Σάββατο, 10 Ιουνίου 2023 09:10

Βέργα - Μαντίνεια - Ασπρόχωμα: Κολλημένες 30 χρόνια οι πολεοδομικές μελέτες

Γράφτηκε από τον

Στον… αέρα βρίσκονται εδώ και 30 σχεδόν χρόνια οι σημαντικές πολεοδομικές μελέτες του Δήμου Καλαμάτας στη Βέργα, τη Μικρή Μαντίνεια και το Ασπρόχωμα.

Για τους λόγους των καθυστερήσεων και το πού βρίσκονται σήμερα οι μελέτες αυτές, μίλησαν στην “Ε” η διευθύντρια Πολεοδομίας Σταυρούλα Αγρίου και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ανδρέας Καραγιάννης, εκτιμώντας ότι πλέον βρίσκονται σε καλό δρόμο και μπορούν να ολοκληρωθούν μέσα στα επόμενα 2 χρόνια.

Ακόμα, η ενημέρωση αφορούσε την πολεοδόμηση της Ανατολικής Παραλίας που 2 χρόνια τώρα δεν έχει ανάδοχο, την πολεοδομική μελέτη της Κηπούπολης που μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα στον χρόνο με τις χωρικές μεταβολές ανά ιδιοκτησία στο Κτηματολόγιο της Καλαμάτας, τη διάνοιξη της νότιας περιμετρικής δυτικά της Αρτέμιδος μεταξύ Νέας Εισόδου και Αθηνών και την εκπόνηση του Επιχειρησιακού Σχεδίου Εξασφάλισης Κοινοχρήστων και Κοινωφελών Χώρων (ΕΣΕΚΚΧ).

 

Αναλυτικά, η κ. Αγρίου παρατήρησε πως “κοιτάμε να ολοκληρώσουμε τις μελέτες που είναι σε εκκρεμότητα εδώ και 30 χρόνια”.

 

Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΒΕΡΓΑΣ

Αρχίζοντας από τη μελέτη της Βέργας, υπενθύμισε ότι “μετά από 30 χρόνια έφθασε να πάει στο ΣτΕ για να γίνει ΦΕΚ. Εκεί διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ). Και δυστυχώς δεν υπήρχε ΣΜΠΕ ούτε για το ΓΠΣ που έγινε το 2011, οπότε θα μπορούσε να θεωρηθεί σαν ομπρέλα και να το καλύψει. Δεν έγινε γιατί ήταν τη μεταβατική περίοδο, όταν εγκρίθηκε ήταν τότε που άρχιζε η απαίτηση του νόμου για τη ΣΜΠΕ”.

Η διευθύντρια και ο αντιδήμαρχος ανέφεραν ότι το πρόβλημα μιας πολεοδομικής μελέτης που τραβάει σε βάθος, δεν είναι μόνο θέμα του δήμου, αλλά όλης της Ελλάδας και με βάση έρευνα του ΤΕΕ ο μέσος χρόνος ολοκλήρωσης μιας τέτοιας μελέτης ξεπερνάει τα 15 χρόνια.

 

ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗΣ

Για τους λόγους της καθυστέρησης σημείωσαν: “Οι Κοινοτικές οδηγίες όσον αφορά θέματα περιβάλλοντος γίνονται όλο και πιο αυστηρές, μπαίνουν καινούργιες απαιτήσεις, τις οποίες το κράτος, η διοίκηση αργούσε να ενσωματώσει στη δική του νομοθεσία. Ταυτόχρονα δημιουργείται και μία νομολογία από το ΣτΕ που με την πάροδο του χρόνου δεν νοείται να κάνεις οριοθέτηση οικισμού χωρίς να έχεις μελετήσει τα ρέματα που διέρχονται απ’ αυτόν. Κάθε στάδιο που προχωρούσε, γύριζε πάλι πίσω, γιατί στην αρχή δεν υπήρχε η οριοθέτηση ρεμάτων, που τη δεκαετία του ‘80 ήταν κάτι πρωτόγνωρο. Τότε έλεγε, «όπου είναι ρέμα, κάντε το δρόμο». Τώρα όπου υπάρχει ρέμα πρέπει να παραμένει σαν ζώνη πρασίνου, αν είναι δυνατόν το νερό να παραμένει στη φυσική του κοίτη, δεξιά και αριστερά οι παραρεμάτιες περιοχές να μένουν χώροι πρασίνου. Ακόμα, ως απαίτηση μπήκαν οι γεωλογικές μελέτες. Για να κάνεις επέκταση οικισμού και να τον πολεοδομήσεις, πρέπει να έχεις εξασφαλίσει ότι υπάρχει γεωλογική καταλληλότητα, ότι τα εδάφη είναι κατάλληλα. Οταν γίνονταν αναρτήσεις, ενστάσεις, προέκυπτε κάτι καινούργιο και άλλαζαν οι μελέτες. Τελείωσε η χρηματοδότηση από το Β’ και Γ’ ΚΠΣ, διαλύθηκε η σύμβαση γιατί είχαν περάσει πολλά χρόνια και μετά ξεκίνησαν με επισπεύδοντες τους δήμους. Υπήρχαν και ευθύνες καθυστερήσεων απ’ όλα τα επίπεδα και από την αυτοδιοίκηση και από το υπουργείο”.

Επιστρέφοντας στη μελέτη της Βέργας η κ. Αγρίου ενημέρωσε ότι η ΣΜΠΕ για τη Βέργα έχει εκπονηθεί και είναι σε διαβούλευση, λήγει 4 Ιουλίου. “Θα δούμε τα σχόλια, θα αξιολογηθούν, θα μελετηθούν, θα ενσωματωθούν όσα πρέπει στη μελέτη και θα επανέλθει στο υπουργείο για να τη διαβιβάσει στο ΣτΕ”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια θα πρέπει να γίνει η πράξη εφαρμογής, γιατί τότε που είχε ξεκινήσει η μελέτη δεν είχε γίνει μαζί, ενώ η πολεοδομική της Μικρής Μαντίνειας περιλαμβάνει και την πράξη εφαρμογής, θα γίνουν μαζί.

 

Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑΣ

Για την πολεοδομική μελέτη της Μικρής Μαντίνειας έχουν υποβληθεί 313 ενστάσεις που έχουν διαβιβαστεί στους μελετητές. “Κάναμε μια αναλυτική καταγραφή, πόσες αφορούν διόρθωση υποβάθρου, πόσες διόρθωση στοιχείων, πρασιά, τον επαρχιακό δρόμο που περνάει, ρέματα, τη γεωλογική μελέτη, για να τρέξουν όλα αυτά πιο γρήγορα”, παρατήρησε η διευθύντρια.

Επιπλέον, θα κατατεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο επέκταση της σύμβασης για να γίνει και η ΣΜΠΕ κατ’ αντιστοιχία με αυτή της Βέργας. Και μετά αφού οι μελετητές υποβάλουν στην υπηρεσία τις ενστάσεις, θα τις εκδικάσουν και θα προχωρήσει η διαδικασία. Στη Μαντίνεια οριοθέτηση ρεμάτων και γεωλογική μελέτη υπάρχουν. Αφού εγκριθεί η πολεοδομική μελέτη, θα προχωρήσουν οι ίδιοι μελετητές την πράξη εφαρμογής.

Ακόμα, η Διεύθυνση Πολεοδομίας έχει συγκεντρώσει τις δηλώσεις ιδιοκτησίας, είναι 801, οπότε υπάρχει η ελπίδα ότι οι διαδικασίες θα προχωρήσουν πιο γρήγορα.

 

ΤΟ ΑΣΠΡΟΧΩΜΑ

Για τη μελέτη του Ασπροχώματος την ερχόμενη εβδομάδα έχει προγραμματιστεί συνάντηση του μελετητή με τη Διεύθυνση Πολεοδομίας για να δουν τις ενστάσεις

“Εκεί είχαμε ένα ιδιαίτερο πρόβλημα, γιατί έχει βγει μια απόφαση του ΣτΕ που δεν μπορείς να δίνεις νέα οικόπεδα χωρίς να είναι άρτια στον κανόνα, όπως παλιά”, είπε η κ. Αγρίου και διευκρίνισε: “Η πράξη εφαρμογής σου απέδιδε, όταν σου έπαιρνε εισφορά, ένα οικόπεδο που ήταν κάτω από την αρτιότητα. Ηταν άρτιο κατά παρέκκλιση επειδή το απέδιδε η πράξη εφαρμογής. Το ΣτΕ έβγαλε απόφαση ότι αυτά που αποδίδονταν, θα είναι άρτια στον κανόνα. Εκεί βρέθηκαν δύο άγνωστοι ιδιοκτήτες ως συνιδιοκτήκτες εξ αδιαιρέτου σε ένα οικόπεδο, για να είναι άρτιο στον κανόνα. Η επίλυση σε αυτό ήταν ο μελετητής μέσα από την πράξη εφαρμογής σε ένα τέτοιο οικόπεδο να μπορεί να κάνει μία κάθετη και να ορίζει ότι το βόρειο κομμάτι το παίρνει ο ένας και το νότιο ο άλλος Τώρα για να τα βρούνε θα πρέπει να πάνε στα δικαστήρια. Γι’ αυτό καθυστέρησε λίγο, γιατί προσπαθούσαμε να δούμε αν θα γίνει μία νομοθετική ρύθμιση που είχε πει το υπουργείο ότι θα την κάνει”. Ομως, ακόμα, δεν έχει γίνει.

 

ΠΟΛΕΟΔΟΜΗΣΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ

Από το 2021 έχει γίνει διαγωνισμός για την πολεοδόμηση στην Ανατολική Παραλία, που αφορά την ολοκλήρωση διάνοιξης της οδού Κρήτης και την εξασφάλιση χώρων στάθμευσης που έχει πρόβλημα το παραλιακό μέτωπο. “Δεν είχαν προβλεφθεί επαρκείς θέσεις στάθμευσης, γιατί υπήρχε η λογική ότι θα πηγαίνει το τραμ, οπότε η πρόσβαση θα είναι μέσα από ένα μέσο σταθερής τροχιάς

και γι’ αυτό και δεν έχει θέσεις στάθμευσης εγκεκριμένες το παραλιακό μέτωπο”, παρατήρησε η διευθύντρια.

Με τον κ. Καραγιάννη συμφώνησαν ότι έχουμε μπλέξει πάρα πολύ, έχουν περάσει 2 χρόνια, καθώς η επιτροπή διαγωνισμού που ήταν από δήμους της Λακωνίας καθυστέρησε πάρα πολύ. Και αφού μετά από 1,5 χρόνο έδωσαν τον μειοδότη, έγινε ένσταση, εκδικάστηκε από την αρμόδια αρχή, έγινε ξανά ένσταση και τώρα βρίσκονται στη φάση εξέτασης της δεύτερης ένστασης.

Στην παρέμβαση του αντιδημάρχου ότι ίσως έπρεπε να πολεοδομηθεί όλο το κομμάτι έως τη Λακωνικής, η κ. Αγρίου απάντησε ότι “θέλαμε άμεσα να εξασφαλίσουμε την Κρήτης και θέσεις στάθμευσης”.

 

ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΗ ΟΔΟΣ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ

Μελετώντας την πόλη με βάση τη διάσταση της μετάβασης στην κλιματική ουδετερότητα, της μείωσης των μετακινήσεων, των ρύπων, ο δήμος προωθεί τη διάνοιξη της νότιας περιμετρικής που από το Lidl της Νέας Εισόδου βγαίνει στην Αθηνών, κοντά στου Καρέλια, με την πράξη εφαρμογής των πυκνοδομημένων της δυτικής συνοικίας.

Στις 29 Μαΐου έγινε η αποσφράγιση των 5 προσφορών και η επιτροπή διαγωνισμού τις αξιολογεί.

“Με την πράξη εφαρμογής θα ανοίξουν οι δρόμοι, θα δημιουργηθούν οι κοινόχρηστοι χώροι”, είπε ο αντιδήμαρχος.

“Είναι πολύ σημαντικό, για να κάνεις μελλοντικά την Αθηνών με πεζοδρόμια, αναπλάσεις, πρέπει να διοχετεύσεις  την κυκλοφορία”, εξήγησε η διευθύντρια.

Το επόμενο βήμα είναι η εξασφάλιση της βόρειας περιμετρικής, πάνω από την Αθηνών έως την Αγίου Γεωργίου. “Ανοίγεις περιμετρικούς δρόμους, ανακουφίζεις την Αθηνών, οι πράξεις εφαρμογής θα σου εξασφαλίσουν τους δρόμους”, επεσήμανε η κ. Αγρίου.

 

ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΥΣ

Επίσης, ο δήμος εκπονεί το Επιχειρησιακό Σχέδιο Εξασφάλισης Κοινοχρήστων και Κοινωφελών Χώρων. Είναι μία μελέτη που θα καταγράψει όλους αυτούς τους χώρους που έχει, ποιους δεν έχει και δεν έχει εξασφαλίσει.

“Γι’ αυτούς που δεν έχουμε εξασφαλίσει, γιατί δεν έχουν γίνει οι πράξεις εφαρμογής, προσφεύγουν οι ιδιοκτήτες και υπάρχει νομοθεσία που γίνεται άρση της ρυμοτόμησης, αν δεν μπορεί ο δήμος να σου δώσει άλλο οικόπεδο ή να σε αποζημιώσει»”, εξήγησε η διευθύντρια.

Τους κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους ο δήμος τους βάζει σε σειρά προτεραιότητας και όταν ζητήσει χρηματοδότηση για εξασφάλιση κοινόχρηστου χώρου,  πρέπει να έχει αυτό το Επιχειρησιακό Σχέδιο για να πάρει χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο.

 

ΜΕΛΕΤΗ ΚΗΠΟΥΠΟΛΗΣ

Για την πολεοδομική μελέτη της Κηπούπολης που έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια, ο κ. Καραγιάννης είπε ότι “έχουν ολοκληρωθεί από το Κτηματολόγιο οι χωρικές μεταβολές οικοδομικών τετραγώνων. Τώρα στο τοπικό Κτηματολόγιο γίνονται οι χωρικές μεταβολές ανά ιδιοκτησία, να μπει στη μερίδα του καθενός. Το έχουμε στείλει 6 μήνες και παραπάνω. Θα κλείσουμε ραντεβού για να δούμε πως μπορεί να το προωθήσει”.

 

Κλείνοντας την ενημέρωση, παρατήρησαν ότι το Σχέδιο Πόλης του δήμου έχει μόνο 2 μηχανικούς, ενώ πριν από κάποια χρόνια είχε 11.