Πέμπτη, 02 Μαρτίου 2023 19:51

8 συμβασιούχους στην καθαριότητα προσλαμβάνει ο Δήμος Καλαμάτας

8 συμβασιούχους στην καθαριότητα προσλαμβάνει ο Δήμος Καλαμάτας

 

Οκτώ εργάτες καθαριότητας συνοδούς απορριμμάτων, για 2 μήνες, σκοπεύει να προσλάβει ο Δήμος Καλαμάτας, για να καλύψει τις σοβαρές ελλείψεις που υπάρχουν στη συγκεκριμένη υπηρεσία.

Επισημαίνεται χαρακτηριστικά ότι σταμάτησε το προσωπικό για τον κορονοϊό και σε αρκετές περιπτώσεις παραμένουν τα απορρίμματα στους κοινόχρηστους χώρους για πολλές μέρες κι εγείρεται ο προφανής κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

Η έγκριση της πρόσληψής τους αναμένεται να γίνει στο Δημοτικό Συμβούλιο της ερχόμενης Δευτέρας, που είχε προγραμματιστεί για χθες, αλλά αναβλήθηκε λόγω του τριήμερου πένθους για τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών.

Στην εισήγησή της η Διεύθυνση Διαχείρισης Απορριμμάτων και Οχημάτων του δήμου αναφέρει ότι λαμβάνει υπόψη της: α) Τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στο δήμο εφόσον έπειτα από τις 25-01-2023 έπαψε να ασχολείται το προσωπικό με συμβάσεις Covid-19, οπότε έγινε αναγκαστική μείωση δρομολογίων αποκομιδής, με αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις να παραμένουν τα απορρίμματα στους κοινόχρηστους χώρους για πολλές μέρες και να εγείρεται ο προφανής κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. β) Το γεγονός ότι και μετά την πρόσληψη του προσωπικού μέσω της ΣΟΧ4, δεν συμπληρώνεται ο ικανός αριθμός εργατών για να συμπληρωθούν τα πληρώματα των απορριμματοφόρων και να εξομαλυνθεί η κατάσταση με την εντατικοποίηση των ρυθμών αποκομιδής. Ενώ παράλληλα λόγω του μειωμένου προσωπικού το μόνιμο προσωπικό δεν έχει λάβει τις δικαιούμενες κανονικές άδειες για το έτος 2022 και τα προβλεπόμενα ρεπό. γ) Το γεγονός ότι στους επόμενους 2 μήνες αναμένεται αύξηση στις ανάγκες αποκομιδής, καθώς κατά την περίοδο των εορτών του Πάσχα ο δήμος δέχεται χιλιάδες επισκέπτες με αναλογική αύξηση παραγωγής απορριμμάτων και συνεπώς απαίτηση πύκνωσης και συχνότητας των δρομολογίων αποκομιδής, που δεν θα μπορεί να εξυπηρετηθούν καθώς το υπάρχον μόνιμο και έκτακτο προσωπικό δεν επαρκεί ούτε για την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών. Κατόπιν των ανωτέρω και ενόψει του σοβαρότατου προβλήματος που έχει προκύψει όπου είναι αδύνατη η εκτέλεση όλων των απαραίτητων προγραμμάτων αποκομιδής και η τήρηση της υποχρεωτικής 6ήμερης εργασίας, καθώς δεν είναι δυνατό να δοθούν άδειες και ρεπό στο μόνιμο προσωπικό προκύπτει η επιτακτική και επείγουσα ανάγκη πρόσληψης προσωπικού με 2μηνη σύμβαση, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες σχετικές ανάγκες λόγω των εορτών του Πάσχα”.