Κυριακή, 09 Ιουλίου 2023 14:19

ΣΜΠΕ για την υπό πολεοδόμηση περιοχή Παραλίας Βέργας

Του Ανδρέα Ν. Καραγιάννη, αντιδημάρχου Καλαμάτας – πολιτικού μηχανικού

Η διαδικασία πολεοδόμησης του οικισμού Παραλίας Βέργας ξεκίνησε το 1995 με την σύναψη σχετικής σύμβασης (29-11-1995) από το ΥΠΕΧΩΔΕ και ολοκληρώθηκε με την έγκριση της Π.Μ. το 2005 (ΦΕΚ 1228.Δ/16-11-2005). Ωστόσο μετά από προσφυγή κατοίκων η Π.Μ. Παραλίας Βέργας ακυρώθηκε από το ΣΤΕ με την υπ.αρ. 1843/2011 Απόφαση του, λογω αναρμοδιότητας οργάνου έγκρισης της μελέτης . Έκτοτε ξεκίνησε από το Δήμο η προσπάθεια επανέγκρισης της μελέτης σύμφωνα με τα νέα δεδομένα της νομοθεσίας. Ακολούθησαν το 2014 η επικύρωση των οριογραμμών των ρεμάτων και το 2015 η έγκριση της Μελέτης Γεωλογικής Καταλληλότητας. Στη συνέχεια η Π.Μ. ανασυντάχθηκε ενσωματώνοντας τα νέα στοιχεία και ακολούθησε η ανάρτησή της, η υποβολή ενστάσεων και η εξέταση αυτών. Ο έλεγχος της μελέτης και των ενστάσεων έγινε στη συνέχεια από την Περιφέρεια και ακολούθως από το ΥΠΕΝ.
Κατά τη διαδικασία προώθησης για έκδοση Π.Δ. στάλθηκε από το ΥΠΕΝ για έλεγχο από το ΣΤΕ. Με το υπ. αρίθμ. 152/2021 Πρακτικό συνεδριάσεως ΣΤΕ, απαιτήθηκε η υποβολή σε διαδικασία Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης (Σ.Π.Ε.) με την εκπόνηση Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε.).

Ο Δήμος Καλαμάτας ανταποκρίθηκε άμεσα προβαίνοντας στις ενέργειες για την εκπόνηση της σχετικής μελέτης: καθορισμός τεχνικού αντικειμένου, σύνταξη φακέλου, για ανάθεση, διαδικασίες ανάθεσης, πρόσκληση σε ανάδοχο, σύναψη σύμβασης. Η σύμβαση για την εκπόνηση Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε.) υπογράφηκε στις 17-3-2022 και υποβλήθηκε στις 1-8-2022. Ο Δήμος Καλαμάτας προώθησε στις 8-8-2022 την μελέτη ΣΜΠΕ στο ΥΠΕΝ για τις απαιτούμενες διαδικασίες διαβούλευσης και έγκρισης. Το ΥΠΕΝ στις 27-9-22 επέστρεψε τη μελέτη προκειμένου να προωθηθεί για έγκριση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση στην οποία και διαβιβάστηκε από το Δήμο στις 7-10-22.
Η διαδικασία διαβούλευσης επί της παραπάνω μελέτης ξεκίνησε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση με το υπ. αρίθμ.: 45227/19-5-23 έγγραφο. Η σχετική προθεσμία των 45 ημερών που τίθεται στο προηγούμενο έγγραφο ολοκληρώθηκε στις 4/7/2023.

Η επισκόπηση γνωμοδοτήσεων, η τελική εισήγηση και προώθηση της ΣΜΠΕ είναι στην αρμοδιότητα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η αρμόδια Δ/νση Πολεοδομίας και ο Δήμος, προχώρησαν σε όλες τις απαιτούμενες εκ του νόμου ενέργειες, χωρίς καμία καθυστέρηση, παρά τη δραματική έλλειψη προσωπικού, αναγνωρίζοντας έμπρακτα την αναγκαιότητα ολοκλήρωσης και κύρωσης της πολύπαθης πολεοδομικής μελέτης Παραλίας Βέργας. Για την καθυστέρηση επί 30 ετών έγκρισης της πολεοδομικής μελέτης, προφανώς ευθύνονται διαχρονικά οι παθογένειες του συστήματος πολεοδομικού σχεδιασμού στη χώρα μας, οι καθυστερήσεις από πλευρές εμπλεκόμενων δομών (Υπουργείο Περιβάλλοντος, Νομαρχία, Δήμος), αλλά και όσοι αντιδρούσαν στο σχεδιασμό με τους κανόνες της επιστήμης που επιβάλλουν οριοθέτηση ρεμάτων, γεωλογικές μελέτες και άλλες πολεοδομικές ρυθμίσεις.

Κατόπιν τούτου, θεωρούμε ότι θέματα που άπτονται του χωρικού σχεδιασμού και της βιώσιμης ανάπτυξης του Δήμου μας δε θα πρέπει να προσφέρονται για μια ανέξοδη αντιπολίτευση που εξυπηρετεί προεκλογικές σκοπιμότητες.