Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου 2023 08:50

Καλαμάτα: Γρίφος η πολεοδόμηση της Ανατολικής Παραλίας - Τα σενάρια, οι δυσκολίες και το όραμα Βασιλόπουλου

Γράφτηκε από τον
Καλαμάτα: Γρίφος η πολεοδόμηση της Ανατολικής Παραλίας - Τα σενάρια, οι δυσκολίες και το όραμα Βασιλόπουλου

 

Θα συνεχιστεί η διαδικασία του διαγωνισμού για την πολεοδόμηση της Ανατολικής Παραλίας, για την επιλογή αναδόχου, δήλωσε στην “Ε” ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος. Ενός διαγωνισμού που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2021 και δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, παρότι αφορά μια από τις πιο σημαντικές περιοχές - αν όχι την πιο σημαντική - για την ανάπτυξη της Καλαμάτας. Και αυτό γιατί η μελέτη περιλαμβάνει την περαιτέρω, την οργανωμένη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και την ολοκλήρωση της διάνοιξης της οδού Κρήτης.

“Σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε τώρα, δεν μας συμφέρει να γυρίσουμε πίσω”, παρατήρησε χαρακτηριστικά ο Θαν. Βασιλόπουλος.

“Σε σύσκεψη με την Πολεοδομία μίλησα και με τους μελετητές. Μου είπαν ότι ο πρόεδρος της επιτροπής διαγωνισμού παραιτήθηκε, όμως, υπάρχει αναπληρωτής του και ίσως έτσι είναι ευκαιρία να προχωρήσουμε πιο γρήγορα, για να μπορέσουμε να πάρουμε το πρακτικό”, ανέφερε ο δήμαρχος, απαντώντας σε σχετική ερώτησή μας.

Επεσήμανε ότι “σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε τώρα, είναι χαμένος χρόνος να γυρίσουμε πάλι από την αρχή και να πάμε 2 χρόνια πίσω. Γιατί εφόσον το θέμα εκδικάστηκε 2 φορές στα δικαστήρια με τις προσφυγές, έχει τελεσιδικήσει πλέον και βρισκόμαστε στην τελική φάση” και πρόσθεσε: “Να συνταχθεί το πρακτικό, να πάμε στην Οικονομική Επιτροπή να πάρει απόφαση αποδοχής του πρακτικού, να προκύψει ο ανάδοχος για τη μελέτη και να προχωρήσουμε. Δεν μας συμφέρει να γυρίσουμε πίσω, το σκεφθήκαμε πάρα πολλές φορές μήπως πρέπει να κάνουμε επιστροφή και να εντάξουμε και άλλα κομμάτια. Είναι προτιμότερο αυτό να προχωρήσει και να ξεκινήσουμε από τώρα να δημιουργούμε τις νέες περιοχές που θα προχωρήσει το σχέδιο πόλης”.

Σε ερώτησή μας αν και αυτή η πολεοδομική μελέτη θα καθυστερήσει πολλά χρόνια, όπως έχει με άλλες σημαντικές που ακόμα βρίσκονται σε εκκρεμότητα (Κηπούπολη, Ασπρόχωμα, Βέργα, Μικρή Μαντίνεια), ο Θαν. Βασιλόπουλος απάντησε:

“Τα πολεοδομικά ζητήματα είναι πάρα πολύ δύσκολα. Και για μένα ήταν μια έκπληξη όταν μπήκα στον δήμο και άρχισα να βλέπω τους ρυθμούς με τους οποίους αυτά προχωρούν. Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα η πολεοδομική μελέτη της Βέργας. Το 2022 αποφάσισε το Συμβούλιο της Επικρατείας να πει ότι απαιτείται στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Εμείς άμεσα αναθέσαμε τη μελέτη, έγινε και πρόσφατα πήραμε την υπογραφή από την Αποκεντρωμένη για να πάει να πάρει την τελική απόφαση από το ΣτΕ. Κάθε πράξη που αφορά τα πολεοδομικά, απαιτεί 1 - 2 χρόνια έτσι για πλάκα.

ΥΠΗΡΧΕ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

* Να υπενθυμίσουμε ότι για την πολεοδόμηση της Ανατολικής Παραλίας, για τον διαγωνισμό που έχει μπλέξει σε ενστάσεις, ο δήμαρχος είχε δηλώσει τον Ιούνιο: “Αυτό είναι μία πληγή. Περιμένουμε, συνεχώς έχουμε ενστάσεις, πάλι έχει κατατεθεί ένσταση από τους άλλους μελετητές. Είμαστε σε σκέψη, το συζητήσαμε και σήμερα το πρωί, μήπως πρέπει να διακόψουμε αυτό τον διαγωνισμό και να εντάξουμε και το τμήμα από την Κρήτης μέχρι τη Λακωνικής , το μεγάλο κομμάτι, ώστε να το μεγαλώσουμε ακόμα περισσότερο το τμήμα και να το προκηρύξουμε και πάλι με τα νέα δεδομένα, που σημαίνει ότι θα έχουμε επιτροπές από τον δήμο μας και όχι απ’ όλη την Πελοπόννησο”.

- Στο διαγωνισμό είχαν κατατεθεί 4 προσφορές, αλλά η επιτροπή διαγωνισμού είχε απορρίψει τη μία. Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας έκανε μερικώς αποδεκτό το πρακτικό και δεν δέχθηκε την απόρριψη της συγκεκριμένης προσφοράς. Η επιτροπή διαγωνισμού αξιολόγησε τεχνικά και τη συγκεκριμένη προσφορά και η συνέχεια είχε νέα προσφυγή.

- Η πολεοδόμηση αφορά την εκπόνηση της αποτύπωσης - κτηματογράφησης, πολεοδόμησης, πράξης εφαρμογής, γεωλογικής μελέτης, οριοθέτησης ρεμάτων, περιβαλλοντικής μελέτης περιοχής επέκτασης ρυμοτομικού σχεδίου Ανατολικής Παραλίας, με προεκτιμώμενη αμοιβή 483.804,47 ευρώ με ΦΠΑ.

Η περιοχή μελέτης οριοθετείται βόρεια από την επέκταση της οδού Κρήτης, το ρυμοτομικό σχέδιο εργατικών κατοικιών, την οδό Λακωνικής, ανατολικά το όριο της υπό έγκρισης πολεοδομικής μελέτης Παραλίας Βέργας, νότια την οδό Ναυαρίνου και δυτικά την οδό Π. Καρακούση και το ρυμοτομικό σχέδιο Καλαμάτας.

Η περιοχή, όπως περιγράφεται στο φάκελο του διαγωνισμού, “έχει έκταση 445 στρέμματα. Στην επιφάνεια αυτή δεν περιλαμβάνονται οι ξενοδοχειακές μονάδες Horizon Blue και Elite. Η εξαίρεση αυτή γίνεται για λόγους ενιαίας αντιμετώπισης των ξενοδοχειακών μονάδων με τις πολεοδομικές μελέτες των περιοχών της Παραλίας Βέργας και Μικράς Μαντίνειας. Από τα 445 στρέμματα ένα μεγάλο τμήμα 350 στρεμμάτων βρίσκεται σε περιοχή που υπάρχει σε λειτουργία κτηματολόγιο. Αξιοποιώντας τα στοιχεία του κτηματολογίου προκύπτει ότι εντός της έκτασης των 350 στρεμμάτων έχουμε μια επιφάνεια περίπου 25 στρεμμάτων με χαρακτηρισμό ΕΚ (Ειδικό ΚΑΕΚ) που παραπέμπουν σε υφιστάμενους κοινόχρηστους χώρους. Πρόκειται για τμήματα των οδών Ναυαρίνου, Λακωνικής, Π. Καρακούση, μικρότερων οδών εκτός σχεδίου και τμήματα ρεμάτων. Η επέκταση της οδού Κρήτης εκτιμάται ότι θα καταλάβει μια έκταση 21 στρεμμάτων.

Η συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι για την ανάπτυξη της Καλαμάτας, καθώς περιλαμβάνει το τελευταίο τμήμα του ανατολικού παραλιακού μετώπου της πόλης που δεν έχει ακόμα οργανωθεί πολεοδομικά. Η ολοκλήρωση της χάραξης και διάνοιξης της οδού Κρήτης θα δώσει τη δυνατότητα της αποσυμφόρησης της παραλιακής οδού Ναυαρίνου (ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες) και της ενίσχυσης και επέκτασης των χρήσεων αναψυχής, αθλητισμού και τουρισμού στο παραλιακό μέτωπο”.

Γ.Σ.


NEWSLETTER