Παρασκευή, 20 Μαϊος 2022 18:32

Η Καλαμάτα τίμησε το "άξιο τέκνο της" καθηγητή - ερευνητή Κώστα Γουλιάμο (βίντεο-φωτογραφίες)

Γράφτηκε από την
Η Καλαμάτα τίμησε το "άξιο τέκνο της" καθηγητή - ερευνητή Κώστα Γουλιάμο (βίντεο-φωτογραφίες)

 

Το άξιο τέκνο της πόλης, τον καθηγητή, επιστήμονα, ερευνητή Κώστα Γουλιάμο τίμησε σήμερα ο Δήμος Καλαμάτας, σε τελετή στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου.

Συγκινημένος ο Κ. Γουλιάμος σημείωσε ότι “μπορεί να έχω τύχει διαφόρων διεθνών αναγνωρίσεων, αλλά τίποτα δεν είναι ισότιμο με αυτό της πατρίδας” και λύγισε από τη συγκίνηση.

Το τεράστιο βιογραφικό του Κώστα Γουλιάμου που γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1955, με την πολυσχιδή δράση και τις σπουδαίες διακρίσεις του, διάβασε ο αντιδήμαρχος Γιάννης Ζαφειρόπουλος.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Πολίτης τόνισε ότι ο Κ. Γουλιάμος αποτελεί “τιμή για την πόλη μας”.

Ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος επεσήμανε ότι “είμαστε εδώ για να τιμήσουμε ένα άξιο τέκνο της Καλαμάτας, έναν άνθρωπο που υπηρέτησε και υπηρετεί επάξια και με τον καλύτερο τρόπο τα ελληνικά γράμματα, το ελληνικό πνεύμα και την Μεσσηνιακή παράδοση, που απέδειξε μέσα από την πορεία του και τη διαδρομή του ότι ο Έλληνας είναι πολίτης της γης”.

Αφού αναφέρθηκε στον ερευνητή, καθηγητή, που δίδαξε σε γενιές νέων ανθρώπων, στους τομείς της πολιτικής επικοινωνίας και του πολιτισμού με επιτυχία, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι “ο Κώστας Γουλιάμος θα στηρίξει την προσπάθεια του Δήμου Καλαμάτας στο 2o Φόρουμ Διπλωματίας” και πως “θα ενισχύσει και τις σχέσεις της Καλαμάτας με την Σιάν της Κίνας, μέσω της σχέσης που έχει ο ίδιος αναπτύξει εκεί”.

Συγκινημένος ο κ. Γουλιάμος “με αυτές τις προσφωνήσεις και αυτό το καλωσόρισμα. Είναι μεγάλη τιμή για εμένα”, εξέφρασε την πίστη ότι “αυτό είναι μια αφετηρία για να δημιουργήσουμε συνθήκες συνέργειας και συνεργασίας, όσμωσης, για να δημιουργήσουμε την Καλαμάτα του σήμερα και του αύριο” και σημείωσε: Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε στην ανθρώπινη ιστορία, αρχίζουν οι πόλεις να αποκτούν μια δικιά τους δυναμική, ο ανταγωνισμός είναι πλέον σε διεθνές επίπεδο και όχι σε τοπικό ή περιφερειακό, και εκεί χρειάζεται η συμβολή όλων έτσι ώστε να κάνουμε τη μεγάλη διαφορά. Τάσσομαι ανεπιφύλακτα στην πόλη, είμαι άνθρωπος της πόλης. Λείπω από το 1969 από την Καλαμάτα, λείπω από την πατρίδα 40 τόσα χρόνια, τα μισά σχεδόν στον Καναδά, τα μισά στην Κύπρο, αλλά όπου πάω, όπου κι αν γυρίζω, επιστρέφω εδώ. Θέλω de profundis (εκ βαθέων) να εκφράσω τις ευχαριστίες μου. Μαζί μπορούμε να δουλέψουμε”.

Τέλος, ευχήθηκε “να είσθε γεροί και δυνατοί, «πάντα ν’ ανταμώνουμε και να ξεφαντώνουμε»”.

Για την προσωπικότητα του κ. Γουλιάμου μίλησαν, επίσης, με θερμά λόγια οι δημοτικοί σύμβουλοι κι επικεφαλής παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου Βασίλης Τζαμουράνης (ήταν συμμαθητές) και Δημήτρης Οικονομάκος.

Ο δήμαρχος προσέφερε στον Κ. Γουλιάμο τιμητική πλακέτα του δήμου “ως αναγνώριση της διακεκριμένης συμβολής του στα γράμματα και τις τέχνες του Ελληνισμού”. Ακόμη, την επετειακή έκδοση του δήμου για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του ’21 και το ανάγλυφο του δήμου και της “Φάρις” που φέρει την κεφαλή του ιδρυτή των Αρχαίων Φαρών, Φάριος, γιου του Ερμή και της Φιλοδάμειας.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΩΣΤΑ ΓΟΥΛΙΑΜΟΥ

Σύμφωνα με το βιογραφικό του Κώστα Γουλιάμου, που διάβασε ο αντιδήμαρχος Γιάννης Ζαφειρόπουλος:

Γεννήθηκε το 1955 στην Καλαμάτα. Φοίτησε στο 11ο Δημοτικό Σχολείο, στο Νησάκι, και αργότερα στο 2ο Γυμνάσιο, στους Ταξιάρχες.

Οι διεθνείς διακρίσεις του είναι εντυπωσιακές, κάνοντας όλους εμάς, ως συμπατριώτες του, περήφανους.

Το 2018 η Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών της Ευρώπης τον εξέλεξε Τακτικό Μέλος. Πέρυσι η Σύγκλητος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας τον εξέλεξε ομόφωνα εκπρόσωπο της Κύπρου. Τον περασμένο μήνα εξελέγη Επίτιμο Μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνολογίας.

Το 2021 εξελέγη επίσης Επίτιμο Μέλος της Royal Society of Arts του Λονδίνου - έναν οργανισμό που ξεκίνησε το 1754 και είχε ως μέλη όλους αυτούς τους αιώνες σημαντικές προσωπικότητες - από τον Κάρολο Ντίκενς μέχρι τον Κάρολο Μάρξ και τον Άνταμ Σμιθ και από τον Στήβεν Χόκινγκ μέχρι τον Μαντέλα και τον εφευρέτη του Ίντερνετ, τον Τίμοθι Μπέρνερς - Λη.

Το 2020 εξελέγη, για μια τετραετία, Πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Οικονομικών και Διοίκησης με έδρα το Χονγκ Κόνγκ.

Είναι ο μόνος Έλληνας ακαδημαϊκός που έχει αναγορευτεί Επίτιμος Καθηγητής σε πανεπιστήμια της Κίνας. Για μια διετία υπήρξε Πρόεδρος της Συνόδου των Πρυτάνεων Κύπρου.

Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες κι Επικοινωνία. Δίδαξε κι` ερεύνησε για μια 40ετία σε πανεπιστήμια (Καναδά, Ελλάδα, Κύπρο).

Από το 2000 ζει μόνιμα κι` εργάζεται ως καθηγητής πανεπιστημίου στην Λευκωσία, όπου διετέλεσε για δύο θητείες εκλεγμένος Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Επί σειρά ετών εκπροσώπησε την Κύπρο στο Συμβούλιο της Ευρώπης (Επιτροπή Ανώτατης Εκπαίδευσης & Έρευνας). Διετέλεσε μέλος της Μόνιμης Επιτροπής Ανθρωπιστικών Σπουδών του «European Science Foundation» με έδρα το Στρασβούργο, καθώς και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της «Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Έρευνας». Της έρευνας που κατέκτησε για την επιστημονική της μεθοδολογία το ύψιστο βραβείο επιστημών «Ντεκάρτ» στην Ευρώπη.

Έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό βιβλίων, κεφαλαίων, δοκιμίων και άρθρων σε Β. Αμερική, Κίνα και Ευρώπη.

Μέρος του δοκιμιακού του έργου - που εκδόθηκε στ` αγγλικά από κορυφαίους εκδοτικούς οίκους του εξωτερικού- έχει μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες, ενώ συμπεριλήφθηκε σε ιστορικές βιβλιοθήκες του κόσμου.

Συμμετείχε στην ομάδα ακαδημαϊκών που συνέγραψαν δύο «World Reports» επί θεμάτων επικοινωνίας, πολιτισμού και μέσων ενημέρωσης.

Ο Κώστας Γουλιάμος είναι μια ξεχωριστή προσωπικότητα των νεωτερικών μας γραμμάτων, της λεγόμενης γενιάς του ‘70.

Είναι ένας βαθυστόχαστος διανοητής που με βάση το θεωρητικό-ερευνητικό του έργο, το επιστημονικό περιοδικό “University of Toronto Quarterly” - που εκδίδεται από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο - τον κατέταξε στους «επίγονους της Σχολής της Φρανκφούρτης».

Συνδέθηκε με φιλία και συνεργάστηκε με σημαντικά πρόσωπα του πολιτισμού και της διανόησης -εντός και εκτός Ελλάδας- που σημάδεψαν την εποχή μας.

Αναφέρω ενδεικτικά τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Κορνήλιο Καστοριάδη, τον Νόαμ Τσόμσκι, τον Ρόμπερτ Μπέημπ, τον ΑνρύΖιρού, τον Ούλριχ Μπέκ και πολλούς άλλους.

Έχει κυκλοφορήσει έξι ποιητικές συλλογές. Μία εξ αυτών, τα «Νευρασθενικά Τοπία», επέλεξε για έκδοση και οπτικοακουστική παρουσίαση ο Μάνος Χατζιδάκις στο Μουσικό Αύγουστο το 1981. Ταυτόχρονα ο Μάνος Χατζιδάκις έλαβε τη συγκατάθεση του διάσημου Νίκολα Πιοβάνι για να γίνει χρήση της κινηματογραφικής του μουσικής στην παρουσίαση.

Έχει μεταφράσει στα ελληνικά ποίηση εμβληματικών ποιητών, όπως του Φώκνερ, του Παζ, καθώς και κινέζων ποιητών. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στις κυριότερες ευρωπαϊκές γλώσσες, ενώ έχουν συμπεριληφθεί σε ελληνικές και ξένες ανθολογίες. Δοκίμια και κριτικά του κείμενα για ποιητές και ποίηση δημοσίευσαν εφημερίδες (Καθημερινή, Αυγή, Το Βήμα, Ο Φιλελεύθερος) και λογοτεχνικά περιοδικά (Χάρτης, Τομές, Διαβάζω, Γράμματα και Τέχνες, Σχεδία, Πλανόδιον, Πόρφυρας, κάλτσερμπουκ, μπουκσίτιν κ.λπ).

Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, ως Διευθυντής του Δευτέρου Προγράμματος της ΕΡΤ, του ανέθεσε μια σειρά πολιτιστικών εκπομπών υπό τον τίτλο «Μεγεθύνσεις».

Είναι γνωστή η μεγάλη του φιλία με τον Μίκη Θεοδωράκη, όπου μαζί συνέγραψαν βιβλίο “Στη Διαλεκτική της Αρμονίας”. Να σημειώσω πως ήταν και η τελευταία έκδοση του μεγάλου μας συνθέτη τρία χρόνια πριν από το θάνατό του.Το 2018 εκπροσώπησε την Κύπρο ως συγγραφέας στην πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης Λιουβάρντεν της Ολλανδίας, καθώς και στον ευρωπαϊκό λογοτεχνικό θεσμό στο Άμστερνταμ.

Το 2021 έλαβε το πανελλήνιο βραβείο ποίησης «Ζαν Μορεάς» για την ποιητική του συλλογή «Υγρό Γυαλί».


NEWSLETTER