Τρίτη, 27 Ιουνίου 2023 22:25

Δήμος Οιχαλίας: Διαδημοτική συνεργασία για πολεοδομική στήριξη

Δήμος Οιχαλίας: Διαδημοτική συνεργασία για πολεοδομική στήριξη

Τη σύναψη διαδημοτικής σύμβασης συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Οιχαλίας που δεν έχει συστήσει Υπηρεσία Δόμησης (Υ.ΔΟΜ.) και του Δήμου Καλαμάτας (τον δήμο της έδρας του νομού), για συνέχιση παροχής διοικητικής υποστήριξης επί πολεοδομικών θεμάτων, ενέκρινε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Οιχαλίας.

Στην εισήγηση της Διεύθυνσης Πολεοδομίας του Δήμου Καλαμάτας που εγκρίθηκε, αναφέρεται:
“Ειδικότερα όσον αφορά τον Δήμο Οιχαλίας, η Διεύθυνση Πολεοδομίας είναι επιφορτισμένη με την έκδοση των προεγκρίσεων, οικοδομικών αδειών και βεβαιώσεων όρων δόμησης του δήμου, μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος έκδοσης οικοδομικών αδειων του e-adeies. Στα παραπάνω προστίθενται και υποθέσεις (μετά αυτοψίας) καταγγελιών αυθαιρέτων κατασκευών, καταγγελιών για την νομιμότητα εκδοθεισών οικοδομικών αδειών, έκδοσης βεβαιώσεων χρήσεων γης, έκδοσης βεβαιώσεων αρτιότηταςοικοδομησιμότητας, εισηγήσεων παρεκκλίσεων εκτός σχεδίου δόμησης, εισηγήσεων σε ΣΥΠΟΘΑ Α και Β, καθώς και έκδοσης πολυάριθμων λοιπών βεβαιώσεων και εγγράφων. Πρόσθετες ανάγκες εκπόνησης αυτοψιών στα πλαίσια πολεοδομικής εξυπηρέτησης του Δήμου Οιχαλίας, πλέον των ανωτέρω, προκύπτουν επίσης από τις διαδικασίες καθορισμού ορίων προ 23 ορίων οικισμών, καθώς και από το τεχνικό αντικείμενο διαφόρων επιτροπών στις οποίες συμμετέχουν υπάλληλοι της Υπηρεσίας (Επιτροπές παραλαβές έργων, επικινδύνων ετοιμόρροπων, κλπ)., μέρος εισαγγελικών παραγγελιών, εγγράφων και εν γένει δικαστικών υποθέσεων που απασχολούν την Υπηρεσία, επίσης προκύπτει από την περιοχή του Δήμου Οιχαλίας”.

Στο ίδιο κείμενο προς το Δημοτικό Συμβούλιο Οιχαλίας διευκρινίζεται πως “η διενέργεια αυτοψιών για τον έλεγχο καταγγελιών για αυθαίρετα και για την σύνταξη εκθέσεων αυτοψίας για επικίνδυνα κτήρια θα γίνεται από μηχανικό του Δήμου Οιχαλίας, ενώ η υπόλοιπη διαδικασία διεκπεραίωσης των ως άνω υποθέσεων (επιβολή προστίμων, εξέταση ενστάσεων, αλληλογραφία με εμπλεκόμενους φορείς και υπηρεσίες κλπ.) θα εκτελείται κανονικά από το Τμήμα Ελέγχου κατασκευών του Δήμου Καλαμάτας. Αυτό κρίνεται επιβεβλημένο, λαμβάνοντας υπόψιν ότι το Τμήμα Ελέγχου κατασκευών του Δήμου Καλαμάτας, αποτελείται πλέον μόνο από δυο μηχανικούς Π.Ε. και ένα μηχανικό Τ.Ε., με αρμοδιότητα κάλυψης όλου του Δήμου Καλαμάτας, συμπεριλαμβανομένων όλων των οικισμών του Ταϋγέτου, καθώς και τις Δημοτικές Ενότητες Αρφαρών, Άριος και Θουρίας, με συνέπεια να απαιτούνται μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις μετακίνησης, ανάγκη παροχής οδηγών και αυτοκινήτων. Οι ανωτέρω αυτοψίες εκτελούνται σχεδόν σε καθημερινή βάση με αντικείμενο τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος, τον έλεγχο αυθαίρετης δόμησης, τον έλεγχο εγκαταλειμμένων κτιρίων, ρεμάτων κλπ. Ως εκ τούτου και με δεδομένο ότι ο Δήμος Οιχαλίας καλύπτει μια ευρεία έκταση σε μεγάλη χιλιομετρική απόσταση από την έδρα του Δήμου Καλαμάτας, η πραγματοποίηση αυτοψιών από υπαλλήλους του Δήμου Καλαμάτας έχει σαν συνέπεια την απώλεια πολύτιμων εργατοωρών και απαίτηση υψηλού κόστους μετακίνησης”.