Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2022 16:42

Η Καλαμάτα τίμησε την 36η επέτειο από τους φονικούς σεισμούς του 1986 (βίντεο-φωτογραφίες)

Γράφτηκε από τον
Η Καλαμάτα τίμησε την 36η επέτειο από τους φονικούς σεισμούς του 1986 (βίντεο-φωτογραφίες)

Τελετή μνήμης για τα 20 θύματα των σεισμών της 13ης και 15ης Σεπτεμβρίου του 1986 που κατέστρεψαν την πόλη, με τη συμπλήρωση 36 χρόνων από τότε, πραγματοποίησε σήμερα το μεσημέρι ο Δήμος Καλαμάτας, στο μνημείο στη συμβολή των οδών Κροντήρη και Νέδοντος.

Αρχικά τελέστηκε τρισάγιο για την ανάπαυση των ψυχών των θυμάτων από τον αρχιμανδρίτη - πρωτοσύγκελλο της μητρόπολης Φίλιππο Χαμαργιά και ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος εναπόθεσε ένα μπουκέτο λουλούδια στη μνήμη τους, ενώ τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Σε σύντομη τοποθέτησή του ο δήμαρχος μίλησε για μέρα μνήμης για την πόλη, για τους 20 νεκρούς και τις τεράστιες ζημιές στις υποδομές και στα σπίτια. Παρατήρησε ότι τιμάμε τους ανθρώπους που βοήθησαν να σταθεί η πόλη στα πόδια της και τις αρχές που με συνεργασία αντιμετώπισαν τα γεγονότα. Δήλωσε ότι δεν ξεχνάμε τις πλημμύρες, τις φωτιές και τους σεισμούς και ανέφερε πως κλιμάκιο το επόμενο διάστημα θα ενημερώσει μαθητές και τους εκπαιδευτικούς για την προστασία σε περίπτωση σεισμού. Επεσήμανε ότι ο δήμος ενισχύει το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας και τις εθελοντικές ομάδες, “γιατί πρέπει να είμαστε πάντα έτοιμοι”.

Στη συνέχεια, ο κ. Βασιλόπουλος προσέφερε στον δικηγόρο Θόδωρο Αθανασόπουλο μία εικόνα της Παναγίας, καθώς στον σεισμό της 13ης Σεπτεμβρίου σώθηκε η μόλις 10 ημερών κόρη του μέσα από τα συντρίμμια της πολυκατοικίας που κατέρρευσε στην οδό Αριστείδου στο Νησάκι.

Ο κ. Αθανασόπουλος, συγκινημένος, σημείωσε ότι σε 10 μέρες το παιδί του γεννήθηκε δύο φορές και παρομοίασε την Καλαμάτα που δοκιμάστηκε σκληρά από τους σεισμούς, σαν μία νύφη που ετοιμάστηκε να πάει στο γάμο της, κοιτάχθηκε στον καθρέφτη κι έπεσε νεκρή. Τόνισε, όμως, πως “τώρα η πόλη μας είναι ζωντανή, περπατάει κι εξελίσσεται”.

Στην τελετή παρέστησαν οι βουλευτές Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς, οι αντιπεριφερειάρχες πρωτογενούς παραγωγής Στάθης Αναστασόπουλος και Μεσσηνίας Βασίλης Καπέλιος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Πολίτης, αντιδήμαρχοι, επικεφαλής παρατάξεων των μειοψηφιών, εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων, πυροσβέστες και εθελοντές πυροσβέστες, στελέχη κι εθελόντριες του περιφερειακού παραρτήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και στελέχη του τοπικού τμήματος της Εθνικής Ομάδας Διάσωσης.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Στις 13 Σεπτεμβρίου 1986, ημέρα Σάββατο, η πόλη και μεγάλο μέρος της περιοχής της Καλαμάτας επλήγησαν από καταστροφικό σεισμό, στις 8.22 το βράδυ, ενώ οι ζημιές πολλαπλασιάστηκαν από τον - μικρότερου μεγέθους, αλλά επίσης πολύ ισχυρό - σεισμό της Δευτέρας 15 Σεπτεμβρίου 1986.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΣΠ, “ο σεισμός (Μ=6,0) που έπληξε την Μεσσηνία στις 13 Σεπτεμβρίου 1986 ήταν ιδιαίτερα καταστροφικός. 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 80 τραυματίστηκαν. Στην πόλη της Καλαμάτας κατέρρευσαν 4 πολυκατοικίες. Από τα 9.124 κτίρια της Καλαμάτας το 20% κρίθηκαν κατεδαφιστέα, το 16% έπαθαν σοβαρές βλάβες, το 36% έπαθαν ελαφρές βλάβες και μόνο το 28% δεν έπαθαν βλάβες.

Το χωριό Ελαιοχώρι καταστράφηκε ενώ τα χωριά Βέργα, Πολιανή, Άρις, Αρτεμισία και Νέδουσα έπαθαν σοβαρές ζημιές. Παρατηρήθηκαν πτώσεις βράχων από τον Ταΰγετο και διακόπηκε η κυκλοφορία στον οδικό άξονα Σπάρτης - Καλαμάτας για 24 ώρες. Ο μεγαλύτερος μετασεισμός (Μ=5,4) έγινε στις 15 Σεπτεμβρίου”.


NEWSLETTER