Παρασκευή, 04 Νοεμβρίου 2022 08:46

Σοβαρές ενστάσεις για σχέδιο Μικρής Μαντίνειας - Συνάντηση κατοίκων και ιδιοκτήτων

Σοβαρές ενστάσεις για σχέδιο Μικρής Μαντίνειας - Συνάντηση κατοίκων και ιδιοκτήτων

 

Κάτοικοι και ιδιοκτήτες γης στη Μικρή Μαντίνεια εξέφρασαν τις επιφυλάξεις και τις σοβαρές ενστάσεις τους για το σχέδιο της περιοχής, γιατί υποβαθμίζει ή ακυρώνει την περιουσία τους κι ενημερώθηκαν από τους μελετητές και τη Διεύθυνση Πολεοδομίας του Δήμου Καλαμάτας, σε ανοιχτή συνάντηση το απόγευμα της Τετάρτης.

Παρουσία του δημάρχου Θανάση Βασιλόπουλου, του αρμοδίου αντιδημάρχου Ανδρέα Καραγιάννη και κόσμου που είχε κατακλύσει την αίθουσα του παλιού σχολείου, μελετητές και στελέχη της Πολεοδομίας ενημέρωσαν και απάντησαν ότι τα περιθώρια για την ικανοποίηση των αιτημάτων είναι συγκεκριμένα και περιορισμένα, λόγω του νομοθετικού πλαισίου για τις πολεοδομικές μελέτες.

Οι ενστάσεις που τέθηκαν, αφορούσαν κυρίως ιδιοκτησίες εντός της ζώνης αιγιαλού και παραλίας, της δασικής έκτασης στον πύργο Παναγιώταρου, των ορίων ρεμάτων και των ορίων του οδικού δικτύου.

Ο δήμαρχος ενημέρωσε ότι η πολεοδομική μελέτη ξεκίνησε το 1996, ολοκληρώθηκαν κάποιες φάσεις, διακόπηκε το 2009 κι επανήλθε “ξανά το 2018 με μια διαδικασία που ξεκινήσαμε, με προϋπολογισμό - χρήματα του Δήμου Καλαμάτας- περίπου 420.000 ευρώ για να μπορέσουμε να την ολοκληρώσουμε”. Ανέφερε ότι “μας ενδιαφέρει να φύγουμε από εδώ, δίνοντας όσες μέρες χρειαστούν, θα δώσουμε παρατάσεις , έχοντας λάβει κατευθύνσεις και έχοντας λύσει κατά το δυνατόν τα περισσότερα προβλήματα”. Παρατήρησε ότι η μελέτη έρχεται για να ορίσει τις χρήσεις γης, τον συντελεστή δόμησης, τις περιοχές, να δημιουργήσεις τους κατάλληλους κοινόχρηστους χώρους, πλατείες, χώρους πρασίνου, τους εκπαιδευτικούς και αθλητικούς χώρους, να γίνει μια σύγχρονη περιοχή. Μια περιοχή που θα μπορεί ν’ αναπτυχθεί. Εδώ στη Μικρή Μαντίνεια. για παράδειγμα, δεν υπάρχει πλατεία. Η περιοχή, όμως, χρειάζεται μια πλατεία για να δημιουργηθεί ο πόλος έλξης, για να συγκεντρώνονται οι κάτοικοι και να έχει ζωή και το χειμώνα”.

 

ΣΥΝΕΧΙΣΑΝ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΟΥ ΒΡΗΚΑΝ

Οι μελετητές Γιάννης Δημητρακόπουλος και Κωνσταντίνος Ζώης ενημέρωσαν ότι ανέλαβαν τη μελέτη το 2021 και συνέχισαν το έργο που βρήκαν και παρατήρησαν πως έχουν προχωρήσει στην εκδίκαση των ενστάσεων που υποβλήθηκαν σε ανάρτηση του 2009, ενώ θα εκδικάσουν τις ενστάσεις που θα υποβληθούν τώρα και στο επόμενο στάδιο θα προχωρήσουν στην πράξη εφαρμογής. Είπαν ότι έχουν τη διάθεση να αντιμετωπίσουν ζητήματα που απασχολούν τους ιδιοκτήτες, εξήγησαν, όμως, ότι τα περιθώρια από τη νομοθεσία είναι συγκεκριμένα και δεν μπορούν να προτείνουν λύσεις που θα οδηγήσουν στην απόρριψή τους από το υπουργείο Περιβάλλοντος και το Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ θα προκαλέσουν και νέες καθυστερήσεις σε βάρος των ιδιοκτητών.

Για την περιοχή κάτω από τον παραλιακό δρόμο που έχει οριοθετηθεί ως ζώνη αιγιαλού και παραλίας, οι μελετητές ενημέρωσαν ότι προτείνουν να χαρακτηριστεί ως χώρος πρασίνου, ώστε οι ιδιοκτήτες να αποζημιωθούν με ακίνητο σε άλλη περιοχή, από την τράπεζα γης που θα δημιουργηθεί.

Οσον αφορά τους δρόμους, προβλέπεται πρωτεύον δρόμο πλάτους 11,5 μέτρων, δευτερεύουσας σημασίας οδοί 8,5 μέτρων και το δίκτυο τοπικής σημασίας με πιο μικρές οδούς. Οι μελετητές ανέφεραν ότι η νομοθεσία δεν επιτρέπει οικοδόμηση σε απόσταση μικρότερη των 10 μέτρων από το πρωτεύον οδικό δίκτυο, αν και αφήνει περιθώρια για κάποιες εξαιρέσεις.

Η διευθύντρια Πολεοδομίας Σταυρούλα Αγρίου παρατήρησε ότι η μελέτη που βρίσκεται στη διαδικασία της ανάρτησης, καθορίζει τις χρήσεις γης, τους όρους δόμησης και την αρτιότητα των οικοπέδων, τους κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους, ενώ στην επόμενη φάση θα γίνει η πράξη εφαρμογής. Η κ. Αγρίου και οι μελετητές σημείωσαν ότι η μελέτη πρέπει να προχωρήσει χωρίς άλλες καθυστερήσεις διότι, όσο αργούν να κλείσουν τα θέματα, το νομοθετικό, χωροταξικό και πολεοδομικό πλαίσιο γίνονται πιο αυστηρά.

Στοιχεία για τη μελέτη παρουσίασε και η Σωσώ Τσιάλα, στέλεχος της Πολεοδομίας.

Μετά τη συνάντηση η πρόεδρος της Μικρής Μαντίνειας Μαρία Χρονοπούλου, αφού αναφέρθηκε στον σκοπό της συνάντησης, υπενθύμισε ότι Τρίτη και Πέμπτη, 10 το πρωί με 2 το μεσημέρι, κλιμάκιο της Πολεοδομίας βρίσκεται στο κοινοτικό κατάστημα κι ενημερώνει και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρειαστεί και άλλη παράταση μετά τις 20 Νοεμβρίου.

“Σημασία, όμως, έχει να προχωρήσει όλο αυτό γιατί είναι προς όφελος όλων”, επεσήμανε και κατέληξε: “Δεν έχουμε να χάσουμε στην ουσία, γιατί ακούγονται διάφορα ‘θα μου πάρει το σπίτι μου, θα μου πάρει…’. Η πολεοδομική μελέτη πρέπει να προχωρήσει. Γι’ αυτό, ξαναλέω, έγινε αυτή η συνάντηση. Οι μελετητές να εξηγήσουν στον κόσμο, στους ιδιοκτήτες τις απορίες που έχουν  και δεν καταλαβαίνουν”.