Τρίτη, 27 Αυγούστου 2013 07:27

Σφοδρή αντίδραση Νίκα για διαχείριση σκουπιδιών

Γράφτηκε από τον
Σφοδρή αντίδραση Νίκα για διαχείριση σκουπιδιών

Στην αντεπίθεση με δυναμικό τρόπο κατά της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη και της αντιπεριφερειάρχη Ντίνας Νικολάκου, πέρασε χθες ο δήμαρχος Καλαμάτας και πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, για το θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών. Ξεκαθάρισε ότι "δε θέλω τον πόλεμο, αλλά όποιος τον προκαλεί, δε τον φοβάμαι".

Κατηγόρησε τον περιφερειάρχη για αδιαφάνεια και έλλειψη ενημέρωσης για το διεθνή διαγωνισμό - κάτι που υπάρχει μόνο μέσω Βρυξελλών, καθώς οι δήμοι δεν κλήθηκαν ποτέ και δε γνωρίζουν πόσο και πώς θα πληρώσουν για τη διαχείριση. Επέκρινε δριμύτατα την κ. Νικολάκου για τις ύβρεις και τις συκοφαντίες που εξαπέλυσε, και δήλωσε πως δε θα αντιπαρατεθεί μαζί της σ’ αυτό το επίπεδο, αλλά αν χρειαστεί θα το κάνει με τον κ. Τατούλη.

Aρχικά ο κ. Νίκας ενημέρωσε για τη συνάντηση των δημάρχων της Περιφέρειας που οργανώνεται τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου στην Τρίπολη, για τη διαχείριση των σκουπιδιών, προσωρινή και οριστική. Είπε πως θα κληθούν στελέχη της Περιφέρειας και ο ίδιος ο περιφερειάρχης για να εξηγήσουν περί τίνος πρόκειται, όχι μόνο οικονομικά. Διευκρίνισε ότι "οι δήμαρχοι δε θέλουν ούτε σκουπίδια να μεταφέρουν, ούτε ΧΑΔΑ, σκουπιδότοπους" και αναρωτήθηκε "αλλά τι να κάνουμε, όταν το κράτος δεν έχει προχωρήσει σε αυτά που έπρεπε εδώ και χρόνια". Υπενθύμισε μάλιστα πως "η προσωρινή διαχείριση είναι της Περιφέρειας, όπως γνωμοδότησε ο εισαγγελέας Εφετών Ναυπλίου" και διαβεβαίωσε ότι "ενιαία και ομόφωνη θέση έχουν οι δήμαρχοι".

Αναφερόμενος στην "προεκλογική" επίθεση της κ. Νικολάκου, παρατήρησε ότι "δεν απαντάμε σε ύβρεις και συκοφαντίες με τον ίδιο τρόπο. Η αλήθεια και θα ακουστεί και θα διατυπωθεί. Δεν ερίζουμε, δεν αντιδικούμε, δε θέτουμε θέμα διαγωνισμού. Να μάθουμε τι πρόκειται να γίνει, τι θα πρέπει να πληρώσουμε".

Ο δήμαρχος επεσήμανε ότι "η όποια ενημέρωση των δημάρχων είναι μέσω Βρυξελλών. Καμία επίσημη ενημέρωση δεν έχουμε. Ως πρόεδρος της ΠΕΔ δεν έχω κληθεί, ούτε ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ". Σημείωσε πως "ο λογαριασμός θα έρχεται στους δήμους και τους δημότες. Ποιος θα είναι αυτός ο λογαριασμός και πώς θα πληρωθεί; Και φοβάμαι ότι η εκτίμηση που έκανα (για 84 με 85 ευρώ τον τόνο με την ολοκληρωμένη διαχείριση), είναι μέτρια".

Αντιδρώντας στην επίθεση της κ. Νικολάκου, παρατήρησε πως "εγώ ζήτησα ενημέρωση από τον περιφερειάρχη με το έγγραφο που του έστειλα και εισέπραξα ύβρεις και συκοφαντίες". Κι αφήνοντας αιχμές σε συναδέλφους του δημάρχους, που δεν αντιδρούν, μίλησε για κείνους "που δεν ομιλούν, μήπως πάρουν κανένα έργο. Και άλλοι δήμοι, γειτονικοί δήμοι μεταφέρουν τα σκουπίδια". Και αναρωτήθηκε, επικρίνοντας την Περιφέρεια: "Πού είναι αυτοί που ο εισαγγελέας ονομάζει ως υπεύθυνους για τη διαχείριση των σκουπιδιών".

Ξεκαθάρισε ότι "δε συκοφαντώ, δε ρίχνω λάσπη στον ανεμιστήρα, να συνεννοηθούμε ζητώ" - κι όπως εξήγησε: "Προϋπολογισμούς ετοιμάζουμε και πρέπει να ξέρουμε τι και πώς θα πληρώσουμε. Να ξέρουν οι δήμαρχοι, οι τωρινοί και οι επόμενοι και οι δημότες". Είπε ότι τα λέει με πολλή αγάπη και ζήτησε "να σταματήσουν οι ύβρεις, οι συκοφαντίες και οι υπονομεύσεις".

Απαντώντας σε ερώτηση, επεσήμανε ότι "ποτέ δε θα απαντήσω στην κ. Νικολάκου. Δε θα της κάνω αυτή τη χάρη" και ξεκαθάρισε: "Δεν κάνω πολιτική αντιπαράθεση αυτού του επιπέδου. Αν υπάρξει, θα γίνει με τον κ. περιφερειάρχη, με τον τρόπο και το επίπεδο που πρέπει".

 

Γ.Σ.


NEWSLETTER