Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2022 08:31

Ολοκληρώνεται η αδελφοποίηση Καλαμάτας με το Λόουελ των ΗΠΑ

Ολοκληρώνεται η αδελφοποίηση Καλαμάτας με το Λόουελ των ΗΠΑ

 

Oλοκληρώνεται σήμερα Παρασκευή στην Καλαμάτα η αδελφοποίησης της πόλης με την πόλη Λόουελ των ΗΠΑ, με τελετή που θα πραγματοποιηθεί στις 6 το απόγευμα, στο Πνευματικό Κέντρο.

Ηδη από χθες αντιπροσωπεία από το Λόουελ και την πολιτεία της Μασαχουσέτης βρίσκεται στην Ελλάδα και στην Καλαμάτα (την υποδέχθηκε στο “Ελευθέριος Βενιζέλος της Αθήνας αντιπροσωπεία του δήμου, με επικεφαλής τον αντιδήμαρχο Αναστάση Σκοπετέα) και θα παραμείνει έως και τις 26 του μήνα.

Την αποτελούν: Ο δήμαρχος Λόουελ Σόκαρι Σο. Ο πρώην δήμαρχος Ουίλιαμ Μπιλ Σαμαράς. Ο γερουσιαστής Εντουαρντ Κένεντι. Ο Τζούντι Χόγκαν, κοσμήτορας του Κολλεγίου Μίντλεσεξ. Ο Αρλεν Πάρκετ, αντιπρύτανης ακαδημαϊκών υποθέσεων του Πανεπιστημίου Μασαχουσέτης. Ο Βασίλης Καυκάς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανικών Σωματείων Νέας Αγγλίας. Ο Δημήτριος Ματθαίος, από την Ομοσπονδία Ελληνοαμερικανικών Σωματείων Νέας Αγγλίας.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ:

Σήμερα (από τις 9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι): Επίσκεψη στον μητροπολίτη Μεσσηνίας, ξενάγηση στον μητροπολιτικό ναό της Υπαπαντής, επίσκεψη στη Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών “Βικτωρία Γ. Καρέλια”, ξενάγηση στο κάστρο, περιήγηση στο Ιστορικό Κέντρο, στην πλατεία 23ης Μαρτίου και στην κεντρική πλατεία, επίσκεψη στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καλαμάτας.

Μετά την τελετή αδελφοποίησης, στις 7 το απόγευμα εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Αύριο Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου: Περιήγηση στην Κεντρική Αγορά Καλαμάτας (9 με 10 το πρωί), επίσκεψη εργασίας στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας “Συζήτηση για την επιχειρηματικότητα και τον τουρισμό” (11 το πρωί).

Μεθαύριο Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου: Επισκέψεις στους αρχαιολογικούς χώρους Αρχαίας Θουρίας και Αρχαίας Μεσσήνης (από τις 9.30 το πρωί). Φεστιβάλ Χορωδιών - παρέλαση (κεντρική πλατεία Καλαμάτας), στις 6 το απόγευμα και τελετή λήξης του φεστιβάλ την Τέντα, στις 9 το βράδυ.

Τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου επίσκεψη στην Αρχαία Ολυμπία και την Επίδαυρο.

“ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΩΝ”

Για την ολοκλήρωση της αδελφοποίησης ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος δήλωσε χθες: “Από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων μας θέσαμε ως στόχο και προτεραιότητα την ανάπτυξη των συνεργασιών, την εξωστρέφεια, την ενίσχυση της εικόνας του δήμου μας.

Στην αρχή με τις αδελφοποιημένες πόλεις και στη συνέχεια με πόλεις που έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά με το δήμο μας και, προφανώς, αυτή η συνεργασία θα αποβεί επ’ ωφελεία και των δύο δήμων, εμπορικά, επιχειρηματικά, ακαδημαϊκά. Δυστυχώς, η υγειονομική κρίση μας έκανε να αλλάξουμε χρονικά τον σχεδιασμό μας, αλλά όχι την ουσία. Έτσι λοιπόν έχουμε επισκεφθεί την Κίνα και τη Ρωσία πριν την υγειονομική κρίση, συνεχίσαμε με την Κύπρο, τις Βρυξέλλες, αλλά και άλλες, ελληνικές πόλεις, όπου εκεί παρουσιάσαμε τους στόχους αλλά και τα πλεονεκτήματα της περιοχής μας.

Πριν από 4 μήνες επισκεφθήκαμε τη Βοστώνη, όπου συμμετείχαμε στην τελετή αδελφοποίησης με την πόλη του Λόουελ. Από σήμερα αντιπροσωπεία της Βοστώνης, με επικεφαλής τον δήμαρχο του Λόουελ θα έρθει στην πόλη μας όπου θα ολοκληρωθεί η τελετή της αδελφοποίησης.

Μέσα από την αδελφοποίηση αυτή προσδοκούμε ότι θα ενισχυθούν οι σχέσεις ακαδημαϊκά, επιχειρηματικά, εμπορικά, τουριστικά, σε επίπεδο επιστημών, έρευνας, τεχνολογίας. Ήδη για τα επιχειρηματικά πρέπει να πω ότι έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον”.

[Στην φωτογραφία: Σήμερα το μεσημέρι η αποστολή του Λόουελ έφθασε στην Ελλάδα, όπου την υποδέχθηκε αντιπροσωπεία του Δήμου Καλαμάτας με επικεφαλής τον Αντιδήμαρχο Αναστάσιο Σκοπετέα].