Παρασκευή, 09 Αυγούστου 2013 16:54

Μία ακόμα κόντρα για τα σκουπίδια στην Οικονομική Επιτροπή

Μία ακόμα κόντρα για τα σκουπίδια στην Οικονομική Επιτροπή

"Στο ίδιο έργο θεατές", για μία ακόμα φορά, τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Καλαμάτας, όταν στη χθεσινή -κατεπείγουσα, όπως είχε χαρακτηριστεί, συνεδρίασή της- κλήθηκαν να εγκρίνουν την...

απ’ ευθείας ανάθεση μεταφοράς των σκουπιδιών της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, για το πρώτο 15ήμερο του Αυγούστου, με σύμβαση ύψους έως και 100.000 ευρώ.
Οι μειοψηφίες επέκριναν με δριμύτητα την αδιαφανή και αδιέξοδη -όπως τη χαρακτήρισαν- πρακτική που για χρόνια ακολουθεί η δημοτική αρχή στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και καταψήφισαν, ενώ οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας ψήφισαν θετικά.
Εισαγωγικά, ο πρόεδρος της επιτροπής, επί των οικονομικών αντιδήμαρχος Παύλος Μπουζιάνης, διαβεβαίωσε τα μέλη της ότι -παρά το γεγονός ότι δεν υφίστανται πλέον πιστώσεις από τα ανταποδοτικά τέλη στον προϋπολογισμό του δήμου-, το οικονομικό μέρος της σύμβασης θα καλυφθεί από έκτακτη πίστωση 500.000 ευρώ που οσονούπω θα εγκρίνει το υπουργείο Εσωτερικών για τον Δήμο Καλαμάτας.
Για συνεχείς κακούς χειρισμούς στο θέμα των σκουπιδιών, που εκθέτουν τον δήμο και την πόλη, επέκρινε τη δημοτική αρχή ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Θόδωρος Μπρεδήμας, εκτιμώντας ότι η ανάθεση κατ’ επανάληψη στον ίδιο εργολάβο θα προκαλέσει επιπλέον ζητήματα:
«ΜΑΣ ΕΚΘΕΤΕΙ»
«Οι επανειλημμένες συλλήψεις του ανθρώπου αυτού έχουν εκθέσει τον Δήμο Καλαμάτας, ας αναβληθεί το θέμα για μερικές ημέρες ώστε να αναζητηθεί άλλος» πρότεινε ο Θ. Μπρεδήμας.
Την απουσία οποιασδήποτε άλλης προσφοράς, κα­θ’ όλα τα χρόνια που ο δήμος διενεργούσε -ακόμα και διεθνείς- διαγωνισμούς, επικαλέστηκε ο αρμόδιος για την καθαριότητα αντιδήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, προσθέτοντας ότι δεν είναι δυνατό να αφεθεί η πόλη έρμαιο των σκουπιδιών, μέσα στο καλοκαίρι.
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι πλέον, η σύμβαση προβλέπει ρητώς την προσκόμιση παραστατικών από τον εργολάβο προκειμένου αυτός να πληρωθεί, αναφέροντας επίσης ότι για τουλάχιστον «τους τελευταίους 5 μήνες, ο δήμος έχει στη διάθεσή του παραστατικά για τον χώρο διάθεσης των απορριμμάτων».
Από πουθενά δεν έχει προκύψει ότι ο Δήμος Καλαμάτας εμπλέκεται, με οποιονδήποτε τρόπο, στην πρόσφατη υπόθεση παράνομης διάθεσης απορριμμάτων σε περιοχή του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, υποστήριξε σε παρέμβασή του ο αντιδήμαρχος Θανάσης Ηλιόπουλος.
Ο ίδιος κατηγόρησε για «επιλεκτική ευαισθησία» τους «οικολόγους» και «οικολογούντες», επειδή ενοχλήθηκαν μόνο από τη χωματερή στη Μαραθόλακκα, την οποία -όπως είπε- πέτυχαν να κλείσουν, ενώ δεν έχουν ανάλογα ανακλαστικά και για την περιοχή των Λιμενικών, στη Μεσσήνη «όπου για χρόνια γίνεται διάθεση απορριμμάτων από τον γειτονικό δήμο» σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο.
«Η ουσία είναι ότι η κυβέρνηση, οι περιφέρειες και οι δήμοι, έχουν αποφασίσει την πλήρη ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων» δήλωσε από την πλευρά του ο Τάσος Νιάρχος από τη «Λαϊκή Συσπείρωση», χαρακτηρίζοντας ως «σκάνδαλο να πληρώνει ο λαός με 2,5 δισ. τους 2 - 3 βιομήχανους που διαγκωνίζονται για περισσότερα κέρδη».
«ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΜΟΛΑΚ»
Να τεθεί η ΜΟΛΑΚ σε «24ωρη ετοιμότητα» ζήτησε ο επικεφαλής του Δικτύου Ενεργών Πολιτών Σταμάτης Μπεχράκης, λέγοντας ότι και η διαχείριση των σκουπιδιών πρέπει να γίνει κατά τόπους και όχι συγκεντρωτικά, με βάση τα επιχειρηματικά συμφέροντα που διαμορφώνονται.
Παρατήρησε, επίσης, ότι στη συζήτηση θα έπρεπε να είναι παρών ο δήμαρχος, τονίζοντας ότι η αδυναμία διαχείρισης που επικαλείται ο Π. Νίκας είναι πλασματική -όποτε ήθελε η δημοτική αρχή έκανε διαχείριση, με το Σούκο ή το Ρέντζο, αρνούμενη την ήδη υφιστάμενη υποδομή της ΜΟΛΑΚ και τελικά προσφεύγοντας σε εργολάβους, «μέσα από γκρίζες διαδικασίες και πληρωμές που υποχρεώνονται μέσω ''εντέλεσθε'' να κάνουν οι υπηρεσίες του δήμου».
Την άρνηση της δημοτικής αρχής να εμφανίσει τα παραστατικά βάσει των οποίων πληρώνεται ο εργολάβος των σκουπιδιών σημείωσε ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Δημήτρης Φαββατάς, λέγοντας ότι δεν έχει υπάρξει απάντηση ακόμα και σε σχετικό έγγραφο και πρωτοκολλημένο αίτημά του:
«Ο κ. Νίκας έχει τεράστιες ευθύνες, επί 20 χρόνια σε θέσεις ευθύνης δεν έχει κάνει τίποτα. Δυσφημείται η πόλη με τις αδιαφανείς πρακτικές της δημοτικής αρχής» υποστήριξε, κάτι που διέψευσε πάντως ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής Παύλος Μπουζιάνης, βεβαιώνοντας ότι υπάρχει απόλυτη διαφάνεια.