Τρίτη, 05 Ιουλίου 2022 09:03

Έγκριση ΜΠΕ για αντιπλημμυρική προστασία του ποταμού Παμίσου

Γράφτηκε από τον

 

Για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου αντιπλημμυρικής προστασίας του ποταμού Παμίσου από το φράγμα του Άρι έως τις εκβολές στη θάλασσα και περιβαλλοντικής αξιοποίησης εκβολών και παρόχθιας ζώνης μέχρι την είσοδο της Μεσσήνης, καθώς και της εκβολής στο Κουλντούκι Μπούκας, πρόκειται να ενημερωθούν και να εκφράσουν γνώμη αυτή την εβδομάδα, το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης και συλλογικά όργανα του Δήμου Καλαμάτας.

Το Δ.Σ. Μεσσήνης θα συζητήσει αύριο Τετάρτη στις 7.30 το απόγευμα, ενώ με τη συγκεκριμένη ΜΠΕ θα ασχοληθούν σήμερα στις 11 το πρωί, το Συμβούλιο της Κοινότητας Καλαμάτας και μεθαύριο Πέμπτη στη 1 το μεσημέρι, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Καλαμάτας.

Οπως σημειώνεται στη ΜΠΕ, “στην παρούσα σύμβαση περιλαμβάνονται: 1) Η διευθέτηση του ποταμού Παμίου από το φράγμα Άρι ‐ Ρουφράχτη μέχρι τις εκβολές του στη θάλασσα, σε μήκος 9 χλμ. περίπου. 2) Η διευθέτηση του ρέματος Μπούκας και των συμβαλλόντων ρεμάτων, μήκους 10

χλμ. περίπου. 3) Η διευθέτηση του ρέματος Άρι από την γέφυρα προς τον οικισμό Αίπειας μέχρι τον Α.Κ. 18 (Μεσσήνη‐Θουρία), μήκους 5 χλμ. περίπου. 4) Η οριοθέτηση των παραπάνω τμημάτων (θα  μελετηθούν σε δεύτερο στάδιο, δεν εξετάζονται στην ΜΠΕ). 5) Ο έλεγχος της υφιστάμενης λειτουργίας του ρουφράχτη (φράγματος  Άρι - Ρουφράχτη) επί του ποταμού Παμίσου και του ρόλου του στην αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής. 6) Η περιβαλλοντική ανάδειξη και αξιοποίηση της περιοχής των εκβολών του Παμίσου και της παρόχθιας ζώνης από τις εκβολές μέχρι την περιοχή της γέφυρας Καλαμάτας – Μεσσήνης, δηλαδή σε μήκος 3,5  περίπου χλμ., καθώς και περιοχής της εκβολής του αντιπλημμυρικού αύλακα  στο Κουλντούκι Μπούκας. 7) Η βελτίωση του υφιστάμενου κυματοθραύστη για την προστασία της εκβολής του Παμίσου. 8) Η κατασκευή πεζογέφυρας επί του Παμίσου που θα συνδέει τη δυτική όχθη της Καλαμάτας με την ανατολική όχθη της Μεσσήνης”.

 

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ

Στη ΜΠΕ αναφέρεται ότι τα αντιπλημμυρικά έργα που προτείνονται, παρουσιάζονται λεπτομερώς στα σχέδια που επισυνάπτονται και αφορούν σε:  “1. Έργα βασικής υποδομής και αφορούν σε καθαρισμό και διαμόρφωση κοίτης κατά μήκος των όχθεων, κατασκευή αναχωμάτων, ενίσχυση πρανών και λιμενικά έργα εκβολής) με σαφή αντιπλημμυρικό και προστατευτικό χαρακτήρα έναντι  των καταγεγραμμένων κινδύνων πλημμύρας που εντοπίζονται στην ευρύτερη περιοχή.  2. Ανακατασκευή του ρουφράχτη, με ενσωματωμένη γέφυρα στη στέψη του, σε μικρή απόσταση κατάντη του υφιστάμενου. Αυτή η ανακατασκευή δεν συνιστά νέο έργο αρδευτικού χαρακτήρα, ούτε τροποποίηση υφιστάμενου με αύξηση μεγέθους ταμιευτήρα, ούτε μεταβολή ‐ αύξηση ποσοτήτων υδροληψίας για άρδευση ή άλλη χρήση, αλλά αφορά απλά στη λειτουργική αποκατάσταση του υφιστάμενου. 3. Ανακατασκευή 2 γεφυρών, επί της Ε.Ο. και οικισμού Αιπείας. 4. Έργα περιβαλλοντικής αξιοποίησης εκβολών και παρόχθιας ζώνης του Παμίσου, μέχρι την

είσοδο της  Μεσσήνης. Οι προτάσεις του πεζόδρομου και του ποδηλατόδρομου, της πεζογέφυρας και του χώρου αναψυχής θα συμβάλλουν καταλυτικά στην αναβάθμιση μιας περιοχής ουσιαστικά υποβαθμισμένης σήμερα, και θα αποτελέσουν νέο σημείο αναφοράς για εκτόνωση, αναψυχή και  εμπλουτισμό αυτού του είδους των υποδομών στην περιοχή των εκβολών των ποταμών Αρι και Παμίσου.

Συνοψίζοντας, κατά τη φάση λειτουργίας, το σύνολο των προτεινόμενων υδραυλικών και λιμενικών έργων, από τις θέσεις στις οποίες επιλέχθηκε να υλοποιηθούν, τα μεγέθη και το είδος τους, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα είναι ικανά να παραλαμβάνουν και να οδηγούν με ασφάλεια τις πλημμυρικές παροχές των ποταμών και την ασφαλή εκβολή τους στην θάλασσα.

Τα προτεινόμενα, επίσης, έργα ανάπλασης στις όχθες και στην εκβολή του Παμίσου (ποδηλατόδρομος, πεζόδρομος, πεζογέφυρα, αναψυκτήριο, εγκαταστάσεις ναυταθλητισμού, αθλητικοί χώροι), αποτελούν ένα σύνολο χρήσεων και παροχών, το οποίο αναμένεται να προσελκύσει ικανό αριθμό επισκεπτών για ημερήσιες κυρίως δραστηριότητες. Οι περιοχές αυτές είναι σήμερα υποβαθμισμένες και απρόσιτες από πεζούς και ποδηλάτες, κατάσταση η οποία θα ανατραπεί και να αποτελέσουν τα εξεταζόμενα έργα τον συνδετήριο κρίκο, θεωρητικά αλλά και ουσιαστικά με την πεζογέφυρα, η οποία θα ενώσει την παραλία της Μεσσήνης με αυτή της Καλαμάτας. Οι δύο χώροι στάθμευσης στην αρχή και το τέλος του ποδηλατόδρομου - πεζόδρομου, αποτελούν απαραίτητη υποδομή και χώρο ασφαλούς σύνδεσης και διαχωρισμού ταυτόχρονα των κινήσεων αυτοκινήτων - πεζών - ποδηλάτων”.

Γ.Σ.