες

Ο διευθυντής Γεωτεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Γιάννης Λιοντήρης αναφέρθηκε στις δυσκολίες των διαδικασιών για τον καθαρισμό ιδιωτικών οικοπέδων μέσα στον οικιστικό ιστό από το δήμο.

Γ.Σ.


NEWSLETTER