Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2022 08:47

Αντιπλημμυρικό Νέδοντα: Μετά το "όχι" του Δημοτικού Συμβουλίου, επόμενος σταθμός το Περιφερειακό

Γράφτηκε από τον

Με την καταψήφιση της ΜΠΕ για το αντιπλημμυρικό του Νέδοντα και την αναδειχθείσα από την συζήτηση σημασία του έργου ανοίγει ένα πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης που θα εξελιχθεί το επόμενο χρονικό διάστημα και πάντως μέχρι τις εκλογές.

Επόμενος σταθμός της αντιπαράθεσης θα είναι το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου στο οποίο σίγουρα το αποτέλεσμα του Δημοτικού Συμβούλιο Καλαμάτας, θα αποτελέσει τον μπούσουλα για τοποθετήσεις και αποφάσεις. Στο μεταξύ πολλά θα εξαρτηθούν από την στάση των πολιτών.

Το “όχι” στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του μεγάλου αντιπλημμυρικού έργου του “Μορέα” στο Νέδοντα που είπε με οριακή πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, δημιουργεί νέα δεδομένα και ρίχνει το μπαλάκι στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου που καλείται να αποφασίσει αν θα στηρίξει το “όχι” του Δημοτικού Συμβουλίου ή θα υπερψηφίσει τις προτάσεις του αντιπλημμυρικού.

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου δημιουργεί προβληματισμό και περισσότερη ευθύνη στην κυβέρνηση, η οποία βλέπει τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας και το αίτημα για ευρύτερη περιβαλλοντική αξιοποίηση του Νέδοντα, αλλά γνωρίζει πως πρέπει να αντιμετωπίσει τον μεγάλο πλημμυρικό κίνδυνο της Καλαμάτας για να μην ξαναζήσει η πόλη τον εφιάλτη και τις απώλειες ανθρώπινων ζωών της πλημμύρας του Σεπτεμβρίου του 2016.

Στη συνεδρίαση των 5,5 ωρών με αντιπαραθέσεις, η πλειοψηφία των συμβούλων (όλοι οι σύμβουλοι της μειοψηφίας, 21 έναντι 20 των συμβούλων της δημοτικής αρχής) έκρινε ότι το έργο είναι φαραωνικό, θα ταλαιπωρήσει για μεγάλο διάστημα την πόλη και πρότεινε ήπιες και περιβαλλοντικές παρεμβάσεις με φράγματα πιο πάνω στο Νέδοντα, που θα έχουν και μακροπρόθεσμο όφελος στην πόλη. Συμφώνησαν μόνο με κάποιες παρεμβάσεις και αντέδρασαν στο ξήλωμα του προβληματικού σκεπασμένου τμήμα του χειμάρρου.

Η δημοτική αρχή έκρινε ως προτεραιότητα την άμεση αντιπλημμυρική θωράκιση, αποδέχθηκε όλες τις παρεμβάσεις της μελέτης παρά την ταλαιπωρία που θα προκαλέσουν κι έθεσε παρατηρήσεις - “κόκκινες” γραμμές τη διευθέτηση του Καραμπογιά, την ανακατασκευή του προβληματικού σκεπασμένου τμήματος και τις συνοδές μελέτες για φράγματα.

Ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος στην αρχή της συνεδρίασης μίλησε για εμβληματικό και μεγάλο έργο και αποδέχθηκε πως ορθά υπάρχουν ζητήματα που έχουν προκαλέσει τον όποιο προβληματισμό. Ενημέρωσε ότι έχει ζητηθεί επιπρόσθετη στήριξη για συνοδά έργα. Σημείωσε ότι είναι αναγκαίο για την πόλη το έργο και πως η αντιπλημμυρική θωράκιση δεν μπορεί να τεθεί εν αμφιβόλω και ότι το έργο πρέπει να μας ενώνει όλους.

Ο γενικός διευθυντής Συγκοινωνιακών Υποδομών του υπουργείου Γιάννης Καρνέσης παρατήρησε ότι το έργο έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και θετική γνωμοδότηση από τη Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης και ανέφερε πως ο αυτοκινητόδρομος δεν επηρεάζει την απορροή των ομβρίων. Επεσήμανε ότι το κράτος θα έπρεπε να είχε φροντίσει για την αντιπλημμυρική προστασία των πόλεων που αναπτύχθηκαν άναρχα και αυτό δεν έγινε κι εκτίμησε πως η Καλαμάτα θα αποκτήσει πλήρη αντιπλημμυρική θωράκιση.

Ενημέρωσε ότι το έργο θα υλοποιηθεί σε δύο καλοκαίρια, δηλαδή σε 2 χρόνια, αν ξεκινήσει στην αρχή του χρόνου, το 2023.

Ο κ. Καρνέσης είπε ότι ένα φράγμα 30 - 40 μέτρων στον Ταΰγετο δεν είναι εύκολα αδειοδοτήσιμο και ανέφερε πως είναι πιο φιλικά περιβαλλοντικό που προτείνεται με το υπόγειο έργο.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Μορέα Γιώργος Συριανός σημείωσε την ανησυχία του ότι αν το νερό που έπεσε στο Πήδημα, τον Σεπτέμβριο του 2016, έπεφτε στο Νέδοντα δεν ξέρει τι θα γινόταν.

Παρατήρησε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος πλημμύρας είναι προβληματικό στο σκεπασμένο τμήμα του Νέδοντα, από 23ης Μαρτίου έως Κιλκίς όπου απαιτείται 4 φορές μεγαλύτερη επάρκεια από την υφιστάμενη.

Ο μελετητής Σπύρος Μίχας επιβεβαίωσε τον μεγάλο κίνδυνο στο συγκεκριμένο σκεπασμένο τμήμα του Νέδοντα και ανέφερε πως θα είναι πολλαπλάσια η ενόχληση, αν επιλεγεί η ανακατασκευή των ρεμάτων Ελαφογκρέμι και Λαγκάδα. Ανέφερε ότι το προτεινόμενο έργο έχει την ελάχιστη όχληση και δεν υπάρχει φθηνότερη λύση. Για τη δημιουργία φράγματος στο Νέδοντα “που να μπορεί να πετύχει μια ανάσχεση της τάξης του να μην πειράξουμε το Νέδοντα, μιλάμε για ένα έργο που δεν ξέρω αν έχει χώρο και θέση στο Νέδοντα να φτιαχτεί. Μιλάμε για πολλά εκατομμύρια κυβικά χωρητικότητα ταμιευτήρα. Μιλάμε για ένα φράγματα 50-80 μέτρων. Δεν υπάρχει μορφολογία που να κρατήσει αυτό το νερό”.

Ο βουλευτής Περικλής Μαντάς παρατήρησε ότι έχουμε τεράστια ευκαιρία μπροστά μας και δεν έχουμε άλλο περιθώριο να χάσουμε ευκαιρία. Προέτρεψε να συγκεντρωθούν οι παρατηρήσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, να εξεταστούν και να ψηφιστεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Βασίλης Κοσμόπουλος συμφώνησε μόνο με τον συλλεκτήριο υπόγειο αγωγό των νερών των ρεμάτων Ελαφογκρέμι και Λαγκάδα, όμως, ζήτησε να μην στραγγαλιστούν τα ρέματα, αλλά ο αγωγός να παίρνει ένα μέρος από τα νερά τους, καθώς και με την ένωση των υποστυλωμάτων στο προβληματικό σκεπασμένο τμήμα του Νέδοντα, όπως προβλέπει μελέτη της ΔΕΥΑΚ το 2016.

Εξέφρασε άρνηση να συναινέσει στο προτεινόμενο έργο, εκτιμώντας ότι επιβαρύνει ιδιαίτερα το περιβάλλον με μπαζώματα και κατεδαφίσεις. Δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψουμε όλα τα νερά της κοίτης του Νέδοντα να χύνονται στη θάλασσα και σημείωσε πως πρέπει να μελετηθεί η κατασκευή φραγμάτων για να μειωθεί η ταχύτητα και η ροή των υδάτων. Παρουσίασε μελέτη καθηγητών του Πολυτεχνείου για φράγμα στο Νέδοντα, που μπορεί να δώσει νερό στη Μάνη. Δήλωσε, τέλος “όχι στο φθηνό εκφοβισμό και σε ανήθικα εκβιαστικά διλήμματα”.

Ο επικεφαλής του “Πρότυπου Δήμου” Βασίλης Τζαμουράνης τάχθηκε υπέρ ενός συνδυασμού έργων ανάσχεσης, μερικής αποταμίευσης και αξιοποίησης των νερών του Νέδοντα. Πρότεινε δύο φράγματα, το ένα μετά το πρώην λατομείο Μπάκα και το άλλο παραπάνω, που θα δώσουν και νερό για άρδευση ή και για ύδρευση και για πυρόσβεση. Αντέτεινε ότι η εκβάθυνση του Νέδοντα δεν θα είναι 1 και 2 μέτρα, αλλά από 2 έως 3,70 μέτρα. Πρότεινε διευθέτηση του Νέδοντα με ζαρζανέτ από τη γέφυρα της Σπάρτης μέχρι το πρώην λατομείο Μπάκα και ζήτησε “λύση αειφορίας με θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα όχι λύσεις προαποφασισμένες”. Αντέτεινε ότι δεν μιλούν για φράγμα 80 μέτρων που δεν μπορεί να φτιαχθεί ούτε στα μεγαλύτερα ποτάμια και πως στον Ταΰγετο υπάρχει ρυπογόνα και βλαπτική στο περιβάλλον διαχείριση.

Η επικεφαλής της παράταξης “Καλαμάτα Ξεκινάμε” Μαρία Οικονομάκου ζήτησε άμεσες παρεμβάσεις. Συμφώνησε με τον συλλεκτήριο αγωγό των ρεμάτων και με την ένωση των υποστυλωμάτων στο προβληματικό σκεπασμένο τμήμα του Νέδοντα. Διαφώνησε με το ξήλωμα του τμήματος αυτού συμφώνησε με την κατασκευή φραγμάτων στο Νέδοντα για κλιματική ουδέτερη πόλη και νερό για πυρόσβεση.

Η επικεφαλής της παράταξης “Πρωτεύουσα Δύναμη” Ελένη Αλειφέρη παρατήρησε ότι η αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης είναι προτεραιότητα και η επέμβαση στο Νέδοντα είναι αναπόφευκτη.

Ο επικεφαλής του “Ανοιχτού Δήμου” Μανώλης Μάκαρης χαρακτήρισε ενδιαφέρουσες τις προτάσεις Κοσμόπουλου και Τζαμουράνη για τα φράγματα και παρατήρησε πως δικαιώνεται η αρνητική του θέση για τη χωροθέτηση του Ανοιχτού Θεάτρου δίπλα στο Νέδοντα. Επεσήμανε ότι η Καλαμάτα έχει έντονο πλημμυρικό κίνδυνο και πως δεν υπήρχε διαβούλευση και τάχθηκε υπέρ μιας άλλης λύσης με αειφορία.

Η επικεφαλής της παράταξης “Καλαμάτα Τόπος Ζωής” Τόνια Κουζή μίλησε για ρέματα που τσιμεντοποιήθηκαν και υπογειοποιήθηκαν και που περιμετρικά καταπατήθηκαν. Ζήτησε η επιλογή να ανήκει στο κοινωνικό σύνολο και διαφώνησε με το έργο, γιατί δεν οδηγεί σε βιοκλιματική ανάπτυξη.

Ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Δημήτρης Οικονομάκος παρατήρησε ότι είναι οι μόνοι που έβαζαν τα αντιπλημμυρικά έργα σε προτεραιότητα. Ανέφερε ότι ο περιμετρικός φτιάχθηκε χωρίς αντιπλημμυρικό και πως ήταν ο μεγάλος φταίχτης της πλημμύρας το 2016. Μίλησε για φαραωνικό έργο που θα διαρκέσει πολύ περισσότερο χρόνο από δύο καλοκαίρια.

Ο επικεφαλής της παράταξης “Πόλη Ενωμένη” Δημήτρης Κουκούτσης έκανε λόγο για θετικές παρατηρήσεις από την αντιπολίτευση, αλλά δήλωσε ότι θα υπερψηφίσει, γιατί ο λαός επέλεξε πολιτικές δυνάμεις που προωθούν έργα με μεγάλες εταιρείες και δεν μπορεί να πάει κόντρα στο λαό

Ο επικεφαλής της “Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτών” Μιχάλης Αντωνόπουλος είπε “ναι” στην πρόταση του Μορέα αν κι έκανε λόγο για πρόχειρη προσέγγιση και ζήτησε να μπουν ως συνοδό έργο τα φράγματα.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Καλαμάτας Παναγιώτης Λύρας, αφού είπε ότι επέλεξαν να μην προηγηθεί η συνεδρίαση του Συμβουλίου της κοινότητας αυτής του Δημοτικού Συμβουλίου, πρότεινε μια μεγάλη περιβαλλοντική μελέτη από πανεπιστημιακό ίδρυμα, ένα περιβαλλοντικό μανιφέστο, καλώντας τον δήμαρχο να γράψει ιστορία με μια τέτοια απόφαση. Στην ψηφοφορία δήλωσε “παρών”, αφού δεν υπήρχε απόφαση του Συμβουλίου της κοινότητας.

Κλείνοντας, ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος θύμισε ότι το πρωί την ημέρα της πλημμύρας πέρασε από την Αθηνών στο ύψος της Γλαύκου μόνο με 4χ4 και ανέφερε πως ο Νέδοντας είχε φθάσει 60 πόντους να ξεχειλίσει. Και παρατήρησε πως τώρα με το έργο, μπορούμε να κάνουμε κάτι να το αλλάξουμε.